Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Doar 10% din cultivatorii de tutun din Mures primesc subventii


Directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Mureş, Radu Ungureanu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, din cauza unor neînţelegeri, doar 10% dintre cultivatorii de tutun din judeţ pot primi subvenţii europene, transmite NewsIn.

"La începutul anului 2007, în judeţul Mureş exista o singură asociaţie de producători - Ocna Mureş a producătorilor de tutun, după care s-a constituit şi grupul de producători din judeţul Mureş, unde producătorii au fost manipulaţi dintr-o parte în alta, ba haideţi la noi, ba la noi.
Cei vechi din asociaţie şi-au făcut contract cu asociaţia, după care au venit la grup şi au făcut contract şi aici, au venit au depus ambele contracte la dosarul de subvenţie pentru anul 2007. Au făcut contract cu asociaţia, au livrat tutunul la grup pentru că s-a oferit un preţ mai bun şi de aici nu au respectat regulamentele europene. Din 120 de dosare de plată depuse de cultivatorii de tutun, sunt eligibile, conform Ordinului Ministerului Agriculturii şi regulamentelor europene, aproximativ 10% din dosare”, a spus Ungureanu.

Acesta a adăugat că, după ce au realizat că nu primesc banii, fermierii au recurs la presiuni, chiar la nivelul ministerului. „Am avut presiuni din partea lor, discuţii cu ministerul, iar la ultima rundă de întâlniri le-am arătat celor de la minister că ar fi trebuit să informeze fermierii şi să nu poarte în spate interese economice pentru comercializarea tutunului”, a afirmat şeful APIA.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Ungureanu a mai spus că deciziile vin de la forurile europene. "În urmă cu şase luni, comisarii europeni au ridicat componenţa asociaţiilor şi a grupului direct de la Ministerul Agriculturii, deci controlul când spune că fiecare fermier face parte dintr-o formă asociativă. Dacă nu se admite un dosar la plată, lucrul acesta nu se poate face. Datele se introduc într-o arhivă electronică, care nu se poate şterge. Valoarea este de câteva miliarde de lei”, a arătat şeful APIA.

În judeţul Mureş sunt câteva sute de hectare de tutun cultivate, producţia medie fiind de 4.500 kg la hectar. Producătorii de tutun beneficiază de plăţi compensatorii şi plăţi complementare directe cuplate de producţie, 2 euro/kg de tutun livrat prin procesator. Ei au primit banii pentru tutun, dar n-au primit subvenţia din partea Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte plăţile unice pe suprafaţă, şeful APIA Mureş a spus că în acest an a scăzut foarte mult numărul fermierilor care au supradeclarat suprafeţele. „În anul 2007 au fost înregistrate 35.844 de cereri, dintre care 17.529 au fost supradeclarări. Pentru acest an au fost 31.727 de cereri, dintre care 9.018 de supradeclarări. Fermierii mureşeni au primit pentru anul 2007 subvenţii de la UE de peste 15 milioane de euro”, a declarat Ungureanu.

Potrivit acestuia o situaţie mai aparte se găseşte la plăţile pentru agro-mediu. "Deoarece păşunile sunt situate la cote înalte, ne este foarte greu să ajungem acolo. Mergem cu maşinile până la poala dealului sau muntelui şi de acolo pe jos sau cu căruţe”, a arătat Radu Ungureanu. În judeţul Mureş sunt 50 de comune eligibile la plata pentru agro-mediu.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016