Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Daciana Sarbu aduce clarificari privind "directiva plantelor medicinale"
Exista – pe buna dreptate – un interes tot mai mare pentru problema plantelor medicinale si cum va fi afectat accesul romanilor la produsele derivate, potrivit reglementarilor europene, scrie pe blog deputatul Daciana Sarbu, membru al comisiei pentru mediu si siguranta alimentara din Parlamentul European. Iata cateva clarificari utile despre Directiva care a generat aceste controverse.
E vorba despre Directiva Medicamentele traditionale din plante si reglementarea pieței de produse medicinale bazate pe plante.
Inainte de intrarea in vigoare a directivei mai sus mentionate, in 2004, folosirea plantelor medicinale nu era reglementata in UE, fapt ce implica riscuri mari, prin comercializarea unor produse, chiar daca ele nu se incadrau in aceasta categorie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
De aceea, produsele medicale pe baza de plante au devenit o preocupare europeana. Au existat cazuri in care s-a descoperit ca unele medicamente au continut redus de plante medicinale, ca au in compoziția lor metale grele, substante medicale nedeclarate sau plante toxice.
Acestea fiind date, a devenit absolut necesara reglementarea acestui sector pentru a impiedica vanzarea de produse ce pot fi daunatoare, sau pentru a preveni vanzarea de produse halucinogene dar si pentru a justifica proprietatile curative prin verificari stiintifice. De remarcat inclusiv problema uriasa a asa-numitelor etnobotanice, care sunt consumate – si afecteaza – foarte multi tineri romani.
Nu intra in discutie ca plantele medicinale sa devina ilegale in UE incepand cu aprilie 2011.
Ceea ce directiva va impune va fi ca plantele medicinale sa treaca printr-o procedura de autorizare organizata de catre Agentia Europeana pentru Medicamente, in vederea verificarii sigurantei si standardelor de calitate.
Directiva nu va afecta alte produse, ea va acoperi doar segmentul de medicamente pe baza de plante medicinale.
Lipsa de reglementare a acestui domeniu genera pericole enorme pentru cetateni, fiindca nu exista garantia ca produsul continea exact ce scria pe eticheta. Mai mult, aceeasi lipsa de reglementare deschidea calea larga pentru abuzuri – comercializarea sub denumirea de produse din plante medicinale a unor compusi toxici sau periculosi pentru sanatate.
Cred ca toti ne dorim sa avem certitudinea ca produsele medicale pe baza de plante sunt sigure, contin ceea ce se pretinde ca ar contine si ca au efectele scontate.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News