Conducerea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj a anuntat ca nu va institui controale pentru a vedea daca producatorii agricoli respecta prevederile unui ordin pentru taranii care vand lactate si carne.
Seful DSVSA Dolj, Andrei Butaru, a declarat ca acest ordin are destule lacune, dar nici nu a fost corect interpretat mai ales in presa, motiv pentru care a creat o serie intreaga de animozitati si asta poate si din cauza ca legiuitorul nu a luat in calcul situatia existenta in Romania.
Potrivit lui Butaru, ordinul nu a creat probleme in ceea ce priveste produsele de baza cum sunt laptele si carnea, ci doar in ceea ce priveste branza care este un produs secundar. "Este vorba de productia primara obtinuta de micii producatori si vanzarea acesteia. De fapt, s-a vrut un ordin care sa sprijine micii producatori, dar se pare ca mai rau i-a incurcat. Noi am inceput inregistrarea micilor producatori, pentru ca trebuie sa avem un inceput, iar acum se discuta problema rezolvarii lacunelor ordinului cu asociatiilor crescatorilor de animale si cu asociatiile micilor producatori acolo unde sunt probleme", a spus seful DSVSA Dolj.
Acesta a afirmat ca in Dolj s-au inregistrat peste 250 de mici producatori, iar actiunea continua pentru ca nu exista problemele legate de productia primara, categorie in care intra laptele, ouale, mierea de albine, carnea de pasare, ci numai la branza care este produs secundar. "Actul normativ spune ca branza trebuie sa fie produsa, transportata si valorificata in anumite conditii de igiena. Intr-adevar, ordinul nu este clar in ceea ce inseamna ambalare, ce inseamna etichetare. Din discutiile cu autoritatea centrala, am inteles ca nimeni nu s-a gandit la o ambalare in vid. Era vorba de ambalajul in care se transporta acest produs. Ideea este ca trebuie sa incepem de undeva, trebuie sa pornim de undeva in revolutia alimentului in Romania", a spus Andrei Butaru.
Acesta a mai afirmat ca interesul institutiei pe care o conduce este ca oamenii sa inteleaga esenta ordinului, si anume ca trebuie sa existe un produs salubru, iar ei trebuie sa vanda, pentru ca nimeni din serviciile veterinare nu are voie sa gandeasca ca acesti mici producatori trebuie sa dispara. Butaru a adaugat ca, in afara de branza, celelalte produse nu creeaza probleme.
"Una dintre probleme este cea a locului de desfacere, pentru ca noi tinem legatura cu oamenii, cu primarii. Sunt localitati care au proiecte in vederea amenajarii unor locuri de desfacere a acelor produse. Sunt si localitati unde nu exista conditii minime de desfacere, dar trebuie sa plecam de la ideea ca nu putem sa vindem branza din galeata. Asta a fost o data. Multi spun ca nu a murit nimeni. Intr-adevar nu a murit nimeni, dar nu cred ca putem ramane incremeniti in timp", a mai afirmat directorul DSVSA Dolj.
Seful DSVSA Dolj, Andrei Butaru, a declarat ca acest ordin are destule lacune, dar nici nu a fost corect interpretat mai ales in presa, motiv pentru care a creat o serie intreaga de animozitati si asta poate si din cauza ca legiuitorul nu a luat in calcul situatia existenta in Romania.
Potrivit lui Butaru, ordinul nu a creat probleme in ceea ce priveste produsele de baza cum sunt laptele si carnea, ci doar in ceea ce priveste branza care este un produs secundar. "Este vorba de productia primara obtinuta de micii producatori si vanzarea acesteia. De fapt, s-a vrut un ordin care sa sprijine micii producatori, dar se pare ca mai rau i-a incurcat. Noi am inceput inregistrarea micilor producatori, pentru ca trebuie sa avem un inceput, iar acum se discuta problema rezolvarii lacunelor ordinului cu asociatiilor crescatorilor de animale si cu asociatiile micilor producatori acolo unde sunt probleme", a spus seful DSVSA Dolj.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Acesta a afirmat ca in Dolj s-au inregistrat peste 250 de mici producatori, iar actiunea continua pentru ca nu exista problemele legate de productia primara, categorie in care intra laptele, ouale, mierea de albine, carnea de pasare, ci numai la branza care este produs secundar. "Actul normativ spune ca branza trebuie sa fie produsa, transportata si valorificata in anumite conditii de igiena. Intr-adevar, ordinul nu este clar in ceea ce inseamna ambalare, ce inseamna etichetare. Din discutiile cu autoritatea centrala, am inteles ca nimeni nu s-a gandit la o ambalare in vid. Era vorba de ambalajul in care se transporta acest produs. Ideea este ca trebuie sa incepem de undeva, trebuie sa pornim de undeva in revolutia alimentului in Romania", a spus Andrei Butaru.
Acesta a mai afirmat ca interesul institutiei pe care o conduce este ca oamenii sa inteleaga esenta ordinului, si anume ca trebuie sa existe un produs salubru, iar ei trebuie sa vanda, pentru ca nimeni din serviciile veterinare nu are voie sa gandeasca ca acesti mici producatori trebuie sa dispara. Butaru a adaugat ca, in afara de branza, celelalte produse nu creeaza probleme.
"Una dintre probleme este cea a locului de desfacere, pentru ca noi tinem legatura cu oamenii, cu primarii. Sunt localitati care au proiecte in vederea amenajarii unor locuri de desfacere a acelor produse. Sunt si localitati unde nu exista conditii minime de desfacere, dar trebuie sa plecam de la ideea ca nu putem sa vindem branza din galeata. Asta a fost o data. Multi spun ca nu a murit nimeni. Intr-adevar nu a murit nimeni, dar nu cred ca putem ramane incremeniti in timp", a mai afirmat directorul DSVSA Dolj.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News