Exclusiv
Publicat in: Stiri
Fermierii ar putea beneficia, pe perioada 2010-2012, de o acciză redusă pentru motorina utilizată în agricultură, de 21 euro pe 1.000 de litri, faţă de acciza standard de 293 euro pe 1.000 de litri, sprijin care presupune un efort bugetar anual de 190 milioane euro.
Nivelul redus al accizei se va aplica pentru o cantitate totală anuală de motorină de maxim 700,646 milioane litri utilizată drept combustibil la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură, respectiv în sectoarele vegetal (până la 597,226 milioane litri), zootehnic (99,72 milioane litri) şi îmbunătăţiri funciare (3,7 milioane litri), potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, privind instituirea schemei de ajutor de stat, elaborat de ministerele Agriculturii şi Finanţelor.

Acciza redusă va fi de 21 de euro pe 1.000 de litri.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Diferenţa în lei dintre acciza standard şi cea redusă este stabilită luând în calcul cursul de schimb valutar anunţat de Banca Centrală Europeană în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent.

Pentru 2010, diferenţa dintre acciza standard de 293,215 euro/1.000 litri şi cea redusă de 21 euro/1.000 litri este de 272,215 euro/1.000 litri, respectiv 1,162 lei/litru motorină.

Beneficiarii proiectului vor fi persoanele juridice şi producătorii agricoli individuali persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, precum şi asociaţiile de producătorilor agricoli care exploatează terenuri agricole şi efective de animale sau execută lucrări de îmbunătăţiri funciare.

Schema de reducere a accizei la motorină se aplică prin acordarea de restituiri beneficiarilor.

Cu ocazia fiecărei aprovizionări cu motorină, beneficiarii vor solicita documentele fiscale de vânzare (facturi fiscale), emise de furnizori pe numele acestora.

Ulterior, producătorii se vor adresa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), prin centrele judeţene sau locale, pentru determinarea şi restituirea sumelor reprezentând diferenţa de accize.

Astfel, beneficiarii trebuie să depună, în maxim 60 de zile de la finele trimestrului pentru care se solicită restituirea, o cerere însoţită de facturile fiscale justificative ale cantităţilor de motorină
achiziţionate.

Datele centralizate de APIA vor ajunge la Ministerul Agriculturii, care le va transmite Finanţelor. După ce Finanţele vor alimenta contul de subvenţii al APIA, fondurile vor ajunge la solicitanţi.

Normele metodologice privind condiţiile de eligibilitate, modul de solicitare, respectiv de restituire a sumelor reprezentând diferenţe de accize, precum şi procedurile de verificare şi control a utilizării
motorinei vor fi aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii în termen de 15 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii de guvern.

Bugetul total maxim al schemei de ajutor este echivalentul în lei a 570 milioane euro, cu un buget mediu anual de 190 milioane euro, şi se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.

Vânzarea sau utilizarea motorinei achiziţionată cu acciză redusă în alte scopuri decât pentru cele prevăzute de legislaţie este interzisă, atrage obligarea beneficiarului la plata diferenţelor de accize şi a unei amenzi cuprinsă între 5.000 de lei şi 20.000 de lei.

În nota de fundamentare a proiectului ministerele Agriculturii şi Finanţelor arată că în sectorul vehetal cheltuielile cu motorina reprezintă până la 30% din costurile totale. În plus, cheltuielile cu motorina, energia, îngrăşămintele, produsele fitosanitare sau seminţele cresc constant.

Fermierii au cerut autorităţilor, în mai multe rânduri, reducerea accizei la motorină. Federaţia Naţională a Patronatelor din Agricultură anunţa, în ianuarie, că agricultorii români cumpără motorina la un preţ dublu faţă de producătorii din alte state UE, cauza acestei diferenţe de preţ fiind accizele ridicate.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

UNTTR: Petrom are probleme cu matematica, pretul motorinei nu are legatura cu realitatea
Constatăm astăzi că s-a produs o nouă creştere a preţului la motorină, fără nicio...
Statul nu poate interveni direct la pretul motorinei
Consilierul personal al ministrului economiei, Tudor Serban, a declarat joi, la The Money Channel,...
Pretul motorinei, in scadere usoara
Petrom va reduce, marţi, preţul carburanţilor cu 4 bani pe litru, după sistarea colectării...
Pretul motorinei - Anul 2011 a inceput cu aplicarea calendarului de majorare a accizelor carburantilor
În anul 2010 până în decembrie, transportatorii rutieri au înregistrat o creştere a preţului...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016