Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Idei de afaceri in agricultura: ferma de struti - cresterea strutilor


Cleopatra Dumitrescu din Republica Moldova are o fermă de struţi. A descoperit afacerea în 1996, când se afla în SUA, şi s-a hotărât imediat să facă şi în Moldova ceva asemănător, bazându-se într-o oarecare măsură şi pe experienţa obţinută în urma creşterii păsărilor. Şi-a deschis la început o mică fermă cu 7 struţi adulţi şi cu 12 pui de struţ achiziţionaţi din ţările Europei de Vest, de la diferite ferme, pentru evitarea consangvinizării.
De asemenea, achiziţionase pentru demararea afacerii vreo 18 ouă pentru incubat, un incubator şi o maternitate pentru pui. Ferma a fost amenajată în spaţiile care aparţineau cândva colhozului. Astfel, problema amenajării fermei a fost rezolvată destul de rapid datorită faptului că existau deja clădirile şi nu a trebuit decât să fie construite gardurile despărţitoare şi adăposturile. „A fost relativ simplu, deoarece struţul nu este pretenţios atâta timp cât îi oferi un acoperiş deasupra capului, lumină şi lucernă”, ne-a relatat Cleopatra Dumitrescu.

Iniţiatorul acestei afaceri ne-a mai spus că investiţia iniţială a fost destul de mare. „Gândiţi-vă că în acea perioadă, prin anul 1997, preţurile erau cu totul altele decât cele de acum. Astfel, un pui de struţ îl poţi achiziţiona astăzi cu 50 euro, iar un adult de trei ani, bun reproducător - cu 1.000 de euro sau chiar mai mult, iar atunci sumele erau de cel puţin de trei ori mai mari. În plus, nici nu existau foarte multe informaţii despre cum să creşti struţi şi să desfăşori o asemenea afacere. Noi am fost oarecum norocoşi, pentru că aveam internet încă din 1996 şi multe lucruri am putut să le citim pe site-uri americane sau australiene. Vedeam ce fac crescătorii din afară, încercam să înţelegem de ce fac aşa anumite lucruri şi încercam să le aplicăm şi noi. Am învăţat să iniţiem şi să obţinem venituri din această afacere după ce făceam ceea ce vedeam la alţii. Ne-a bucurat foarte mult faptul că afacerea a mers bine încă de la început”, a spus Cleopatra Dumitrescu.

Originalitatea este un factor important în obţinerea veniturilor din această afacere. „Struţi în Moldova? Asta era ceva cu totul nou, interesul era foarte mare, mai ales din partea altor potenţiali crescători. În plus, noi, aici în ţară, chiar avem condiţii excelente pentru astfel de ferme. Au venit crescători din străinătate să ne spună că la noi pământul este mult mai bun, că forţa de muncă se găseşte uşor şi ne întrebau de ce nu punem osul la treabă pentru ca să ne extindem”, a afirmat deţinătorul fermei de struţi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Spaţiu, hrană, productivitate pentru o afacere de succes

Cleopatra Dumitrescu ne-a comunicat că activitatea la fermă nu e grea deloc, trebuie doar sa respecţi câteva condiţii de bază: să îi dai struţului suprafaţă mare de teren, să aibă apă şi multă lucernă, care este, de fapt, hrana lui de bază, iar adăpostul să fie corespunzător. „Dacă e frig, adăpostul trebuie încălzit, mai ales pentru pui. Noi chiar am avut o problemă în urmă cu câţiva ani, când într-o noapte am rămas fără curent electric şi nu ne montasem încă generator automat de rezervă. Atunci ne-au murit mulţi pui”, a menţionat businessmanul.

Cleopatra Dumitrescu creşte acum la fermă 24 de struţi adulţi, reproducători, fiecare deţine o suprafaţa de ţarc exterior de 700-800 metri pătraţi, mult peste normele europene, care prevăd un minim de 250 metri pătraţi pentru o pasăre. E bine să iei în calcul această suprafaţă încă de la începutul afacerii, deoarece struţului îi place să stea la soare, să aibă lumină şi căldură.

Poţi să demarezi activitatea chiar şi numai cu un mascul şi o femelă. Femela începe să se ouă la vârsta de 1 an, însă primele ouă nu sunt bune pentru incubat, abia după ce struţii împlinesc trei ani fac ouă care se pot incuba. De aceea se recomandă ca primele ouă să le vinzi, ca să îţi acoperi din cheltuieli. Astfel, pentru întreţinerea fermei, majoritatea cheltuielilor vor fi orientate spre achiziţionarea hrănii. Jumătate din hrana struţului e lucerna, dar lui îi mai trebuie pentru alimentaţie şi grâu, porumb, orz, ovăz, amestec de cereale şi, dacă trebuie să le cumperi, atunci câştigul se va diminua. E important, aşadar, să poţi să pregăteşti furajele şi să creşti materia primă pentru acestea în gospodăria proprie, pentru ca să nu fii nevoit să le cumperi.

Referitor la productivitate trebuie să ştiţi că o femelă produce între 40 şi 90 de ouă pe an, iar dacă e un an bun poate ajunge chiar şi la 120 de ouă dintre care 80 la sută scot pui. Femela poate să se ouă peste o zi, dar poate să se ouă şi două săptămâni, apoi să ia o săptămână pauză sau se ouă o lună în continuu. Cât timp este cald afară, începând cu primăvara şi până toamna târziu, ea se ouă. Trebuie însă s-o obişnuieşti cu teritoriul ei şi s-o determini să se ouă acolo unde vrei tu, cum ar fi, de exemplu, într-un spaţiu cu nisip, care imită mediul ei natural. Dacă nu se ouă acolo unde trebuie, pur şi simplu îi muţi ouăle, ea vine după ele şi se deprinde acolo. „N-am ştiut treaba asta de la început, struţii au spart ouăle şi am avut pierderi”, a menţionat Cleopatra Dumitrescu.

Deţinătorul fermei de struţi ne-a spus şi despre perioada când sunt obţinute primele venituri din vânzarea ouălor. „Primele 10 ouă de la fiecare femelă le vindem imediat, pentru că pică în perioada Paştelui şi sunt clienţi care vor să vopsească şi să picteze ouă de struţ. E şi asta o piaţă: realizarea ouălor pentru coajă”, a afirmat Cleopatra Dumitrescu.

De ce merită să creşteţi struţi?

Principalele avantaje ale creşterii struţilor sunt două: produc mult mai mulţi pui decât alte animale şi hrana lor e foarte ieftină. Un struţ consumă maximum 2,5 kg de hrană pe zi, jumătate fiind lucernă. Dacă nu ai lucernă, le dai iarbă. Apar anumite probleme în privinţa alimentaţiei struţilor în anii în care e secetă, dar poţi să ai şi noroc: când iarna e blândă îi hrăneşti cu lucernă verde până la Revelion. În principiu, până la vârsta de 1 an, un struţ costă 60-65 euro, poate şi mai mult. La vârsta de 1 an, când are 90-100 kg, poţi să îl vinzi la abator cu 2,5 euro pentru un kilogram şi, astfel, poţi să obţii un câştig de peste 100 de euro de la fiecare pasăre.

„Este o afacere profitabilă şi mie îmi place. Nu e complicat, nu e dificil, nu necesită multă muncă. Să creşti 5 struţi sau 30 de struţi înseamnă cam acelaşi lucru, deoarece volumul de muncă e acelaşi. Nu strâng paie şi mult bălegar ca la vite. Trebuie să ai tot timpul apă şi verdeaţă, să ai grijă să strângi ouăle. În rest, nu prea faci nimic. Cei interesaţi de această activitate nu au de ce să se sperie: important este să iubească struţii şi să le asigure condiţiile de care am vorbit, să nu ezite să ceară sprijinul oamenilor de afaceri cu experienţă care au ferme mari. Ei vă pot oferi ajutor consistent, chiar şi în privinţa pieţei de desfacere a producţiei”, susţine Cleopatra Dumitrescu.

Cât costă un ou de struţ? Un ou pentru incubat costă între 180 şi 700 de lei, în funcţie de numărul de bucăţi achiziţionate. Un ou pentru consum costă între 160 şi 400 de lei. Ouăle pot fi incubate la fermele deja existente, la un preţ de aproximativ 10 euro, care include costuri, cum ar fi curentul electric consumat de incubator sau dezinfectantul. Probabil, vă întrebaţi cât de repede creşte un struţ. La naştere, un pui are 25 cm înălţime şi o greutate de aproximativ 1 kilogram. Creşte cu 25-30 cm pe lună, astfel că la vârsta de 5 luni, se uită deja de sus la crescător. La maturitate atinge o înălţime de 2,5 m şi o greutate de peste 150 kg. Trăieşte peste 50 de ani. Puii se scot primăvara şi vara, ouăle care sunt scoase în afara acestui interval sunt folosite pentru consum. Nu se scot pui toamna.

Câţi bani se pot obţine în urma creşterii unui struţ? În momentul sacrificării, la vârsta de 10-14 luni, de la un struţ se obţin 35 kg de carne macră fragedă şi săracă în grăsime, peste 1 metru pătrat de piele şi aproximativ 1,5 kg de pene. Dacă nu sunt sacrificaţi, struţii se păstrează pentru reproducţie: masculul atinge maturitatea sexuală la 30 de luni, femela - la 20 de luni. Pentru ca să evitaţi cheltuielile inutile şi să aveţi pierderi trebuie să ştiţi cum să depistaţi imediat când struţul se îmbolnăveşte. Un struţ sănătos trebuie să vină spre crescător când acesta se apropie de ţarc. Dacă e bolnav, nu-şi mai manifestă interesul faţă de om, e mai abătut, nu mai e atât de ţanţoş. Gâtul e mai îndoit, spatele mai curbat, aripile sunt lăsate.

Astfel, dacă doriţi să investiţi în agricultură trebuie să încercaţi şi alte metode decât cele tradiţionale pentru a obţine profit. Ferma de struţi este o oportunitate excelentă în acest sens.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.33 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016