Exclusiv
Publicat in: Stiri
Specialistii Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala estimeaza ca anul acesta 50.000 de hectare de culturi agricole din judetul Tulcea vor fi afectate din cauza plosnitei cerealelor (Eurygaster integriceps). Directorul DADR Tulcea, Luminita Raileanu, a declarat, citatat de Agerpres:

Tinand cont ca anul trecut am inregistrat o invazie a plosnitelor si ca tratamentele efectuate atunci nu au fost de natura sa inlature aceste daunatoare din locurile lor de hibernare, este clar ca si anul acesta agricultura tulceana se va confrunta cu aceeasi problema si estimam ca numarul lor va fi cu pana la 30% mai mare decat cel din 2008


Ea a anuntat ca, in perioada martie-aprilie, specialistii Directiei Fito-Sanitare din cadrul DADR vor evalua culturile de cereale si ca doar o parte din cele care vor fi afectate vor putea fi despagubite. "Se pare ca pentru tratarea acestor culturi nu vom primi o subventie mai mare decat cea necesara pentru 10.000 de hectare. Cheltuielile pentru restul suprafetelor vor trebui suportate de producatorii agricoli", a mentionat directorul DADR.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h


Plosnita cerealelor este un daunator frecvent intalnit in agricultura tulceana care afecteaza grav productia si calitatea culturilor de grau. In stare adulta, atacul acestui daunator duce la sterilizarea spicului, iar in stare larvara duce la reducerea cantitatii de gluten in bobul de grau.

Plosnita cerealelor ataca mai ales in perioadele de seceta, caracterizate prin temperaturi ridicate si un indice al umiditatii relative mic.

Combatere la plosnita cerealelor
Specie oligofaga, dezvoltandu-se in principal pe culturile de grau, dar ataca si alte graminee cultivate si spontane. Adultii inteapa tulpinile tinere, frunzele, rahisul spicelor, florile si boabele. La locul intepaturii se formeaza o mica umflatura numita ,, con salivar” in jurul careia apare o zona de culoare galbuie. Adesea frunza atacata se ingalbeneste, se rasuceste si se usuca, de la locul intepaturii atarnand ca o sfoara. Uneori spicul ramane in burduf iar cand apare, are aristele ondulate si poate fi partial sau total steril, albit, aspect care se intalneste frecvent la varful spicelor. Boabele atacate sunt sistave, zbarcite sau daca nu sunt deformate, poarta urmele intepaturilor sub forma de puncte negre, inconjurate de o zona decolorata. Calitatea productiei este mult diminuata.

Combaterea plosnitei se face la avertizare, atat pentru adultii hibernanti cat si pentru larve. Pentru combatere se utilizeaza insecticide ca: Decis 2,5 EC, Decis 25 WG, Calypso 480 SC, Proteus OD 110.

Recunoastere plosnita cerealelor
Plosnita cerealelor este o insecta de dimensiuni relativ reduse, cu corpul oval, de 11-13 mm lungime, de culoare bruna, cu capul triunghiular. Antenele sunt constituite din 5 articule. Oul este sferic si de culoare verzuie la depunere si de culoare inchisa, pe masura ce se dezvolta embrionul. Larva este asemanatoare cu insecta adulta, fiind mai mica si lipsita de aripi sau cu rudimente de aripi, in functie de varsta acesteia.

Insecta ere o generatie pe an. Ierneaza ca insecta adulta, sub frunzarul padurii, in liziera pomilor din apropierea culturilor, sub ierburi. Primavara la temperaturi de peste 10 grade C, insectele isi fac aparitia, la inceput pe gramineele spontane, apoi zboara in culturile de cereale. Numarul maxim de insecte pe culturi se inregistreaza la jumatatea lunii mai. Dupa o perioada de hranire si maturatie sexuala are loc copulatia si depunerea pontei. Larvele apar la 8-10 zile de la depunerea pontei. Pana la maturare se hranesc si naparlesc de 4-5 ori, intreaga lor evolutie durand 30-40 zile, ceace corespunde cu ajungerea la maturitate a cerealelor. Adultii din noua generatie apar la sfarsitul lunii iulie, hranirea lor continuand pana in cursul lunii august, cand se retrag pentru iernare.

Profesorul Constantin Popov - INCDA Fundulea, scria in numarul 5 al revistei Sanatatea plantelor:

Este de precizat ca, in conditiile unor temperaturi ridicate, plosnita cerealelor trece la o hranire excesiv de activa, agresivitatea fiecarui adult fiind sporita atat pentru acumularea necesarului de substante nutritive cat si pentru acoperirea nevoii de apa in vederea refacerii dezechilibrului hidric, materializat prin atacarea unui numar sporit de plante.
De asemenea, trebuie avut in vedere ca si culturile se prezinta cu grade variate de dezvoltare fenologica, determinata de epoci diferite de semanat, respectiv de rasarire si infratire, fiind si ele afectate de factorul climatic.

Acest fapt determina necesitatea stabilirii pragului economic de daunare (PED), care trebuie cuantificat si recomandat in fiecare an.

Daca in primaverile normale din punct de vedere climatic, pentru culturile bine dezvoltate, cu densitati si o stare de vegetatie normale, PED-ul pentru adultii hibernanti este de 7 exemplare/m2, in conditiile unei primaveri secetoase in care si plantele sunt puternic afectate, acesta poate si trebuie sa fie substantial redus, mai ales pe fondul secetos inregistrat imediat dupa migrarea in camp. In astfel de situatii se impun, pe langa aplicarea tratamentelor de combatere, masuri suplimentare de fertilizare a culturilor, cu rolul de a le spori capacitatea de rezistenta la atac.

Avand in vedere elementele care caracterizeaza relatia planta/daunator, in conditiile specifice ale acestui an, pentru combaterea adultilor plosnitelor cerealelor se impune o pregatire minutioasa, din timp, deoarece se recomanda o interventie rapida si la un prag economic de daunare mai coborat, in concordanta cu realitatea agroclimatica: 5 exemplare/m2 pentru culturile cu densitatati de plante/m2 si stare de vegetatie normale, si de 3 sau chiar 1 exemplar/m2 pentru culturile cu densitate redusa, neinfratite si cu stare de vegetatie slaba.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Maramures: Culturile de vita, afectate de boli si daunatori
Productia de vin in 2010 va fi mult mai mica in judetul Maramures fata de alti ani, din cauza...
Avertizare a specialiştilor AgroAdvice: atenţie la boli şi dăunători la rapiţă, în zonele din Sud
Specialiştii companiei de consultanţă tehnică în agricultură AgroAdvice atrag atenţia, în...
AgroAdvice - prevenirea si combaterea atacului de boli si daunatori la rapita semanata in toamna
Asa cum RECOLTA.EU va informa in luna martie, in scurtele perioade calde si insorite de la sfarsitul...
Pomicultura: soiuri de mar rezistente la boli si daunatori
Prima Pom de vigoare mare, mar cu rezistenta foarte buna la boli (rapan, fainare). Fruct de...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton