Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Cresterea porcilor: cresterea porcilor in gospodarii si in crescatorii mici
Articole: cresterea porcilor in gospodarie. Aflati cateva secrete despre cresterea porcilor in gospodarii si in crescatoriile mici si medii, standarde pentru cresterea porcinelor. Afaceri cu porci.
Articole: cresterea porcilor in gospodarie. Aflati cateva secrete despre cresterea porcilor in gospodarii si in crescatoriile mici si medii, standarde pentru cresterea porcinelor. Afaceri cu porci. Desi, in general, porcii sunt relativ mai putin pretentiosi in ceea ce priveste adapostirea, totusi pentru o crestere si dezvoltare normala ei necesita un minim de confort.
Adaposturile pentru porcine, de regula, nu sunt prea complicate, dar ele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa asigure confortul animalelor (spatiu, curatenie, caldura, aer curat etc.); sa fie construite din materiale specifice zonei, nu prea scumpe; sa aiba un aspect civilizat si o amplasare corespunzatoare in cadrul gospodariei; sa fie usor de curatat si de intretinut., sustine profesorul Ion Dinu.
Potrivit acestuia, un bun gospodar amplaseaza adapostul pentru porci intr-un colt ceva mai indepartat de casa de locuit, astfel incat mirosurile neplacute sa nu deranjeze. Terenul respectiv trebuie sa aiba o panta usoara, pentru a se asigura scurgerea rapida a apei provenite din ploi sau din topirea zapezilor, iar adaposturile nu se amplaseaza in apropierea fantanilor, pentru a se evita pericolul infiltrarii urinei in apa potabila. Daca nu sunt conditii corespunzatoare pentru amplasarea unui adapost, atunci va trebui sa efectuam unele amenajari suplimentare, de inaltare a terenului, canalizare etc.
Orientarea adapostului trebuie sa permita patrunderea razelor solare in interior pe o perioada cat mai lunga din an.
Daca ferestrele sunt asezate pe o singura latura, aceasta sa fie orientata spre sud, iar daca ferestrele sunt pe ambele laturi, adapostul sa fie orientat cu axa lunga pe directia nord-sud.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Protejarea adaposturilor fata de vanturile reci se poate face prin amplasarea lor cu una din laturile mici pe directia din care bate vantul, iar pe peretele respectiv nu se fac usi sau ferestre. Este recomandat ca adapostul sa fie protejat de perdele de arbori si garduri vii. De asemenea, adapostul trebuie sa fie prevazut cu un padoc insorit, dar partial umbrit.
Suprafata construita necesara variaza in functie de varsta animalelor si de numarul celor pe care le crestem. In cazul intretinerii individuale, suprafetele se dubleaza.
In anul 2006, prima ferma automatizata de cresterea porcilor a fost inaugurata in judetul Iasi. La Coarnele Caprei a fost inaugurata o ferma de crestere a porcilor complet automatizata. Numai cu un electrician, un medic veterinar, un zootehnist si un „om de curte", aici se cresc 3.000 de porci pe serie. Si asta fara o munca extenuanta deoarece intreg fluxul tehnologic este complet mecanizat si automatizat, fiind asistat de calculator. Ferma este rezultatul unui proiect SAPARD in valoare totala de 1,2 milioane de euro. „Pig-Farm" apartine lui Mihai Popescu, un tinar investitor nascut si crescut la Coarnele Caprei. Cu 600.000 de euro bani cistigati la munca in Italia, din propria afacere de cultivare a cerealelor si din credite bancare, plus inca 600.000 de euro fonduri europene el a reusit sa puna pe picioare in numai sapte luni o ferma de nivel european. Ferma se intinde pe o suprafata totala de 4 hectare, fiind compusa din trei hale de productie, retea de alimentare cu apa, o microstatie de epurare, un bazin de colectare a apelor uzate, precum si o retea de colectare a apelor menajere. Hrana va fi asigurata prin exploatarea celor 800 de hectare de teren
arabil comasat din zona, dintre care 250 de hectare sint in propriatatea „Pig-Farm". Purceii pentru ingrasare vor fi adusi de la „Suinprod" Roman, prima serie fiind prevazuta a ajunge la Coarnele Caprei vineri. Abatorizarea purceilor va fi facuta la „Kosarom" Pascani, care la fel ca „Suinprod", face parte din Grupului de Firme „Kosarom", grup care de altfel l-a sprijinit pe Popescu pentru acest proiect cu consiliere de specialitate.
Conditii in adaposturile de porci
Temperatura este aceea care influenteaza cel mai mult productia. Cand este prea frig sau prea cald, animalele consuma suplimentar din energia furajelor sau din energia proprie pentru a-si mentine temperatura in limite normale. Temperatura optima pentru porci difera in functie de varsta si starea fiziologica, precizeaza profesorul Ion Dinu.
Categoria cea mai sensibila este cea a purceilor nou-nascuti, care, mai ales in perioada rece, necesita o temperatura in jur de 24 - 28°C. Acolo unde adapostul nu este incalzit este nevoie ca purceii sa fie asezati in cosuri sau in ladite speciale, prevazute cu asternut uscat. Scroafele, vierii si porcii la ingrasat prefera o temperatura de 16 - 18°C. Temperatura si umiditatea pot fi mentinute in limite normale prin construirea unor adaposturi din materiale izolante, prevazute cu tavane, prin corelarea volumului adapostului cu numarul animalelor si aplicarea unor sisteme de aerisire dirijata, prin utilizarea asternutului din paie etc.
Pentru asigurarea confortului de care au nevoie porcii, spatiul din adapost trebuie impartit in trei zone: zona de odihna, care trebuie sa fie curata si uscata, prevazuta cu asternut din paie; zona de hranire (si de adapare) si zona unde animalele pot defeca si urina .
Pentru intretinerea porcilor pe pasuni, in paduri, in preajma stanelor etc., se pot confectiona adaposturi usoare si ieftine, din lemn, fara pardoseala.
In perioada in care nu se folosesc, adaposturile se pot desface in panouri sau pliante ce se pot depozita in locuri potrivite. Pentru ingrasarea a 1 - 2 porci, din primavara pana la Craciun, in gospodariile cu spatiu foarte mic, unde nu exista padoc, se pot construi adaposturi din scanduri, cu acoperis rabatabil.
Surse de documentare
Va recomandam cartea: Cresterea porcinelor in fermele mici - Dr. Ing. Nicolae Zeneci
Introducere....5
Capitolul 1:Importanta cresterii porcinelor.........7
Capitolul 2: Rasele de porcine si utilizarea lor in reproducerea porcinelor pentru sacrificare.........13
2.1.Generalitati...13
2.2.Caracteristicile principalelor rase de porcine din romania............14
2.3.Selectia si incrucisarea la porcine..........24
2.3.1.Selectia la porcine..........24
2.3.2.Incrucisarea la porcine.......26
2.3.3.Hibrizi realizati si verificati in Romania...34
Capitolul 3: Notiuni tehnologice in cresterea porcinelor..39
3.1.Tehnologia de crestere.........39
3.2.Adaposturile pentru porcine...............43
Capitolul 4 : Pregatirea scroafelor pentru reproductie si monta............51;
4.1.Maturitatea sexuala si pregatirea scroafelor pentru monta......................53
4.2.Pregatirea scroafelor pentru monta..........53
4.3.Monta la scroafe................55
Capitolul 5 : Intretinerea si hranirea vierilor de reproducite................62
5.1.Hranirea vierilor de reproductie.............62
5.2.Intretinerea vierilor de reproductie..........65
5.3.Exploatarea vierilor de reproducite...............66
Capitolul 6 : Intretinerea scroafelor gestante......68
Capitolul 7: Pregatirea scroafelor in vederea fatarii.................76
7.1.Fatarea scroafelor si primele ingrijiri date...........77
Capitolul 8: Ingrijirea purceilor si a scroafelor de la fatare pana la intarcare...........83
8.1.Hranirea purceilor pana la intarcare.........84
8.2.Ingrijirea si hranirea scroafelor care alapteaza................86
Capitolul 9: Intarcarea purceilor........89
Capitolul 10: Intretinerea si hranirea purceilor intarcati.............91
Capitolul 11: Ingrasarea porcilor.......97
Capitolul 12: Ingrasarea timpurie pentru carne..102
Capitolul 13: Ingrasarea pentru carne si grasime......112
Capitolul 14: Unele particularitati in furajarea porcinelor..........118
Capitolul 15: Valorificarea productiei la porcine.........124
15.1.Livrarea in viu........124
15.2.Livrarea in carcasa....125
15.3.Livrarea animalelor vii pentru alte unitati...................127
15.4.Carnea de porc prezentare comerciala...128
15.5.Aprecierea calitatii carcaselor si carnii de porc destinata comercializarii si
consumului.....130
Capitolul 16: Masuri sanitare-veterinare in fermele mici de porcine...................134
Capitolul 17:Transportul porcinelor..............139
Capitolul 18: Eficienta economica in cresterea porcinelor..........143
Capitolul 19: Cerintele minime pentru protectie si perfomantele la porcine, conditie pentru aderarea la Uniunea Europeana..........146
19.1.Cerintele minime pentru protectia suinelor.......147
19.2.Cerintele de performanta.................149
Capitolul 20: Norme de protectia muncii si a mediului in fermele mici de porcine.....152
Bibliografie........155
Va recomandam cartea: Manualul crescatorului de porci - Dr. Stefan Mantea
1. Introducere...5
2. Biologia suinelor...10
2.1. Clasificarea zoologica si originea porcului domestic...10
2.2. Rasele de suine...12
3. Notiuni anatomo-fiziologice...21
3.1. Exteriorul suinelor...21
3.2. Sistemul osos...26
3.3. Sistemul respirator...28
3.4. Sistemul circulator...29
3.5. Sistemul limfatic...29
3.6. Sistemul digestiv...31
3.7. Aparatul urinar...32
3.8. Aparatul genital..32
3.9. Sistemul endocrin...35
3.10. Sistemul nervos, temperament si comportament...37
4. Sisteme de crestere si exploatare...41
4.1. Sistemul de exploatare extensiv-gospodares...41
4.2. Sistemul semiintensiv...42
4.3. Sistemul intensiv...43
5. Tehnologii de crestere si exploatare...47
5.1. Tehnologia de reproductie...47
5.2. Tehnologia de crestere a tineretului...82
5.3. Tehnologia de ingrasare si finisare...84
5.4. Tehnologia de nutritie la suine...56
5.5. Tehnologia colectarii dejectiilor si protectia mediului...104
6. Productia suinelor...117
6.1. Factorii care influenteaza productia suinelor..118
6.2. Estimarea productiei de carne pe animalul viu...118
6.3. Sacrificarea suinelor...120
6.4. Aprecierea carcasei si carnii...125
6.5. Produsele secundare si subprodusele obtinute de la suine...129
7. Bolile suinelor...131
7.1. Bolile parazitare...132
7.2. Bolile micotice...140
7.3. Bolile bacteriene...143
7.4. Bolile virale...160
7.5. Tehnopati...176
7.6. Boli de nutritie...181
7.7. Patologia reproductiei...193
7.8. Alte boli...208
7.9. Preventie si combatere...211
8. Manopere si interventii zooveterinare...216
8.1. Abordarea, contentia si maniularea suinelor...216
8.2. Recoltarae sangelui...219
8.3. Raierea coltilor...221
8.4. Taierea cozii...221
8.5. Ingrijirea copitei...222
8.6. Tratarea abceselor...222
8.7. Castrarea masculilor...223
8.8. Castrarea scroafelor...224
9. Ferma de crestere a porcilor...226
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.6 din 5 voturiIdei de afaceri in agricultura