Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
FNPAR solicita cresterea suprafetei agricole beneficiare de subventii cu 1,5 milioane de hectare
Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania – FNPAR, care reprezinta 67% din sectorul agricol, solicita ca suprafata agricola care beneficiaza de plati unice sa fie majorata de la 8,7 milioane de hectare cat este in prezent, la 10,2 milioane de hectare.
Solicitarea a fost formulata de catre presedintele federatiei, domnul Viorel Matei, in cadrul unei intalniri care a avut loc la sediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, cu misiunea de audit a Curtii Europene de Conturi privind buna gestiune financiara a schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) in Romania.
"La ora actuala Romaniei ii sunt alocate subventii pentru 8,7 milioane de hectare, in contextul in care suprafata agricola a tarii este de 14,7 milioane de hectare, ceea ce reprezinta o inechitate. Am cerut, astfel, ca suprafata beneficiara de subventii sa fie majorata la minim 10,2 milioane de hectare, iar semnalele primite sunt incurajatoare", a declarat Viorel Matei.
in cadrul intrevederii, FNPAR si-a mai exprimat punctul de vedere cu privire la Politica Agricola Comuna, situatia terenurilor agricole nelucrate, Camerele Agricole si organizatiile profesionale.
FNPAR a subliniat ca se opune introducerii unei limitari in ceea ce priveste suprafata eligibila la plata detinuta de catre un producator agricol.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
"Le-am trasmis ca in Romania exista ferme a caror suprafata variaza de la 50 la 10.000 de hectare si ne-am declarat impotriva unei eventuale limitari, care sa prevada, spre exemplu, acordarea de subventii pentru o suprafata de maxim 1000 de hectare pe ferma. Acest lucru se discuta la nivelul Comisiei Europene, iar pe noi ne-ar dezavantaja foarte mult pentru ca avem potential de crestere in agricultura, in timp ce unele statele occidentale l-au atins deja", a subliniat Viorel Matei.
FNPAR a cerut, de asemenea, o noua politica in ceea ce priveste alocarile financiare pentru terenurile agricole nelucrate. Propunerea federatiei este ca fondurile sa fie acordate doar pentru terenurile care, provizoriu, sunt trecute in conservare (pentru refacerea solurilor), iar diferenta de fonduri sa fie realocata proprietarilor care lucreaza terenurile.
In viziunea FNPAR, este necesara o mai buna monitorizare a acestor suprafete si a proprietarilor lor intrucat o buna parte dintre aceste terenuri (infestate cu boli, daunatori) nu sunt igienizate corespunzator si reprezinta un real pericol pentru agricultorii care isi lucreaza terenurile, ceea ce duce la cheltuieli marite pe suprafata.
De asemenea, FNPAR a mai solicitat, de urgenta, modificarea Legii Camerelor Agricole.
"Am cerut revizuirea legislatiei datorita faptului ca din Camerele Agricole nu mai fac parte fermierii ci doar guvernantii si functionarii publici. Camerele Agricole au devenit birouri electorale in mediul rural prin care unele partide isi fac politica, iar in viziunea noastra acestea trebuie sa functioneze cu si pentru agricultori", a afirmat Viorel Matei.
Privind situatia structurilor asociative din sectorul agricol, presedintele FNPAR le-a transmis oficialilor europeni ca acestea nu sunt sprijinite in Romania de catre guvernanti.
"Toate guvernele si toti ministrii au facut eforturi de a dezintegra structurile asociative, pe care le-au privit ca pe niste dusmani, si nu ca pe niste colaboratori si parteneri in obtinerea de fonduri europene. in timp ce omologii nostri sunt sprijiti de catre guvernele lor, noi suntem singura tara din UE care nu acorda ajutor federatiei pentru reprezentarea intereselor fermierilor la Copa-Cogeca, cea mai mare organizatie patronala a producatorilor agricoli din UE", a precizat Viorel Matei.
Un interes major s-a aratat si fata de protocolul semnat de FNPAR la Brno, Cehia cu ocazia reuniunii noilor state membre UE, in cadrul careia Viorel Matei a cerut tratament egal pentru toti in ceea ce priveste platile pe hectar si anularea datelor istorice de referinta pentru calculul acestor plati din 2014.
"Am cerut, alaturi de ceilalti participanti, sa se tina cont de conditiile climatice la acordarea platilor la hectar. De asemenea, este important sa se echilibreze si sa se stabileasca un nivel maxim al ajutoarelor de stat platite de la bugetul de stat. Vom refuza ferm o alta perioada de tranzitie care sa duca la egalizarea platilor mai tirziu."
Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania a fost infiintata in anul 2007 si cea mai mare organizatie patronala din agricultura. Membrii federatiei reprezinta 67% din sectorul agricol din Romania. FNPAR are reprezentativitate la nivel european fiind afiliata la Copa Cogeca, cea mai mare organzatie a producatorilor si cooperativelor agricole europene.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiIdei de afaceri in agricultura