Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In Covasna, fermierii afectati de seceta au inceput deja sa ceara certificate de forta majora

in-covasna-fermierii-afectati-de-seceta-au-inceput-deja-sa-ceara-certificate-de-forta-majora

Agricultorii afectati de seceta, aflati in imposibilitatea de a-si onora contractele incheiate cu diversi parteneri, au solicitat Camerei de Comert si Industrie (CCI) Covasna eliberarea de certificate de forta majora.


Masura este importanta deoarece, pe de o parte, fermierii care incheiasera contracte cu diferiti traderi pentru vanzarea cerealelor sunt acum exonerati de orice raspundere. De cealalta parte, comerciantii acuza ca la adapostul acestor certificate se pot strecura abuzuri.

Noul presedinte al CCI Covasna, Edler Andras, a declarat miercuri pentru Agerpres ca aceste certificate ii scutesc pe producatorii agricoli afectati de calamitati naturale de la plata daunelor sau a penalitatilor.

Potrivit acestuia, pana acum mai multi cultivatori de cartofi si sfecla de zahar au solicitat astfel de certificate, dar numarul nu este foarte mare deoarece multi producatori agricoli nu stiu ca au aceasta posibilitate legala de a fi exonerati de obligatii in conditiile in care neonorarea contractelor tine de cauze independente de vointa lor.

"Am inceput deja sa eliberam aceste certificate de constatare a fortei majore. (...) Este in atributiile Camerei de Comert sa faca acest lucru. Astfel venim in sprijinul agricultorilor care au contracte de livrare incheiate cu diferite fabrici, dar care nu vor putea sa-si onoreze contractele ca urmare a secetei", a declarat Edler Andras.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Certificatul de forta majora se emite in baza Legii 335/2007 la solicitarea scrisa a agentilor economici adresata Camerelor de Comert si Industrie din Romania care sunt singurele institutii abilitate legal sa avizeze existenta cazurilor de forta majora si influenta acestora asupra executarii obligatiilor contractuale.

Forta majora reprezinta, potrivit Codului Civil, orice eveniment "extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil" intervenit dupa nasterea obligatiei, care face imposibila executarea acesteia si care inlatura raspunderea debitorului fata de creditor.

Seceta din aceasta vara a afectat considerabil producatorii agricoli, in special cultivatorii de cartofi. Potrivit conducerii Directiei Agricole Covasna culturile de cartofi sunt compromise in proportie de 75-80%, prin urmare cartofii autohtoni vor fi putini, mici si scumpi.

Si la grau, orz si secara, care au fost deja recoltate, productia a fost mai slaba cu 15 pana la 35% fata de anul trecut.

Conducerea Directiei Agricole Covasna afirma ca arsita a afectat si fanetele, prin urmare fermierii vor intampina dificultati in asigurarea furajelor pentru animale pe timpul iernii. Din cauza secetei, in pierdere vor iesi si apicultorii care estimeaza ca productia de miere de albine va fi cu aproape 40% mai scazuta decat anul trecut.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016