Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Criza a scăzut vânzările de alimente cu 20%
Preşedintele asociaţiei patronale Romalimenta, Sorin Minea, spune, într-un interviu pentru cotidianul.ro, că 50% din firmele care activează pe piaţă produselor alimentare lucrează la negru.
Domnule Sorin Minea, afectează criza economică afacerile din industria alimentară?
Cu siguranţă da. În primele două luni, vânzările au scăzut cu 15-20%. Iar acest lucru se va resimţi cu siguranţă în profitul companiilor mai ales că noi lucrăm cu o marjă de profit de 2-5%.
Cu toate astea, preţurile alimentelor cresc?
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Da, pentru că noi procesatorii de carne luăm materia primă din Uniunea Europeană şi plătim marfa importată în euro. În schimb vindem produsele noastre pe piaţa din România în lei. Drept urmare, creşterea cursului euro-leu din primele două luni ale anului era normal să se reflecte şi în preţul produselor alimentare din raft.
În plus, băncile au crescut foarte mult dobânzile la credite, iar noi ca firme lucrăm cu bani împrumutaţi de la bănci.
Ce s-ar putea face pentru scăderea preţurilor la alimente?
Noi, cei care lucrăm în industria alimentară, am propus Guvernului scăderea TVA pentru alimente. În multe state vecine, alimentele o un TVA mică. Şi aş da aici exemplu Ungariei unde TVA la alimente este de 5%, al Poloniei cu 4% al Marii Britanii cu 0%. În plus, scăderea TVA la alimente ar da o mare lovitură pieţei negre.
Se face evaziune fiscală în industria alimentară?
O, şi încă cum. Aproximativ 50% din piaţa produselor alimentare este la negru. Iar cu toate astea, organele de control nu fac nimic. De fapt, piaţa la negru se face cu acceptul tacit al Guvernului. Fostul ministru al Finanţelor Vosganian spunea că piaţa la negru reglează în fapt preţul alimentelor. Deci se cunoaşte acest aspect de către oamenii politici.
Citeste mai mult in Cotidianul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura