Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ilie Sarbu: "Criza afectează şi agricultura, dar agricultura în România nu poate să intre în mai mare criză decât a fost şi rămâne."
Cum vă simţiţi din nou la Minister şi mai ales în noua formulă guvernamentală?
Mă înţeleg foarte bine cu noii colegi, mai ales cu premierul Emil Boc care este neaşteptat de deschis. Adevărul este că mulţi nu au crezut în această Alianţă, dar eu sunt unul dintre cei care au crezut şi au lucrat pentru crearea ei. Am tot spus că de doi ani se lucrează la ea şi eram mirat când, în emisiunile televizate la care participam şi spuneam despre aceste discuţii, ceilalţi politicieni negau. La un moment dat am renunţat să mai vorbesc despre acest lucru. În Alianţă au crezut şi alţii, iar preşedintele Băsescu a fost unul dintre susţinătorii ei.
Am colaborat bine cu dânsul când am fost preşedintele Senatului. Adevărul este că pe unii dintre partenerii noştri îi cunoşteam bine, deşi nu am afaceri cu nimeni, cu unii precum dl Berceanu am colaborat în Parlament, cu dl Blaga am mai discutat ca ardelenii, dar pe domnul Boc nu îl ştiam deloc, decât de la televizor. Acum sunt plăcut surprins de cum gândeşte şi acţionează. Dacă nici această Alianţă nu rezistă, oamenii chiar nu mai au de ce să creadă în politică. În contextul economic actual, este o şansă pentru noi să dovedim că se poate, iar dacă nu merge, poate unii oameni politici chiar nu-şi mai au rostul.
Cât va fi bugetul Agriculturii în 2009?
Am fost marti la discuţie cu ministrul Pogea şi, dacă mă gândesc de unde am pornit, pot spune că pentru mine bugetul pe acest an este o mare dezamăgire, dar trebuie să înţeleg şi situaţia economică în care ne găsim. Oricare ar fi ambiţiile mele, nu pot depăşi posibilităţile pe care le are acum bugetul. Era vorba despre 4% în discuţiile avute cu partenerii de Alianţă, dar am ajuns la 3%, iar ieri am înţeles că vom coborî sub 3%. Cred că va fi vorba despre 2,7%, iar pentru asta ne batem. Pe mine de fapt mă interesează să mi se dea sumele restante de anul trecut, să putem plăti restanţele la subvenţii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
În plus, am nevoie de sumele de cofinanţare pe anul viitor atât la plăţile directe pe ha, cât şi cofinanţările date pe celelalte măsuri, plus prefinanţările pe care trebuie să le asigurăm de la buget şi apoi să le recuperăm de la UE. Dacă lucrurile acestea se rezolvă, în rest nu am nici un fel de pretenţie, cheltuieli de capital, servicii ştiu să le reduc. Agenţia de Plăţi are mari probleme de funcţionare.
Ce măsuri veţi lua?
Am avut deja patru întâlniri pe diverse teme, s-a făcut un plan de măsuri şi un comitet de criză care să supravegheze zilnic activitatea de la APIA şi săptămânal să-mi raporteze ce se întâmplă acolo.
Nu am pus deocamdată problema schimbării conducerii, dar nu poţi să fii mulţumit când constaţi că au fost întârzieri de un an, când constaţi că în anumite judeţe, deşi se spune că plăţile s-au făcut, oamenii spun că au auzit de lucrul acesta, când s-a încheiat un contract cu o firmă care se ocupă de soft-ul IACS-ului şi care n-are clauze care să ne asigure pe noi ca beneficiari că dacă nu se respectă anumite termene nu există modalităţi de sancţionare. Şi cealaltă agenţie de plăţi are probleme, mai ales cu finalizarea Programului SAPARD.
Se vor debloca lucrurile?
Problemele legate de Programul SAPARD le-am discutat cu Autoritatea de Management de la Ministerul Finanţelor, cu Lucia Tarara, şi am luat în discuţie ce ne-a spus UE de-a lungul timpului. Acesta a fost şi reproşul pe care l-am făcut colegilor care se ocupă de Agenţie, că nu trebuia să facă mai mult decât să ia punct de punct din ce a scris UE şi să rezolve. Le-am reproşat că nu tratează în mod serios ceea ce le spun auditorii Comisiei. Sigur că pretenţiile pe care le are UE le are pentru că sumele acestea vin din fonduri europene, din taxe şi impozite care vin de la europeni. Nouă ni se pare o birocraţie exagerată, că cer mai mult, dar deocamdată aceasta este situaţia, ei dau banii, ei stabilesc lucrurile.
Care sunt priorităţile în contextul acestei crize economice?
Criza afectează şi agricultura, dar agricultura în România nu poate să intre în mai mare criză decât a fost şi rămâne. Ea nu poate depăşi un anumit nivel, dar acum beneficiind de fondurile de la UE putem să-i dăm o şansă. De aceea, cele două agenţii de plăţi reprezintă prioritatea şi săptămânal am o privire pe care trebuie să o arunc asupra rezultatelor lor, să văd evoluţia. Apoi bugetul este foarte important, dar nu depinde de mine, dar mă implic pentru a reuşi să iau cât mai mult. Apoi împăduririle sunt o altă prioritate şi pregătesc o OUG prin care să putem expropria terenurile degradate, deşertificate pentru a le împăduri.
Citeste mai mult in Cotidianul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura