Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Carnea, laptele şi tutunul vor cântări mai mult în inflaţie
Preţurile la carne, lapte, tu-tun, medicamente, dar şi tarifele la poştă şi telecomunicaţii vor influenţa mai mult calculul inflaţiei în acest an, faţă de 2010, iar pâinea, energia termică, îmbrăcămintea şi confecţiile vor avea o pondere mai redusă în indicele preţurilor de consum (IPC).
Începând din ianuarie 2011, coeficienţii de ponderare utilizaţi la calculul IPC sunt obţinuţi pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodărie rezultate din ancheta bugetelor de familie realizată în anul 2009.
Comparând ponderile utilizate în 2010 cu cele curente, se observă o uşoară creştere a ponderii mărfurilor alimentare şi serviciilor concomitent cu o uşoară scădere la mărfurile nealimentare.
Evoluţia ponderilor este inversă comparativ cu cea de anul trecut, când INS a anunţat o creştere a ponderii mărfurilor nealimentare, concomitent cu scăderi uşoare la mărfurile alimentare şi servicii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Mărfurile alimentare şi-au majorat ponderea în calculul IPC în acest an de la 37,39 la 37,45%. Influenţa determinantă au avut-o majorările la subcategoriile „carne, preparate şi conserve din carne“, unde ponderea a urcat de la 8,97 la 9,34%, precum şi la „lapte şi produse lactate“ şi zahăr, unde coeficienţii au avansat de la 5,12 la 5,43%, respectiv de la 1,56 la 1,61%.
Şi evoluţia preţurilor la peşte şi conserve din peşte va influenţa mai mult calculul inflaţiei în acest an comparativ cu 2010, după ce coeficientul de ponderare a urcat de la 1,1 la 1,26%.
La polul opus, subgrupele „produse de morărit şi panificaţie“ şi „fructe şi conserve din fructe“ şi-au redus ponderile în calculul IPC de la 7,91 la 7,63%, respectiv de la 2,45 la 2,35%. De asemenea, coeficienţii de ponderare pentru ulei, slănină, grăsimi, şi băuturi alcoolice au coborât de la 1,76 la 1,36%, respectiv de la 1,31 la 1,23%.
Citeşte mai mult în Săptămâna Financiară
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura