Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Gandul: Cum au reuşit bulgarii să facă agricultură mai eficientă decât noi
Cu toate că avem unele dintre cele mai mari suprafeţe agricole cultivate din Europa, la capitolul productivitate suntem ultimii. Până şi bulgarii fac agricultură mai eficientă decât noi. De patru ori mai ineficienţi decât britanicii la cultivarea grâului, de două ori sub polonezi la porumb şi de trei ori mai puţin productivi la cartofi în comparaţie cu nemţii sau francezii.
Aceasta este concluzia unui studiu privind producţiile medii la hectar în unele state ale Uniunii Europene, document prezentat ieri de preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Virgil Voineagu. Explicaţia este simplă, spun agricultorii: nu avem tehnologie performantă şi, în plus, nu se declară toată cantitatea, pentru că se face evaziune fiscală.
În timp ce în România producţia medie de grâu este de 2.341 kg la hectar, la sud de Dunăre, în Bulgaria, se obţin 3.190 kg, în Polonia 4.173 kg, iar în Franţa 7.447 kg. Cea mai mare producţie, de 8.280 kg/ha, este însă obţinută în Regatul Unit. În consecinţă, chiar dacă la suprafaţa cultivată cu grâu suntem pe locul patru în Europa, la producţie ocupăm doar locul şapte.
Şi la porumb bulgarii stau mai bine ca noi, din moment ce recoltează în medie 4.189 kg de pe un hectar, în vreme ce noi nu reuşim să adunăm decât 3.417 kg. Productivităţi record la cultivarea porumbului se obţin în Franţa (9.108 kg/ha), Germania (9.204) şi Spania (9.9439). România este primul cultivator de porumb (ca suprafaţă) din UE, dar pe locul doi la cantitatea produsă.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Gandul.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News