Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, consideră că unele declaraţii privind creşterea preţurilor la alimentele din import sunt tendenţioase, deoarece nu există influenţe de pe pieţele externe.
"O creştere de 30 la sută peste noapte la produsele din import nu se justifică nici măcar la legumele şi fructele de sezon, deoarece nu au existat creşteri de preţuri la petrol sau benzină pe piaţa externă şi nici nu au fost introduse alte taxe suplimentare. Oricum toate influenţele acestea pot fi analizate, pentru a şti exact ce influenţe au în costuri", a spus Sârbu.
Ministrul a precizat că nu este normal că, în momentul în care scade preţul la grâu, pâinea se scumpeşte din cauza gazelor, deşi 70 la sută din costuri este reprezentat de materia primă.
'Nu cred că toate aceste costuri cu gazele pot să îţi dea o creştere de 30 la sută, când de fapt grâul a fost achiziţionat la preţuri foarte mici', a arătat Sârbu.
El a adăugat că strategia pe produs are ca obiectiv reducerea importurilor, dar evident la produsele la care se poate face acest lucru.
'Nu vom putea reduce importurile la produsele sezoniere cum ar bananele sau pepenii, dar o putem face la carnea de porc sau de pui. Trebuie doar să găsim pieţe de compensare dacă tot suntem obligaţi să importăm ceea ce nu putem face, dar la carnea de porc sau la cea de pasăre, unde aveam execedent de 20 la sută, este o ruşine să apelăm la importuri', a mai arătat Sârbu.
Oficialul MAPDR a spus că, în prezent, România are 3,5 milioane tone de grâu ce poate fi valorificat sau păstrat pentru rezervă, dacă vom avea probleme în acest an.
'Din fericire, avem informaţii că starea de vegetaţie este bună şi nu cred că vor fi probleme, dar strategia pe produs tocmai acest lucru va face: ne va arăta ce avem de făcut cu un an înainte', a mai spus ministrul Sârbu
"O creştere de 30 la sută peste noapte la produsele din import nu se justifică nici măcar la legumele şi fructele de sezon, deoarece nu au existat creşteri de preţuri la petrol sau benzină pe piaţa externă şi nici nu au fost introduse alte taxe suplimentare. Oricum toate influenţele acestea pot fi analizate, pentru a şti exact ce influenţe au în costuri", a spus Sârbu.
Ministrul a precizat că nu este normal că, în momentul în care scade preţul la grâu, pâinea se scumpeşte din cauza gazelor, deşi 70 la sută din costuri este reprezentat de materia primă.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
'Nu cred că toate aceste costuri cu gazele pot să îţi dea o creştere de 30 la sută, când de fapt grâul a fost achiziţionat la preţuri foarte mici', a arătat Sârbu.
El a adăugat că strategia pe produs are ca obiectiv reducerea importurilor, dar evident la produsele la care se poate face acest lucru.
'Nu vom putea reduce importurile la produsele sezoniere cum ar bananele sau pepenii, dar o putem face la carnea de porc sau de pui. Trebuie doar să găsim pieţe de compensare dacă tot suntem obligaţi să importăm ceea ce nu putem face, dar la carnea de porc sau la cea de pasăre, unde aveam execedent de 20 la sută, este o ruşine să apelăm la importuri', a mai arătat Sârbu.
Oficialul MAPDR a spus că, în prezent, România are 3,5 milioane tone de grâu ce poate fi valorificat sau păstrat pentru rezervă, dacă vom avea probleme în acest an.
'Din fericire, avem informaţii că starea de vegetaţie este bună şi nu cred că vor fi probleme, dar strategia pe produs tocmai acest lucru va face: ne va arăta ce avem de făcut cu un an înainte', a mai spus ministrul Sârbu
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News