GAEC-urile intra din nou in dezbatere
Publicat la data de 12 Mar. 2024 in:
Stiri GAEC-urile urmeaza sa intre din nou in dezbatere, astfel incat sa se gaseasca o solutie convenabila pentru agricultori. In acest sens, Regulamentul 2115/2021, care stabileste normele in baza carora au fost construite planurile strategice din cadrul Politicii Agricole Comune, se va modifica.
O varianta de lucru luata in considerare la Bruxelles ar fi inlocuirea GAEC-urilor problematice cu eco-schemele. Fermierii care le respecta vor fi compensati prin acordarea unor subventii, potrivit deputatului Adrian Chesnoiu.
"Din informatiile mele, cred ca se va deschide un dialog din partea Comisiei Europene pentru modificarea Regulamentului 2115/2021, cel cu GAEC-urile. Stiu clar, din surse autorizate de la Bruxelles, ca se discuta posibilitatea inlocuirii obligativitatii GAEC-urilor cu eco-schemele. Adica daca tot esti obligat sa indeplinesti acele criterii, macar sa fii remunerat suplimentar pentru lucrul acesta.
Pentru anul 2024 exista acea derogare, acel compromis cu cele trei posibilitati: parloaga, plante fixatoare de azot sau culturi secundare fara folosirea produselor de protectia plantelor, dar aceasta noua abordare este una care poate fi incurajatoare din punctul meu de vedere. Daca il obligi pe fermierul european sa respecte niste standarde de eco-conditionalitate si de mediu, atunci trebuie sa ii acoperi costurile", a mentionat Adrian Chesnoiu pentru AgroTV.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
Comisia Europeana ia in calcul si propunerea Romaniei privind GAEC 8. Obligativitatea terenului parloaga poate fi mutata de la nivel de ferma, la nivel de tara. Mai exact, prin implementarea unei astfel de conditii, fermierii nu vor mai fi nevoiti sa lase 4% teren necultivat in propriile ferme, atat timp cat statul poate demonstra ca exista acest procent de teren necultivat la nivelul intregii tari, conform ministrului agriculturii, Florin Barbu.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>