Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum a fost 2018 din punct de vedere al absorbtiei fondurilor europene in agricultura

cum-a-fost-2018-din-punct-de-vedere-al-absorbtiei-fondurilor-europene-in-agricultura

Ca si la nivelul intregii Uniuni Europene, PNDR a fost programul cel mai ridicat grad de accesare a fondurilor.


Romania inregistreaza un grad de absorbtie efectiva a fondurilor europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala PNDR 2020 de 43% cu cele 4 miliarde de euro platite pana in prezent beneficiarilor, iar tinta pentru 2018 - de 1,2 miliarde de euro - a fost depasita.
 
„Volumul total pe care l-am incasat pana la sfarsitul anului 2018 din PNDR este 1,2 miliarde de euro. Sunt bani siguri care vor intra in tara pentru ca fac obiectul cererilor de plata care au fost trimise catre Bruxelles. Planul nostru pentru 2018 este sa terminam anul cu depasirea procentului de 50% din anvelopa financiara pe care o avem la dispozitie prin PNDR anvelopa care se cifreaza la 8,1 miliarde de euro”, a precizat Petre Daea, ministrul Agriculturii.
 
Potrivit acestuia, in afara procentului foarte onorabil spre care ne indreptam, de peste 50%, acest lucru a plasat Romania in topul absorbtiei la nivel european din punct de vedere al valorii nominale.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

PNDR este programul cu cea mai mare absorbtie la nivelul statelor membre din Uniunea Europeana, cu o rata de peste 40%, iar pentru anul viitor se previzioneaza o absorbtie de 55% din program, sustinea in luna noiembrie Camelia Iliescu, director in cadrul Directiei Generale Dezvoltare Rurala - AM PNDR din Ministerul Agriculturii.
 
„Am ajuns la o rata de absorbtie din PNDR de 40,2%, asta in materie de plati, dar, daca este sa luam in calcul si acea prefinantare de 325 milioane de euro, rata de absorbtie ajunge la 44,2%. Pentru anul viitor previzionam un cuantum al platilor de circa un miliard de euro, ceea ce ar ridica absorbtia la peste 55% din program”, a precizat Camelia Iliescu.
 
Alocarea prin PNDR 2020 este de 9,46 miliarde de euro, din care 8,12 miliarde de euro contributia fondului european agricol pentru dezvoltare rurala si 1,34 miliarde de euro din contributie nationala.
 
In cursul anului 2018, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a primit 12.197 de solicitari de finantare pe PNDR 2020 in valoare de 1,36 miliarde de euro, din care au fost selectate 7.224 de proiecte, insumand peste un miliard de euro. Astfel, contractele de finantare incheiate in acest an sunt in numar de  8.986, in valoare de aproximativ 1,17 miliarde de euro.
 
Datele AFIR arata ca valoarea platilor efectuate prin intermediul PNDR 2020 la nivelul lui 2018 este de 1,35 miliarde de euro, insa pentru finalul acestui an mai este programata o solicitare de fonduri.
 
De la demararea PNDR 2020 si pana in prezent, AFIR a primit 55.830 solicitari de finantare in valoare totala nerambursabila de peste 8,3 miliarde de euro, din care au fost selectate pentru finantare 29.938 de cereri cu o valoare de 4,22 miliarde de euro.
 
AFIR a incheiat contracte de finantare cu 50.881 de beneficiari ai Programului, in valoare de peste 4,3 miliarde de euro, aici fiind incluse si contracte de finantare preluate prin procedura de tranzitie dintre programe, contracte ce insumeaza 432,7 milioane de euro. In acest context, valoarea platilor efectuate beneficiarilor depaseste 4 miliarde de euro pana la mijlocul lunii decembrie, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie efectiva a fondurilor europene de 43%.
 
In ceea ce priveste schemele de sprijin gestionate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, acordate fermierilor din Fondul European de Garantare Agricola, Comisia Europeana a rambursat deja Romaniei suma de 1,76 miliarde de euro. Incepand cu data de 16 octombrie, APIA a demarat Campania de plati in avans pentru fermierii care au depus cereri unice de plata in anul 2018, suma totala autorizata la plata pana la 12 decembrie 2018 depasind 1,403 miliarde euro, din care avansul reprezinta 1,062 miliarde euro.
 
La finele lunii noiembrie, seful APIA, Adrian Pintea, declara ca, in cei 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, APIA a derulat fonduri europene si nationale de peste 23 miliarde euro, rata anuala de absorbtie a fondurilor europene depasind 96%.
 
„In cei zece ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, APIA a derulat fonduri europene si nationale destinate sustinerii agriculturii romanesti si fermierilor romani de peste 23 de miliarde de euro. Rata medie anuala de absorbtie a fondurilor europene depaseste 96%. In medie, la APIA se depun 900.000 de cereri in fiecare an, pentru o suprafata de peste 9,5 milioane hectare. Aceste cereri sunt prelucrate de colegii de la APIA. Si fondurile sunt mari si numarul de personal este pe masura. In prezent, APIA are un personal de 4.800 de angajati", a afirmat Pintea.
 
El a subliniat ca in 2007 APIA derula mai putin de 10 forme de sprijin destinate fermierilor romani, insa, odata cu implementarea noii politici agricole comune, dupa anul 2015, pana in prezent fermierii beneficiaza de peste 100 de scheme de plata, de forme de sprijin.
 
Si prin Programul Operational pentru Pescuit si Afaceri Maritime, un alt program derulat de MADR, s-au atras fonduri europene, insa sumele sunt mult mai modeste. Datele furnizate de minister arata ca platile catre beneficiari au fost de 31,835 milioane de euro (18,9%) in 2018, iar sumele solicitate Comisiei Europene in limita alocarii UE de 26,77 milioane de euro (15,9%).
 
Rambursarea efectiva de la UE este de numai 17,48 milioane de euro, ceea ce inseamna un grad de absorbtie de doar 10,38% din alocarea europeana de 168,32 milioane de euro venita prin POPAM.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016