Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum joaca investitorii germani la loteria agriculturii romanesti


Compania Aton Transilvania, parte a holdingului german Aton GmbH, este prezenta pe piata romaneasca din anul 2006, cu investitii in agricultura de 20 mil. euro. Chiar daca s-a confruntat cu o situatie financiara dificila, ca urmare a fraudelor comise de fosta conducere, Aton Transilvania este “stabila” si va inaugura in luna mai cea mai mare moara dupa capacitatea de productie din Romania, spune Paul Milata, CEO-ul companiei.
Aton Transilvania este divizia locala a Aton GmbH, infiintata in anul 2006 dupa preluarea marcii Moara Carani de la proprietarii Heyl si Mann, singurul producator industrial de faina de grau din regiunea Banat-Timisoara. Romania este singura tara in care investitorul german deruleaza afaceri si in domeniul agricol. Aton Transilvania mai are investitii in constructii metalice (statie electrica, parcul industrial, panouri prefabricate). Din Aton Transilvania fac parte Agrocereal, Cer-Oil, Arendtrans, Vital&Heyl si Agriconcept.

In perioada 2006-2009, Aton GmbH a investit in Romania aproximativ 250 mil. euro. Conform ultimelor statistici oficiale, nivelul investitiilor germane in Romania in ultimii 20 de ani se situeaza la 2,3 mld. euro.

Aton GmbH este o societate de investitii germana fondata in anul 2001 de doctorul Lutz Mario Helmig. Holdingul detine peste 70 societati la nivel mondial in diverse domenii de activitate: industria miniera, farmaceutica, aeronautica, automotive, agricultura si cercetare medicala, potrivit Wall-Street.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Materie prima din import
"Am cumparat terenuri arabile si cu 1.200-1.300 de euro la hectar, dar totul depinde de calitatea solului si daca terenurile sunt comasate sau nu. Una dintre cele mai mari probleme a investitorilor in terenuri (arabile in Romania - n. red.) este faptul ca acestea sunt foarte faramitate. In plus, calitatea hartilor nu este tocmai ideala", spune Milata, citat de Ziarul Financiar. Majoritatea terenurilor lucrate de Aton in arenda provin de la persoane care detin suprafete de 3-5 hectare de teren arabil.

Printre problemele pe care Milata le mentioneaza in ceea ce priveste segmentul agricol local sunt si lipsa de calificare a angajatilor, cat si nivelul prea mare al taxei pe valoare adaugata din Romania (TVA).

"Din cauza TVA-ului foarte mare, noi nu cumparam nimic din Romania, nici macar piese pentru tractoare. Preferam sa cumparam tot din Ungaria, de la ingrasaminte pana la utilaje, si sa platim doar pret net", a spus seful Aton Transilvania.

Ungaria este de asemenea o piata importanta pentru Aton Transilvania, in ceea ce priveste exportul. "Productia de cereale o exportam in totalitate, cele mai mari piete fiind Orientul Mijlociu si America de Nord prin intermediari. Vrem ca anul acesta sa obtinem 9 milioane de euro si circa 90.000 de tone din vanzarile de cereale", a mai spus reprezentantul companiei care cultiva in prezent doar porumb (circa 60% din suprafata) si grau in judetul Timis.

"Luam in calcul pe viitor demararea productiei de plante tehnice atat pentru Romania, cat si pentru export, deoarece pot fi folosite si la productia de bere, si in industria farmaceutica, productia de biodiesel, aditivi, vopseluri", a afirmat Milata fara a oferi insa mai multe detalii.

Vanzarile de faina, piata pe care producatorul intentioneaza sa intre in cursul acestui an prin redeschiderea Morii Carani in luna mai, dupa doi ani in care capacitatea de productie a fost inchisa pentru retehnologizare, vor fi de asemenea destinate majoritar exportului.

"Faina este interesanta pentru export in Irak si Orientul Mijlociu. Majoritatea vanzarilor vor fi destinate clientilor industriali, dar nici ponderea retailului nu este de neglijat", a spus Milata.

Moara Carani, care va avea o capacitate de productie de peste 600 de tone de faina pe zi, este un brand foarte cunoscut in partea de vest a tarii. Cu toate ca dezvoltarea unui business agricol in Romania intampina numeroase dificultati, managerul spune ca grupul german a decis sa isi deschida o filiala locala datorita potentialului pe care acest business il are in Romania.

Grupul german Aton, companie fondata de medicul Lutz Mario Helmig - detinatorul retelei de clinici germane Helios, este controlat din 2005 de grupul medical german Fresenius. Divizia locala a grupului a fost infiintata in 2006, an in care Aton a preluat businessul Vital & Heyl de la omul de afaceri Nicolaus Mann si de la grupul Heyl pentru 20 de milioane de euro. Investitia a cuprins atat Moara Carani, cat si silozuri si cateva sute de hectare de terenuri arabile, extinse in ultimii ani.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016