Deseurile reciclabile pot fi introduse in Romania numai prin 15 puncte
Publicat la data de 20 Dec. 2021 in:
Stiri Ministerul Mediului anunta ca deseurile reciclabile pot fi introduse in Romania numai prin 15 puncte, iar trasabilitatea va fi monitorizata prin GPS. In caz contrar, masinile nu vor mai putea intra in tara.
"In sedinta de Guvern de astazi am adoptat Hotararea de Guvern conform careia putem combate importul ilegal de deseuri in Romania. Romania nu poate fi groapa de gunoi a Europei", a transmis ministrul Mediului.
Tanczos Barna afirma ca, tinand cont de faptul ca legislatia europeana nu permite ca statele membre sa refuze deseurile importate, Romania a avut nevoie de un act normativ propriu, care sa reglementeze aceste transporturi.
"Din acest motiv, am limitat la 15 punctele de trecere a frontierei prin care deseurile reciclabile pot fi introduse in tara. Va fi obligatorie trasabilitatea acestor transporturi de la granita pana la locul reciclarii. Cantitatile de deseuri care intra in tara vor fi corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor", a mai transmis ministrul.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Potrivit acestuia, de cand este in functie a avut de gestionat multe urgente, cele mai multe tinand de importurile ilegale de deseuri.
"Sunt ministru al Mediului de aproape un an. In aceste luni a trebuit sa gasim solutii imediate la probleme urgente. Transporturile – de multe ori ilegale – de deseuri care ajung in Romania si gestionarea acestor cantitati de deseuri au constituit unele dintre aceste probleme urgente, pe care le solutionam prin actul normativ aprobat astazi", a mai transmis ministrul.
Administratia Fondului pentru Mediu va fi institutia care va urmari cantitatile care intra si se va asigura ca acestea sunt corelate cu capacitatea de reciclare a firmelor la care deseurile ar trebui sa ajunga, punand la dispozitia utilizatorilor, in mod gratuit, sistemul informatic de asigurare a trasabilitatii deseurilor (SIATD), in vederea monitorizarii si verificarii corectitudinii tranzactiilor cu deseuri de ambalaje in sistemul raspunderii extinse a producatorului.
Potrivit Ministerului, aplicatia informatica SIATD se utilizeaza de catre organizatiile care implementeaza raspunderea extinsa a producatorului (OIREP) si de catre persoanele juridice care gestioneaza deseuri de ambalaje ale caror costuri nete si/sau costuri de colectare/valorificare/sortare/raportare sunt finantate de catre OIREP.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.