Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Discutii cu specialistii portughezi in sectorul irigatiilor

discutii-cu-specialistii-portughezi-in-sectorul-irigatiilor

O delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale condusa de secretarul de stat Daniel Botanoiu a participat, a discutat, saptamana trecuta, cu specialistii portughezi in sectorul irigatiilor. Scopul vizitei in Portugalia a fost dezbaterea mai multor teme de interes comun privind implementarea unui program special de refacere a infrastructurii de irigatii cu finantare din fonduri comunitare.


Programul vizitei a cuprins o intalnire bilaterala cu delegatia Ministerului Agriculturii portughez, condusa de dl. Secretar de Stat José Diogo Albuquerque, prezentarea proiectului multifunctional Alqueva si o vizita in teren.

"Portugalia este primul stat european care a reusit sa atraga fonduri europene pentru construirea unui sistem de irigatii eficient si cu un consum redus de energie electrica. Portugalia utilizeaza tehnologie pentru irigatii performanta si mai ales productiva. Practic, la fiecare euro investit in sistemul de irigatii portughez returnarile sectorului sunt de 4 euro pe unitatea investita. Acest fapt scoate in evidenta eficacitatea sectorului. tinta noasta este aceea de a construi un sistem de irigatii la fel de performant precum cel portughez, iar investitia sa fie facuta din fonduri comunitare. Acesta a fost si scopul vizitei noastre. Ne-am intors in tara cu o realizare importanta - am decis impreuna cu omologii nostri portughezi ca Romania si Portugalia sa aiba o strategie comuna in ceea ce priveste absorbtia fondurilor comunitare in vederea dezvoltarii sistemelor de irigatii", a declarat Daniel Botanoiu, la intoarcerea din Portugalia.

Totodata, cei doi oficiali au mai discutat aspecte privind viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC) si necesitatea unei mai mari convergente externe a platilor directe. Partea portugheza si-a exprimat preocuparea privind mentinerea cotelor de lapte dupa 2014, avand in vedere propunerea de eliminare a acestora in noua PAC. La randul sau, secretarul de stat Daniel Botanoiu a subliniat rolul formelor asociative la dezvoltarea sectorului laptelui, dar si importanta acestora in toate ramurile agriculturii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Proiectul Multifunctional Alqueva este localizat in sudul Portugaliei, in provincia Alentejo. Aceasta regiune s-a confruntat cu deficit de apa ceea ce a impiedicat dezvoltarea si nu a permis modernizarea agriculturii. Proiectul are impact asupra unei suprafete de aprox. 10.000 km2, din 20 de judete, ceea ce il transforma intr-un instrument structural si un motor pentru o serie de activitati diverse, sustinute intr-un proces de dezvoltare integrata. Pe baza acestui concept, au fost create conditiile pentru imbunatatirea situatiei din regiune. Succesul proiectului se datoreaza in egala masura eforturilor conjugate ale Ministerului Agriculturii si institutiilor subordonate, dar si agricultorilor din zona.

Rezervorul Alqueva are o capacitate de 4.150 hm3 si acopera 250 km2 (cel mai mare lac artificial din Europa).

Obiectivele proiectului Alqueva sunt:

- asigurarea unei rezerve strategice de apa;
- garantarea furnizarii apei potabile si industriale in zona (peste 200.000 locuitori);
- agricultura durabila: garantarea furnizarii apei pentru agricultorii din zona pentru o perioada de 3 ani, in conditiile unei secete hidrologice de 3 ani succesivi (aceasta autonomie poate ajunge si la 4 ani datorita cresterii eficientei in folosirea apei de catre fermieri si orientarii catre culturi care necesita o cantitate mai mica de apa);
- energie regenerabila: furnizata de hidrocentrale, centrale solare si eoliene;
- reconversia de mediu: noi oportunitati de afaceri;
- turism durabil: facilitati turistice din zona rezervorului Alqueva (lac de 250 km2 cu 1.160 km de tarm);
- dezvoltare economica si sociala: crearea de noi firme si mentinerea populatiei in zona.

Infrastructura aferenta proiectului este in proprietatea statului, iar intreprinderea pentru Dezvoltare si Infrastructura din Alqueva (EDIA) este responsabila cu lucrarile de constructie si administrarea proiectului.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016