Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Genomul căpşunilor sălbatici şi cel al unei varietăţi de arbore de cacao, secvenţiate de cercetători
Oamenii de ştiinţă au secvenţiat genomul căpşunilor sălbatici şi pe cel al unei varietăţi de arbore de cacao din care se produce un sortiment foarte fin de ciocolată, această descoperire urmând să îi ajute pe cultivatori să obţină plante mai bune şi mai rezistente la boli.
Căpşunii sălbatici sunt înrudiţi cu anumite plante foarte importante pentru oameni, precum merii, perii, piersicii, arbuştii de zmeură şi bineînţeles, căpşunii de cultură, iar alcătuirea hărţii genetice a acestei plante îi va ajuta pe cultivatori să obţină varietăţi noi, mai gustoase şi mai rezistente.
Studiul a fost realizat de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC) din Marea Britanie, în colaborare cu Oregon State University din Statele Unite, prin intermediul proiectului "Crop Science Initiative", şi a fost publicat în revista Nature Genetics.
Oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că genomul căpşunului sălbatic include aproximativ 35.000 de gene - de 1,5 ori mai multe decât genomul omului -, iar cele mai multe dintre ele sunt deja prezente în varietăţile de căpşuni de cultură.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Această descoperire va conduce la obţinerea unor fructe rezistente la boli, mai aromate, mai rezistente la căldură, care vor avea nevoie de mai puţine îngrăşăminte, vor avea o durată de viaţă mai lungă, vor avea un gust mai bun şi un aspect mai frumos", afirmă autorii studiului.
Într-un studiu separat, cercetătorii francezi au anunţat că au secvenţiat aproape în întregime genomul arbustului Criollo - o varietate a arborelui de cacao, din care se obţine ciocolata.
Savanţii francezi de la Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD) din Montpellier (Franţa) au identificat aproape 29.000 de gene, reprezentând 98% din genomul acestui soi de arbore de cacao. Criollo este o varietate cultivată în Belize, despre care specialiştii afirmă că ar putea proveni din primii arbuşti de cacao cultivaţi de către locuitorii imperiului Maya, în urmă cu peste 2.000 de ani. Producţia de cacao Criollo, din care se obţine ciocolata fină, reprezintă doar 5% din producţia mondială anuală (3,7 milioane de tone).
Plantele tind să aibă o structură a ADN-ului mult mai complexă decât cea a animalelor. Genomul omului conţine între 20.000 şi 25.000 de gene.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura