De ce s-au scumpit cartofii in luna mai?
Publicat la data de 13 Iun. 2013 in:
Stiri In ultimele luni, pretul cartofilor a fost in crestere si va fi in continuare. Potrivit INS, pretul cartofilor a crescut in luna mai cu 20 % comparativ cu luna aprilie si cu 40 % comparativ cu decembrie 2012.
Presedintele Asociatiei Producatorilor de Cartofi din Brasov, Ion Benea, a intuit patru cauze principale carora li se datoreaza aceasta scumpire.
In primul rand, aparitia cartofului nou, care intotdeauna este mai scump, „Pana in luna mai, noi am vandut cartofi din productia de anul trecut, cartofi vechi. Luna aceasta deja a aparut cartoful nou pe piata. Fiind o trufanda, cartoful nou este intotdeuna mai scump”, afirma presedintele APCB. In al doilea rand, reducerea concurentei din exterior, „Spre deosebire de anul trecut, cand concurenta din exterior era foarte mare pentru cartoful nou, anul acesta se pare ca aceasta s-a redus si vindem la un pret mai bun. Nordul Africii nu mai are productii deosebite, in timp ce in partea de vest si nord, tari ca Olanda, Germania, Polonia inca nu au scos productia noua, deoarece au avut parte de foarte multe precipitatii si nu au putut sa planteze din timp”, sustine Benea. In plus, exista sanse mari de export a productiei de cartofi timpurii, ceea ce duce la restrangerea ofertei pe piata, si implicit la cresterea pretului. In al treilea rand, reducerea masiva a suprafetei cultivate cu cartofi, si in ultimul rand au crescut costurile producatorilor, incepand de la motorina, si continuand cu ingrasamintele si pesticidele.
In opinia presedintelui Societatii Nationale a Pomicultorilor din Romania, Ilarie Isac, majorarea pretului cartofului s-ar datora intarzierii recoltei din tara, dar acesta mentioneaza ca in perioada urmatoare pretul cartofilor si al fructelor, care si acestea au suferit cresteri de pret, se vor stabiliza.
In sectorul fructelor, preturile s-au majorat in luna mai cu aproximativ 11% fata de luna precedenta.
„In primavara a fost foarte racoros, au fost ploi, dupa care a venit timpul secetos. Vegetatia a fost intarziata si nu exista o oferta foarte acentuata pe piata la ora aceasta. Insa vremea se stabilizeaza si vor incepe sa vina productiile din urma. Eu consider ca preturile nu mai cresc, ci, din contra, vor incepe sa se stabilizeze si o vor lua in jos”, relateaza Ilarie Isac.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>