Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fermierii vor beneficia de reduceri la acciza pentru motorina


Fermierii ar putea beneficia, pe perioada 2010-2012, de o acciză redusă pentru motorina utilizată în agricultură, de 21 euro pe 1.000 de litri, faţă de acciza standard de 293 euro pe 1.000 de litri, sprijin care presupune un efort bugetar anual de 190 milioane euro.
Nivelul redus al accizei se va aplica pentru o cantitate totală anuală de motorină de maxim 700,646 milioane litri utilizată drept combustibil la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, respectiv în sectoarele vegetal (până la 597,226 milioane litri), zootehnic (99,72 milioane litri) şi îmbunătăţiri funciare (3,7 milioane litri), potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, privind instituirea schemei de ajutor de stat, elaborat de ministerele Agriculturii şi Finanţelor.

Acciza redusă va fi de 21 de euro pe 1.000 de litri.

Diferenţa în lei dintre acciza standard şi cea redusă este stabilită luând în calcul cursul de schimb valutar anunţat de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Pentru 2010, diferenţa dintre acciza standard de 293,215 euro/1.000 litri şi cea redusă de 21 euro/1.000 litri este de 272,215 euro/1.000 litri, respectiv 1,162 lei/litru motorină.

Beneficiarii proiectului vor fi persoanele juridice şi producătorii agricoli individuali persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, precum şi asociaţiile de producătorilor agricoli care exploatează terenuri agricole şi efective de animale sau execută lucrări de îmbunătăţiri funciare.

Schema de reducere a accizei la motorină se aplică prin acordarea de restituiri beneficiarilor.

Cu ocazia fiecărei aprovizionări cu motorină, beneficiarii vor solicita documentele fiscale de vânzare (facturi fiscale), emise de furnizori pe numele acestora.

Ulterior, producătorii se vor adresa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin centrele judeţene sau locale, pentru determinarea şi restituirea sumelor reprezentând diferenţa de accize.

Astfel, beneficiarii trebuie să depună, în maxim 60 de zile de la finele trimestrului pentru care se solicită restituirea, o cerere însoţită de facturile fiscale justificative ale cantităţilor de motorină
achiziţionate.

Datele centralizate de APIA vor ajunge la Ministerul Agriculturii, care le va transmite Finanţelor. După ce Finanţele vor alimenta contul de subvenţii al APIA, fondurile vor ajunge la solicitanţi.

Normele metodologice privind condiţiile de eligibilitate, modul de solicitare, respectiv de restituire a sumelor reprezentând diferenţe de accize, precum şi procedurile de verificare şi control a utilizării
motorinei vor fi aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii în termen de 15 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern.

Bugetul total maxim al schemei de ajutor este echivalentul în lei a 570 milioane euro, cu un buget mediu anual de 190 milioane euro, şi se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.

Vânzarea sau utilizarea motorinei achiziţionată cu acciză redusă în alte scopuri decât pentru cele prevăzute de legislaţie este interzisă, atrage obligarea beneficiarului la plata diferenţelor de accize şi a unei amenzi cuprinsă între 5.000 de lei şi 20.000 de lei.

În nota de fundamentare a proiectului ministerele Agriculturii şi Finanţelor arată că în sectorul vehetal cheltuielile cu motorina reprezintă până la 30% din costurile totale. În plus, cheltuielile cu motorina, energia, îngrăşămintele, produsele fitosanitare sau seminţele cresc constant.

Fermierii au cerut autorităţilor, în mai multe rânduri, reducerea accizei la motorină. Federaţia Naţională a Patronatelor din Agricultură anunţa, în ianuarie, că agricultorii români cumpără motorina la un preţ dublu faţă de producătorii din alte state UE, cauza acestei diferenţe de preţ fiind accizele ridicate.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016