Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultivarea ciupercilor - o afacere ideala pentru o familie


Cultivarea ciupercilor a devenit in ultimii ani o afacere profitabila in Romania. Este profitabil pentru producatori dar si pentru consumatorii de ciuperci (din punct de vedere al nutritiei vorbind). Cu toate acestea oferta este mult sub cererea reala, nemaivorbind de cea potentiala, mult mai mare, care poate fi activata prin mijloace publicitare.





Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


Daca v-ati gandit deja la cultivarea ciupercilor ca la o oportunitate de afaceri dar nu ati stiut cum sa o puneti in practica, aflati ca activitatea nu este complicata, investitia este modica iar rezultatele va vor umple de satisfactie si de bani! Afirmatia se bazeaza pe exemplul celor care au incercat si au reusit (cititi interviul din final!).

Unde mai pui ca poti demara afacerea investind doar 20%. Da! Fiindca UE finanteaza proiectele de agricultura in proportie de pana la 80%.





Iata care sunt principale beneficii pe care vi le aduce cultura ciupercilor!

● Posibilitatea de a beneficia de fonduri nerambursabile de la U.E.
● Realizarea unei productii generoase deoarece este cultura cu cel mai mare randament pe metrul patrat (in cazul speciei Agaricus bisporus sau champignon randamentul mediu este de 25 – 30 kg ciuperci/mp/ciclu).
● Amortizarea investitiei intr-un timp relativ scurt.

● Ciupercile sunt cautate tot timpul anului, cu un salt notabil in perioadele de post pentru ca au o mare valoare nutritiva, gastronomica, chiar si terapeutica.

● Substratul de cultura se obtine usor din subproduse si reziduuri vegetale si animale.

● Cultura ciupercilor nu necesita suprafete mari de teren agricol.

● Ciupercile pot fi cultivate in diverse spatii si localuri care au avut alta destinatie (pivnite, constructii vechi, magazii, galerii de mina abandonate, tuneluri, grajduri) si care sunt improprii pentru alte scopuri.

● Creaza noi locuri de munca, mai ales in zona rurala.

Si acum sa detaliem putin puctele enumerate anterior.



La demararea unei ciupercarii aveti posibilitatea sa beneficiati de fonduri nerambursabile de la U.E.

Un rol important in infiintarea de noi ciupercarii intensive, cu tehnologie moderna si productie continua tot timpul anului, il are sprijinul financiar al statului.

Este o perioada benefica, cu mari posibilitati pentru dezvoltarea si modernizarea agriculturii romanesti in general, deci si a culturii ciupercilor - ca sector al acesteia. Cultura ciupercilor va beneficia de acest deosebit sprijin financiar - importante fonduri structurale de la U.E fapt ce va crea premise favorabile unei dezvoltari puternice a acestui domeniu.



Este cultura cu cel mai mare randament pe metrul patrat

Prin cultivarea ciupercilor se obtin cantitati insemnate de proteina valoroasa pe unitatea de suprafata. In prezent, utilizarea tulpinilor hibride foarte productive si a tehnologiile intensive de cultura asigura, in mod obisnuit, recolte de 25 – 30 kg ciuperci/mp/ciclu (25 – 30%).

Insa, trebuie tinut seama si de faptul ca in ciupercarii spatiul se utilizeaza la maximum prin etajarea culturii. Astfel, productia inregistrata pe o anumita suprafata utila creste proportional cu numarul de niveluri amenajate in camerele de productie.

Astfel se poate ajunge la realizarea a pana la 6 - 7 cicluri/camera de cultura/an.

Amortizarea investitiei se face intr-un timp scurt

In comparatie cu celelalte specii horticole, ciupercile au un ciclu scurt de productie. Cultura de ciuperci cu gradul cel mai mare de complexitate este cea de ”champignon”. Un ciclu de productie la aceste ciuperci poate tine ocupata o camera de cultura 40 - 50 zile in cazul ciupercariilor intensive si pana la 120 zile in cultura clasic-sezoniera.

Perioada scurta a ciclului de productie permite un circuit rapid al fondurilor banesti si recuperarea investitiilor mult mai repede decat la alte specii horticole. Acest fapt este foarte incurajator pentru producatorii individuali si micii fermieri.

Ciupercile au o mare valoare nutritiva, gastronomica si chiar terapeutica

Ele constituie un aliment hranitor si dietetic, bogat in proteine (de aici si denumirea de “carne vegetala”), fibre, vitaminele B si D si sarac in lipide si sodiu. De aceea ciupercile sunt recomandate in dieta anemicilor, diabeticilor, supraponderalilor si vegetarienilor.

Ciupercile ”champignon” sunt deosebit de apreciate pentru gustul si aroma lor speciala, pentru posibilitatea de a fi incluse intr-o mare diversitate de retete savuroase si usor de preparat. La acestea se adauga si pretabilitatea lor de a fi uscate, conservate – singure sau in diverse combinatii cu alte specii de ciuperci sau legume. De asemenea, ele pot fi procesate si in cadrul unor retete de mezeluri, branzeturi, produse de patiserie (foetaje, pizza), etc.

Datorita acestor calitati remarcabile, ciupercile si-au castigat o pozitie binemeritata intre celelalte specii horticole cultivate. Astazi, chiar si la noi in tara, ciupercile ”champignon” sunt pe cale de a deveni delicatese de zi cu zi.

Substratul de cultura se obtine foarte usor din subproduse si reziduuri vegetale si animale

Trebuie luate in considerare doua aspecte: economic si ecologic.

In vederea producerii substratului de cultura, sunt valorificate subproduse si deseuri provenite din agricultura, zootehnie, industria agro-alimentara, s.a. Acestea reprezinta materii prime relativ ieftine si usor de gasit pe plan local. Este vorba, in principal, de paie, ciocalai si tulpini de porumb, pleava, gunoi de cal si de pasari cu asternutul respectiv, s.a.

Cultura ciupercilor nu necesita suprafete mari de teren agricol

Intr-adevar, in comparatie cu celelalte culturi horticole, cultura ciupercilor implica ocuparea unor suprafete foarte mici de teren. Mai mult decat atat, terenul utilizat in cadrul unei ciupercarii nu trebuie sa fie neaparat bun pentru agricultura, pentru ca nu pamantul este folosit ca pat nutritiv. Dimpotriva, substraturile pentru cultura ciupercilor sunt preparate din diverse materiale de origine vegetala si animala, in spatii special amenajate. Odata obtinute, aceste substraturi sunt introduse in ciupercarie si dispuse etajat, pe mai multe niveluri, pentru a folosi cat mai eficient spatiul de cultura.

De exemplu, intr-o camera de cultura standard olandeza pentru ciuperci ”champignon”, la o suprafata utila de 106 mp, suprafata cultivata este de 200 mp. Aceasta dublare a suprafetei utile se face prin etajarea culturii pe rafturi (stelaje) cu cinci niveluri.

Ciupercile pot fi cultivate in diverse spatii si localuri care au avut alta destinatie

Cultura clasica – sezoniera a ciupercilor poate fi executata, cu un minimum de amenajari, in diverse spatii si localuri existente, care nu mai sunt utilizate conform destinatiei initiale: pivnite, grajduri, mine si tuneluri dezafectate, forturi, foste crame, depozite,etc. Astfel, aceste spatii capata o noua utilizare si pot produce din nou bani. Conditia care se pune pentru revalorificarea lor este aceea de a fi pregatite printr-o serie de imbunatatiri si dotari necesare cultivarii ciupercilor.

Si cultura intensiva se poate organiza in astfel de localuri, dar compartimentarile, amenajarile, dotarile cu echipamente necesita investitii mai mari.

Se creeaza noi locuri de munca, mai ales in zona rurala. Extinderea si dezvoltarea culturii ciupercilor produce un efect pozitiv in plan economico-social, prin diversificarea sortimentului de culturi si crearea de noi locuri de munca mai ales in zonele rurale, mai putin dezvoltate. Se amplifica cererea de forta de munca si in procesarea si in comercializarea ciupercilor, a substratului nutritiv, a miceliului, a echipamentelor, etc ceea ce cu siguranta duce la crearea unei adevarate industrii a ciupercilor, cu activitate pe tot parcursul anului.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016