Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Iasi: Criza mondiala a graului umple de optimism agricultorii din judet
Fermierii ieseni care au cultivat griu in toama isi freaca miinile cu satisfactie. La nivel international, pretul griului a urcat semnificativ si inca este in crestere. Pretul griului s-a dublat rapid fata de luna iunie a acestui an, aceeasi crestere fiind resimtita si la Iasi, unde, potrivit reprezentantilor Directiei Agricole, fermierii sint atrasi de cumparatori sa vinda kilogramul de griu cu 0,65 lei.
"Sint fermieri care au vindut acum, imediat, la recoltare, griu pentru panificatie chiar si cu 0,7 lei. In judetul Iasi au fost cultivate in toamna anului trecut in total 34.000 de hectare cu griu. Din cite am inteles, estimativ, in medie, anul acesta au iesit 3.300 de kilograme de cereale la hectar. Bineinteles, marii fermieri au recoltat chiar si 4.500 de kilograme la hectar. In prezent, in judet, campania de recoltare este aproape finalizata. Vom vedea ce cantitate totala de griu a fost recoltata, tinind seama ca anul acesta a fost o recolta buna in comparatie cu anii trecuti", a declarat Catalin Rosca, directorul DADR Iasi.
Marii fermieri de la noi nu se grabesc sa vinda griul treierat anul acesta, in speranta ca va mai creste pretul. "Vin
agentii din Constanta si cumpara griu cu 0,65 lei kilogamul de griu. Dar noi stim ca aceasta crestere se datoreaza problemelor din Rusia si Canada si cei care au unde sa-l depoziteze, asteapta sa mai creasca pretul. Chiar daca ma asalteaza cumparatorii, eu nu vind nimic pina nu vad un pret rezonabil", a spus Vasile Lungu, fermier din Trifesti. Acesta a precizat ca este multumit de griul recoltat anul acesta. "Am recoltat in total 2.000 de tone de griu, din care vreo 800 sint pentru saminta, vreo 500 de tone o dau la asociati, iar diferenta o vind", a completat Lungu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Ziarul de Iasi
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News