Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

FNPAR promoveaza avantajele productiei de biogaz in Romania in cadrul unui proiect cofinantat de UE


Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (F.N.P.A.R) promoveaza avantajele productiei de biogaz in rindul fermierilor romani, in cadul proiectului FARMAGAS cofinantat de Uniunea Europeana in cadrul programului Energie Inteligenta pentru Europa (IEE).
„Scopul proiectului este de a promova productia de biogaz din surse agricole in Romania, tara cu un potential ridicat neexploatat. La ora actuala, la noi in tara, in sectorul agricol, nu exista nici o instalatie functionala de biogaz din cauza impedimentelor administrative si financiare. De asemenea, modificarea legislatiei, dezvoltarea agriculturii si cresterea nivelului general de cunostinte cu privire la beneficiile biogazului si E-RES in general sunt necesare pentru o dezvoltare durabila a sectorului de biogaz in Romania”, declară Cleo Baltac, director de proiecte.

Potentialul pentru producerea de energie regenerabila din resurse agricole este exploatat diferit in tarile membre UE. Germania este cel mai mare producator de biogaz, datorita facilitatilor acordate producatorilor, in timp ce Romania, Polonia si Ungaria au un potential ridicat, dar acesta nu este valorificat din cauza lipsei resurselor financiare.

Germania

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Germania este principalul producator european de biogaz cu 4.984 instalatii de biogaz operationale in 2009, care genereaza jumatate din totalul de energie pe baza de biogaz produsa in Europa. Dezvoltarea sectorului biogazului a fost initiata de cresterea costurilor tratamentului deseurilor solide, dar cresterea exponentiala a numarului de instalatii in ultimul deceniu se datoreza adoptarii Actului pentru Energii Regenerabile (EEG) in 2000.

EEG combina un sistem de tarife preferentiale pentru energie din surse regenerabile cu bonusuri substantiale pentru energia din biomasa. Aceasta schema de promovare favorizeaza instalatiile de biogaz din surse agricole de capacitate mica operand pe baza de culturi energetice 3.700 de astfel de instalatii (capacitate < 500 kWh el) existau in Germania in 2007, si numarul lor e in continua crestere. Noua legislatie care da acces preferential la reteaua de distributie pentru gaze producatorilor de biometan va sustine dezvoltarea viitoare a sectorului biogazului si va ajuta Germania sa-si reduca dependenta fata de importurile de gaze naturale.

Ungaria

Productia actuala de biogaz a Ungariei este de aproximativ 20 ktep, productie ce reprezinta doar 10% din potentialul fezabil al tarii. Pana in 2006 in Ungaria exista o singura instalatie de biogaz la Nyírbátor care opera pe baza de substraturi agricole. Dupa adoptarea Strategiei pentru Energii Regenerabile pentru 2007-2020 de catre guvern, in 2007, si dupa ce au fost alocate fonduri europene pentru sprijinirea investitiilor in energiile regenerabile, numarul de instalatii a crescut. In 2009 existau deja 7 instalatii de biogaz pe langa ferme si peste 40 de instalatii de biogaz pe baza de deseuri comunale.

Desi cadrul legal necesar pentru promovarea biogazului exista, progresul sectorului e franat de lipsa stimulentelor financiare.

Energia din surse regenerabile (E-SRE) e promovata prin subventii acordate celor care investesc in noi instalatii (fonduri europene nerambursabile, fonduri nationale, imprumuturi cu dobanzi reduse) si prin sistemul de „pret fix” minim garantat pentru producatorii care livreaza energie electrica din SRE in retea. In 2009, acesta a fost de 7,3 eurocenti/kWh. Avand in vedere atat pretul fix cat si nivelul subventiilor in Ungaria producatorii de electricitate din biogaz primesc in total circa 11,5-12,9 eurocenti/kWh.

Subventiile substantiale si preturile fixe mici incurajeaza producatorii agricoli sa construiasca instalatii de biogaz de mare capacitate. Acestea pot fi sustinute doar de fermele cu suprafete de peste 50ha, care reprezinta 2% din numarul total de ferme. In agricultura din Ungaria, la fel ca si in Romania, fermele de subzistenta sunt majoritare ceea ce face nerentabila investitia intr-o instalatie de biogaz.

Spre deosebire de majoritatea tarilor europene dependente de carbune si petrol, productia energetica din Ungaria, se bazeaza in principal pe gaze naturale provenite in mare masura din import. Biogazul din dejectii agricole si deseuri din abatoare (produse in canitati semnificative) poate ajuta Ungaria sa isi asigure securitatea energetica.

Polonia

Inca din anul 2001, Polonia, printr-un program menit sa alinieze tara la standardele europene, a inceput sa sprijine sectorul de producere de biogaz.

Astfel, astazi, in clasamentul productiei de biogaz din Europa, Polonia se situeaza pe locul doisprezece. Cea mai mare parte a acestei productii se bazeaza pe digestia anaeroba a namolurilor de la statiile de epurare a apei si pe recuperarea gazelor de halda provenite de la gropile ecologice. Inexistenta unui cadru legal adecvat a condus la o slaba dezvoltare a sectorului de biogaz, si inevitabil la lipsa investitiilor in acest domeniu.

Adevaratul progres al sectorului a inceput insa recent, odata cu adoptarea Strategiei de sprijinire a SRE in 2009 si a Legii Energiei in ianuarie 2010. Legea garanteaza acesul la reteaua electrica a producatorilor de electricitate pe baza de biogaz si reglementeaza promovarea E-SRE prin sistemul de cote obligatorii combinat cu tranzactionarea certificatelor verzi. Venitul total, care poate fi obtinut de un producator de electricitate din biogaz, este de 8 eurocenti/kWh, suma ce reprezinta venitul obtinut din vanzarea electricitatii si cel obtinut din tranzactionarea certificatelor verzi.

Cu toate acestea, veniturile din biogaz nu sunt suficiente pentru a acoperi costurile investitiei si pentru a genera un profit atractiv. Pe langa slaba promovare financiara, investitorii interesati se confrunta si cu proceduri complicate si indelungate in ceea ce priveste obtinerea avizelor, ceea ce face ca accesul la reteaua de distributie, desi garantat prin lege, sa fie deficil. Un alt impediment este reprezentat de dificultatea de a obtine contracte pe perioade indelungate in vederea asigurarii substraturilor necesare instalatiei. Toate aceste aspecte trebuie imbunatatite pentru a garanta pe viitor o dezvoltare corespunzatoare a secotrului de biogaz.

Romania

In Romania sectorul de biogaz este intr-un stadiu incipient de dezvoltare. Barometrul pentru biogaz EurObserv’ER raporteaza o productie de biogaz de 1.3 ktep in 2009, in mare parte din fermentarea namolurilor de la uzinele biologice de tratare a apei si 0.1 ktep gaz de halda a fost recuperat de la gropile ecologice. Infrastructura pentru captarea gazului a fost construita in colaborare cu Danemarca, in cadrul unui proiect JI, proiect cu finantare obtinuta de la guvernul danez. Astfel de proiecte sunt finantate, in general, de tari care si-au luat angajamentul, prin protocolul de la Kyoto, sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera.

E-SRE au devenit un punct in agenda politica romaneasca in 2003, in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. HG 1892/2004 a fost prima masura de promovare a energiilor regenerabile prin emiterea de certificate verzi pentru producatorii de E-SRE si stabilirea de cote obligatorii de E-SRE pentru distribuitorii de energie. Cotele se acopera prin achizitionarea energiei de la producatorii de RSE si a certificatelor verzi (CV) corespunzatoare (1 CV echivalent 1 MWh livrat in retea).

Prima lege de promovare a energiilor regenerabile a fost legea 220/2008, modificata in 2010 pentru a corespunde noii Directive Europene pentru E-RES 28/2999/CE. Prin aceasta lege, s-a stabilit acordarea a 3 CV/MWh pentru electricitatea obtinuta din biogaz si 6 CV/MWh pentru cea obtinuta din energia solara . Pretul obtinut din vanzarea CV a fost fixat intre 27 si 55 de euro pana in 2025. Legea nu a fost niciodata aplicata din lipsa legislatiei secundare necesare pentru implementarea ei, respectiv a normelor de aplicare, ce constituie principalul factor care impiedica dezvoltarea productiei de biogaz in sectorul agricol.

In Romania, prin legislatia actuala (inclusiv legea 220/2008) nu se acorda certificate verzi instalatiilor cu capacitate sub 1 MWh. Acest fapt mareste cuantumul investitiei necesare si ingreuneaza procedurile de obtinere a aprobarilor. Desi si la noi in tara sunt disponibile aceleasi fonduri nerambursabile ca si in Ungaria pentru subventionarea investitiilor in instalatii de E-RES, deocamdata datorita crizei economice nu se pot obtine imprumuturi pentru a cofinanta proiecte de instalatii de biogaz. Pe langa dificultatile economice, procedurile de obtinere a aprobarilor pentru proiecte de E-RES sunt complicate si pot implica pana la 15 institutii, durand si pana la 36 de luni. Si in ultima instanta, stadiul avansat de uzura a retelelor de transport a electricitatii in Romania face dificil accesul la retea pentru producatorii de E-RES , desi e garantat prin lege.

Concluzii

In ciuda potentialului ridicat in ceea ce priveste producerea de biogaz din surse agricole, Romania, Polonia si Ungaria au printre cele mai scazute productii pe cap de locuitor. Principala cauza e lipsa stimulilor economici similari cu cei oferiti de legislatia germana. Fara o revizuire a legislatiei pertinente, progresul sectorului de biogaz in aceste tari va fi limitat.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016