Publicat in: Stiri
Producatori din industria carnii reactioneaza in urma clasificarii produselor in carne procesata in categoria factorilor cancerigeni
Vladimir Manastireanu, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii spune ca produsele din carne si carnea rosie, in general, nu pot fi cancerigene decat daca sunt consumate in exces si sunt tratate cu anumite substante chimice.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a plasat carnea procesata, asa cum este cea folosita in crenvursti, in sunca si in mezeluri , in general, in grupul 1 de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel.
 
Totodata, carnea rosie, categorie in care este inclusa carnea de vita, miel/oaie/berbec si porc, a fost introdusa in grupa de risc 2, fiind clasificata drept carcinogen probabil. Pe aceasta lista se mai afla substante precum glifosatul, un erbicid cancerigen.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cum era si firesc, producatorii romani din industria carnii au reactionat imediat, primul fiind Vladimir Manastireanu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii. Acesta a declarat ca „nu poti sa incriminezi carnea rosie si preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer. Cancerul apare din concurenta mai multor factori printre care si cei alimentari. Daca vorbim strict de carne, un consum zilnic de cantitati excesive de carne sau de produse din carne poate produce cancer si cand spun excesiv ma refer la doua kilograme de salam picant pe care il mananci in fiecare zi timp indelungat. Condimentele picante pot determina iritatii ale tubului digestiv si impreuna cu alte cauze pot sa provoace si cancer. Potentialul cancerigen al unui preparat poate fi pus pe seama unei carni care este tratata cu diverse substante chimice si care trece de controlul sanitar-veterinar sau a unui preparat care nu a respectat reteta, cum a fost cazul fructelor venite din Turcia contaminate cu pesticide. Insa, repet, nu putem pune strict in spinarea carnii rosii si a preparatelor din carne aceasta problema, pentru ca organismul uman isi ia proteina cea mai valoroasa in primul rand din carne, din lapte si abia dupa aceea din legume si fructe. Cancerul are cauze multiple printre care si alimentatia poate fi o cauza”.
Manastireanu a mai  aratatca industria de preparate din carne din Romania nu mai foloseste in exces aditivi si stabilizatori pentru aceste produse, toate ingredientele folosite fiind filtrate si aprobate de Comisia Europeana, iar procesatorii se orienteaza tot mai mult catre gustul produselor traditionale romanesti.
 
„Industria de preparate din carne din Romania, cel putin in ultimii 10 ani, nu mai foloseste in exces aditivi si stabilizatori, ci foloseste doar ingredientele aprobate de Uniunea Europeana, iar produsele contin foarte multa carne si conservanti naturali. Nu stiu care este cauza aparitiei acestui studiu, dar daca ne uitam in istorie mai multe alimente au fost declarate daunatoare si potential cancerigene, respectiv cartoful, painea chiar si legumele si fructele, la un moment dat. Industria romaneasca a devenit foarte responsabila in ultimul timp tocmai pentru ca exista orientarea consumului catre produse traditionale. Ori daca ne uitam la un produs traditional, facut in casa, o toba de exemplu, mai mult de o saptamana, cel mult doua, nu poti sa o pastrezi pentru ca se strica”, a mai explicat Manastireanu.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Semnal puternic de la Guvern: fermierii si producatorii de ulei sa creasca productia!
Semnal puternic de la Guvern: fermierii si producatorii de ulei sa creasca productia!
Potrivit unui comunicat al Guvernului, consultarile de la Guvern s-au concentrat in jurul...
MADR, 22 milioane lei pentru producatorii de usturoi
MADR, 22 milioane lei pentru producatorii de usturoi
Resursele financiare alocate in acest sens de la bugetul de stat depasesc 22,26 milioane de lei,...
MADR: Producatorii romani, scutiti de taxe de raft ascunse
MADR: Producatorii romani, scutiti de taxe de raft ascunse
"A fost o lege, imperfecta, desigur, Legea 150, Legea produselor romanesti, care venea cu...
Oros: Toti producatorii agricoli romani vor ramane in piete
Oros: Toti producatorii agricoli romani vor ramane in piete
"Azi, la intalnirea organizata la Institutia Prefectului Judetului Cluj cu primarii...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton