Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Deşertificarea se extinde în sud-vestul Mehedinţiului
20.000 de hectare de suprafeţe agricole din sud-vestul judeţului au devenit nisipoase, din cauza defrişării masive a perdelelor de protecţie şi a plantaţiilor de pomi. În plus, creşte temperatura pe glob, iar noi nu mai avem nici măcar un sistem funcţional de irigaţii. Soluţii ar fi să oprim deşertificarea şi să scoatem şi ceva profit, dar sunt imposibil de pus în practică, pentru că nu sunt bani.
Mai bine de 10 la sută din suprafaţa agricolă a Mehedinţiului este formată din nisipuri aride. Fenomenul s-a accentuat după `90, când agricultura s-a prăbuşit. Perdelele de protecţie au fost rase, la fel şi livezile, nu se mai irigă şi nu se mai cultivă nimic. „Aici era fabrică de bani, domnule. Nu trebuia să fi stricat plantaţiile. Ar trebui să se pună caişi, piersici, să pună plantaţie din nou. Păi, uitaţi-vă ce distrus e pământul. Nu mai lucrează nimeni pământul, că nu se merită. Numai să vină străini de-aştia să facă ceva, că-i păcat. Sunt nisipoase, din cauză că s-a slăbit terenul şi se extind”, spune Ilie Moraru, localnic din Burila Mare.
De pe terenurile respective, abia dacă se mai obţin producţii. Fără apă, oamenii au şi renunţat să le mai cultive. Acum, pe zeci de mii de hectare nu mai creşte nici măcar iarba. „Se extinde nisipul. Încă nu e vânt acum, dar când bate vântul, ştiţi cum e?! Pe aici nu se poate merge, e plin de praf, se duce praful încolo în depărtare. Nu e o zi să nu bată vântul. S-a ajuns aici, perntru că s-au tăiat toate perdelele de protecţie, nu se mai cultivă nimic, care cum vor taie perdelele de protecţie. Ce vii erau odată aici, erau viile gostatului de la Burila Mare”, îşi aminteşte Gheorghiţa Izvoranu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Adevarul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura