Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Culturile din judetele Botosani, in stare critica. Situatie grea si la Iasi
Culturile agricole de toamna din judetul Botosani au o stare de vegetatie critica din cauza secetei. Situatia nu este mai buna nici la Iasi, unde rezerva de apa din sol a atins un prag critic, in ciuda precipitatiilor cazute in ultima perioada.
Agronomii au realizat o analiza a starii de vegetatie din luna decembrie a anului trecut, iar rezultatele arata ca deficitul de apa din sol depaseste 100 de litri pe metru patrat, in Botosani.
"Deficitul de apa din sol este de peste 100 de litri pe metru patrat, ceea ce inseamna nu grav, ci foarte grav. Precipitatiile din ultima perioada au fost nesemnificative", a afirmat Cristian Delibas, directorul DADR Botosani.
Potrivit specialistului, cele mai afectate sunt culturile de rapita, grau si orz. La rapita gradul de calamitare a culturilor depaseste 60%.
Situatia critica nu are solutii decat prin precipitatii, in conditiile in care sistemele de irigatii, acolo unde mai exista, nu pot fi utilizate pe timpul iernii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
In judetul Iasi, specialistii spun ca daca situatia se mentine pana in martie, vom avea o problema majora.
"Nu putem sa afirmam ca o situatie de seceta va afecta tot ceea ce inseamna sistem de vegetatie. Abia daca ajungem la sfarsitul lunii martie fara a avea precipitatii, atunci da, vom avea o problema majora. Momentan nu cred ca aceste culturi pe care le-am infiintat in toamna anului trecut sa inregistreze pierderi mai mari de 5 - 10 la suta. Nu ne pierdem insa credinta si speram ca pana in luna martie, cand se va reintra in vegetatie, sa nu mai avem un deficit hidric al solului", a declarat miercuri Catalin Rosca, directorul DADR Iasi.
Conform statisticilor, in judetul Iasi umiditatea in sol este intre 33,3 litri si 46,3 litri pe metru patrat, iar rezerva de umiditate in sol accesibila plantelor, de la 0 la 35 de centimetri, este intre 200 si 500 de metri cubi pe hectar, ceea ce inseamna ca se inregistreaza, in functie de zone, seceta pedologica puternica si moderata.
Din aceleasi registre reiese ca pe cele 31.500 de hectare de teren arabil din judetul Iasi in toamna anului 2011 s-au cultivat 7.865 tone de cereale, pe 21.380 hectare fiind rasarita deja vegetatie iar in curs de rasarire se afla pe 8.749 hectare, din care 110 hectare sunt in sectorul de stat.
De asemenea, pe 1.371 hectare de teren, din care 20 sunt in sectorul majoritar de stat, nu au mai rasarit culturile.
Conform statisticilor, in toamna anului trecut in judetul Iasi s-au semanat 20.000 hectare cu grau, 44 de hectare cu grau durum, 667 hectare cu secara, 1.500 de hectare cu orz boabe, 282 hectare cu triticale, 115 hectare cu orzoaica si 9.300 de hectare cu rapita pentru ulei.
In ceea ce priveste orzul boabe, din cele 1.500 de hectare cultivate in toamna 375 de hectare se afla in sistem individual si doar 15 hectare la sistemul de stat, iar vegetatia a rasarit pe 1.044 hectare. In cazul orzoaicei, au fost cultivate 24 de tone de samanta pe 115 hectare de teren, iar samanta a rasarit deja pe 30 de hectare de teren.
De pe cele 9.350 de hectare de teren cultivate cu 47 de tone cu samanta de rapita pentru ulei, a rasarit in totalitate vegetatie pe 5.140 hectare teren, pe 1.220 hectare este partial rasarita sau in curs de rasarire, iar pe 2.990 hectare, din care 400 de stat, nu a rasarit.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura