Exclusiv
Publicat in: Stiri
Romania se pare ca va fi prima tara din lume care va stropi culturile agricole cu initium, o substanta periculoasa pentru organism. Bomba a fost lansata de presa centrala. Cu aceasta substanta ar urma sa fie stropite culturile de cartofi, rosii, castraveti, ceapa, dar si plantatiile de vita-de-vie. Substanta sporeste, potrivit studiilor medicale, cu pina la 65% riscul de cancer la colon. O compa­nie germana a anuntat ca Romania a ac­ceptat "intr-un ritm alert" sa foloseasca un nou compus chimic, care contine ini­tium, substanta deosebit de toxica. Cei de la Directia Agricola Arges se indoiesc de faptul ca o asemenea substanta netes­tata suficient va fi introdusa in culturile din tara noastra.
"in ultimii doi ani, s-au scos peste 200 de substante cu potential toxic"

Referitor la introducerea ini­tium-ului ca fungicid in cul­tu­rile din tara noastra, direc­to­rul Directiei Agricole Arges, Cons­tantin Ceausu, ne-a declarat:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

"in Romania nu se introduce in culturile agricole o substanta care nu este testata si omologata la nivelul Uniunii Europene. Exista o comisie de testare a acestor substante, care studiaza eficacitatea, remanenta, toxicitatea si relatia cu mediul. Oficial, n-am auzit de aprobarea acestei substante in tara noastra. Aprobarea se face numai dupa ce se intocmeste un dosar la Academia de stiinte Agricole si Silvice, se da un aviz, dupa care se supune unor teste in mai multe centre experimentale. La nivelul tarii noastre, exista o lista cu produse pesticide (insecticide, erbicide, fungicide) admise, iar in ultimii doi ani, cel putin 200 de substante cu potential toxic au fost scoase din aceasta lista. Exista o Comisie Nationala de Omologare si Testare a Produselor Pesticide care este subordonata organismelor europene. Romania nu face nimic de capul ei! Daca s-a constatat prin studii ca substanta prezinta mai multe riscuri decit beneficii, personal ma indoiesc ca va fi folosita pentru combaterea daunatorilor la culturile agricole".

Aprobata temporar
Pentru ca este nou, produsul are nume provizoriu, iar la noi va fi folosit Enervin pentru struguri si Zampro, pentru alte culturi. Substanta va fi folosita pentru combaterea daunatorilor la struguri, cartofi, rosii, castraveti si ceapa. Medicii spun ca utilizarea produselor cu initium sporeste cu pana la 65% rata riscului de cancer la colon, pentru ca intra rapid in combinatii chimice si ramine in organism. Un miligram de initium intrat in corp se elimina in aproape un an de zile, iar daca mincam zilnic legume tratate, concentratia creste considerabil. La 8 decembrie 2009, Comisia de Omologare a Produselor de Protectia Plantelor a aprobat folosirea substantei nocive, intr-o prima faza, pentru plantatiile de vita-de-vie. Fungicidul are un continut de 12% initium. Substanta a fost aprobata temportar, dupa trei ani de utilizare urmind sa fie reevaluata. Senatorul PSD serban Valeca a cerut constituirea unei comisii parlamentare de ancheta, invocand faptul ca Ministerul Agriculturii refuza sa dea detalii si explicatii oficiale in legatura cu noua substanta aprobata. invitat la TVR intr-o emisiune, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat ca "a aflat" si el ca Romania a omologat un fungicid pe baza substantei active initium. Ministrul a declarat ca substanta este testata in Romania din 2007 de institutele de cercetari de la Vidra, Brasov si Valea Calugareasca, dar si de institutul de Sanatate Publica, acesta facand teste toxicologice.

Citeste mai mult in Curierul Zilei

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR: O noua aprobare a pesticidelor neonicotinoide
MADR: O noua aprobare a pesticidelor neonicotinoide
WWF Romania - Fondul Mndial pentru Natura impreuna cu Federatia Asociatiilor Apicole din Romania...
Petitie pentru interzicerea pesticidelor sintetice si salvarea albinelor
Petitie pentru interzicerea pesticidelor sintetice si salvarea albinelor
"Tot timpul am stiut ca adevaratul aur al Romaniei nu este roca pretioasa care poate fi...
Romania, printre tarile cu cele mai mari vanzari de pesticide
Romania, printre tarile cu cele mai mari vanzari de pesticide
Cele mai semnificative vanzari de pesticide in 2016 in Uniunea Europeana s-au inregistrat in...
ANSVSA nu a mai detectat reziduuri de pesticide in legumele si fructele verificate in ultima perioada
ANSVSA nu a mai detectat reziduuri de pesticide in legumele si fructele verificate in ultima perioada
Inspectorii sanitari veterinari au controlat 346 de transporturi de legume si fructe importate...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton