Publicat in: Stiri
Fructele romanesti, in pericol de a disparea din hypermarket-uri si piete
Este semnalul de alarma tras de Aurel Tanase, directorul Prodcom, care spune ca romanii prefera fructele din import, pentru ca sunt mai aratoase.
In urmatorii 3-5 ani exista riscul de a nu mai gasi pe rafturile magazinelor sau pe tarabele din piete fructe romanesti, pe fondul cresterii tot mai mari a preferintelor cumparatorilor pentru fructele din import.
 
Conform presedintelui Prodcom, Aurel Tanase, cumparatorii prefera mai mult aceste fructe provenite din import pentru ca sunt mai aratoase, fapt pentru care fructele romanesti au ajuns la o treime din consum si in cativa ani risca sa dispara definitiv din marile magazine si din piete.
 „Doar 60 la suta din consumul la nivel national este asigurat de piata interna la legume si 30-35 la suta in cazul fructelor. Piata de legume-fructe este estimata la aproximativ 700 de milioane de euro”, a spus directorul executiv al Organizatiei Interprofesionale Legume-Fructe Prodcom.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Potrivit datelor transmise de INS, in anul 1989, in Romania erau inregistrate aproape 240.000 de hectare de livezi, iar intre timp suprafata a scazut la 147.000 de hectare. Tanase spune ca din acesta suprafata, doar 75.000 de hectare sunt pe rod. In ultimii 10 ani au fost plantate doar 7.500 de hectare de livezi, potrivit reprezentantului producatorilor.
 
El a adaugat ca multe livezi sunt imbatrantite si fructele nu se preteaza pentru consum.
 
„Patrimoniul pomicol si consumul de fructe romanesti sunt in declin. Romanii prefera sa consume fructe din import, care sunt mai frumoase. Se intampla acest lucru atat in cazul merelor si perelor, cat si al prunelor, cireselor, visinelor si caiselor. Daca nu se schimba ceva, daca nu se evidentiaza cumva in piete produsele romanesti si daca nu se reglementeaza aceasta piata, ca sa putem supravietui, in 3-5 ani acestea ar putea disparea din consum”, a continuat Tanase.
 
Acesta a afirmat ca an de an, tot mai multi producatori romani renunta la livezi, din cauza ca nu-si recupereaza costurile, si fie vand terenurile, fie cultiva cereale pe ele.
 
Majoritatea fructelor care concureaza cu produsele romanesti provin din Polonia si Olanda, dar si din Grecia si Ungaria.
 
In Romania s-au produs anul trecut 129.000 de tone de fructe, fata de 132.000 de tone in 2009, potrivit datelor INS.
 
Importurile de fructe au totalizat anul trecut, potrivit INS, 294 de milioane de euro, iar exporturile 74 de milioane de euro. In 2009 s-au importat fructe de 175 de milioane de euro si s-au exportat de 39 de milioane de euro.
 
Atat importurile, cat si importurile au crescut constant in ultimii ani, indicand faptul ca fructele autohtone isi fac din ce in ce mai greu loc in piata romaneasca.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Sectoarele fructelor, legumelor si cel vitivinicol, sprijinite de Comisia Europeana
Sectoarele fructelor, legumelor si cel vitivinicol, sprijinite de Comisia Europeana
Masurile de sprijin pentru sectorul vitivinicol adoptate miercuri includ un sprijin mai mare...
Citu: Nu inchid pietele si nu introduc taxe in agricultura
Citu: Nu inchid pietele si nu introduc taxe in agricultura
"Hai, Romania!    Astazi, in intalnirea cu Agrostar mi-am luat un...
APIA: Sprijinul pentru productia de legume in spatii protejate, cerut de un numar record de fermieri
APIA: Sprijinul pentru productia de legume in spatii protejate, cerut de un numar record de fermieri
Potrivit unui comunicat al APIA, pe 20 iulie 2021 s-a incheiat perioada de depunere a cererilor...
Zaharul brazilian, in curand pe toate pietele
Zaharul brazilian, in curand pe toate pietele
Cererea pentru etanol, care in Brazilia este produs in principal din trestie de zahar, ar urma sa...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura

Rolul unei baterii auto este crucial, asigurand energia necesara pornirii motorului si functionarii componentelor electrice precum farurile, sistemul de climatizare si radioul. O baterie defecta poate afecta intreaga experienta de condus, iar prevenirea unui astfel de scenariu este esentiala. In ace... citeste mai mult
Lavanda este o planta foarte apreciata pentru proprietatile sale, fiind utilizata pentru fabricarea parfumurilor si a uleiurilor esentiale. Pentru ca afacerea cu lavanda sa fie una profitabila, cultivatorul trebuie sa se decida de la inceput care este modalitatea de valorificare a recoltei si pentru... citeste mai mult
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult


Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016