Fermier: Cred ca ar trebui sa renuntam la cultura de floarea-soarelui
Publicat la data de 11 Feb. 2020 in:
Stiri Un fermier sustine ca ar trebui sa se renunte la cultura de floarea-soarelui, avand in vedere ca seceta si-a facut resimtita prezenta. In plus, mai multi agricultori sustin ca recoltele de grau si secara vor fi mai mici in 2020.
"Daca ploua, se mai face ceva. Daca nu, incepe sa se duca in jos. Dar a dat Dumnezeu si a mai fost un pic de ploaie. Culturile de grau sunt cam slabe, a inceput sa se ingalbeneasca graul, pentru ca nu mai are umiditate. El s-a facut cat de cat, a inceput", spune un fermier.
"Ar mai trebui cam 60-70%, daca ar avea, dar nu are. Ar mai trebui cam 15-20 de litri de apa acuma. Eu lucrez la aceasta statiune de vreo 33 de ani. Am mai intalnit perioade, dar ca asta, nu. Niciodata", spune un alt agricultor.
Meteorologii spun ca deficitul de apa din sol este de 300 de litri pe metru patrat. Culturile de floarea-soarelui vor avea cel mai mult de suferit, avertizeaza expertii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Daca pe perioada acestei luni, luna februarie, nu vor exista precipitatii care sa acopere deficitul de apa care deja se inregistreaza din decembrie anul trecut, atunci exista posbilitatea sa fie oarece probleme in privinta culturilor aflate in camp. E un deficit, intr-adevar foarte mare, care nu poate fi acoperit cu un singur episod de precipitatii. Deficitele in sol acum se situeaza intre 150-200 chiar 300 de (metri cubi- n.red.) pe hectar, e un deficit foarte mare. Ar trebui sa avem cel putin 2-3 episode de precipitatii, de circa 20-30 de litri pe metru patrat care sa acopere acest deficit", a declarat Daniel Alexandru, sef laborator agrometeorologie din cadrul Autoritatii Nationale de Meteorologie (ANM).
Pe langa seceta acuta cu care se confrunta fermierii, temperatura peste media anotimpului a favorizat si imbolnavirea plantelor. Cea mai afecatata va fi cultura de floarea soarelui, spun fermierii. Ei nici nu o pot proteja, din cauza unei masuri luate de autoritati, si anume
interzicerea neonicotinoidelor, un tip de pesticide ce poate fi utilizat doar pentru cultura de porumb.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>