Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deputaţii europeni dezbat interdicţia de comercializare a tonului roşu

Tags: pescuit

Uniunea Europeană ar putea sprijini interzicerea comerţului internaţional cu ton roşu. Potrivit unui comunicat al PE, propunerea va fi abordată în luna martie, la Doha, de către membrii Convenţiei de la Washington privind protejarea speciilor în pericol de dispariţie. Marţi după amiază, deputaţii europeni vor pune întrebări pe această temă Consiliului şi Comisiei.
Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră ameninţate cu dispariţia (CITES, conform siglei engleze) actualizează în mod regulat listele de specii protejate. Acestea includ peste 600 de animale şi 300 de plante ameninţate cu dispariţia şi peste 33.000 de specii care nu sunt neapărat ameninţate, dar care trebuie protejate de unele forme de comerţ care ar fi incompatibile cu supravieţuirea lor.

În martie, 175 de state membre ale Convenţiei de la Washington se vor reuni la Doha pentru a lua măsuri pentru protejarea unor specii pe cale de dispariţie, precum urşii polari, elefanţii africani, tigrii, diferite specii de rechini şi tonul roşu din Atlanticul de Nord. Acesta din urmă, care trăieşte în principal pe coastele Mexicului şi în Marea Mediterană, a fost propus de Monaco pentru introducerea pe listele de specii protejate.

Comisia Europeană este în favoarea acestei propuneri, însă părerile statelor membre sunt împărţite. În ultimele săptămâni, Franţa şi Italia au decis să sprijine interzicerea comerţului cu ton roşu, după ce iniţial fuseseră împotriva acesteia. Decizia oficială asupra poziţiei UE la Doha va fi luată în cadrul Consiliului European, pe 26 februarie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

În momentul de faţă, o mare parte din cantitatea de ton este pescuită cu vase mari. Acestea transportă peştele în ferme, unde este hrănit câteva luni înainte de a fi sacrificat şi exportat (80% din tonul roşu prins în Marea Mediterană este exportat în Japonia).

Statisticile arată că tonul roşu este pescuit în cantităţi mult mai mari decât cele permise. Populaţia de ton roşu a scăzut în Atlanticul de Est şi Mediterana cu 75% între 1957 şi 2007 (cu 60,9% în ultimii 10 ani). Organizaţiile de protejare a mediului înconjurător susţin propunerea statului Monaco, arătând că specia este condamnată la dispariţie dacă nu se iau măsuri imediate de protejare a acesteia.

„Tonul roşu este ameninţat serios cu dispariţia“, a spus preşedintele comisiei pentru mediu de la Parlamentul European, Jo Leinen (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Germania). Din punctul dumnealui de vedere, „UE trebuie să acţioneze repede şi să sprijine interdicţia temporară a comerţului cu ton roşu la Conferinţa CITES din Qatar”. „Pierderea bio-diversităţii reprezintă un mare pericol global şi trebuie oprită“ a mai spus domnul Leinen.

Pescarii se opun însă acestei interdicţii, pe care o consideră „în contradicţie totală cu progresul realizat în ultimii ani“ şi „un act iresponsabil al factorilor de decizie europeni cărora nu le este teamă să arunce la gunoi câteva mii de locuri de muncă într-o filieră deja copleşită de criză“ (Asociaţia euro-mediteraneană a pescarilor profesionişti).

Chiar dacă interdicţia comercializării tonului roşu este aprobată, acesta nu va dispărea total din bucătăria europeană. Interdicţia se referă doar la comerţul internaţional, de aceea pescarii îşi vor pierde în principal cumpărătorii străini, precum Japonia. În plus, în afară de tonul roşu, există alte câteva specii de ton, care nu se află în pericol de dispariţie şi care vor putea fi comercializate în continuare.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton