Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In genunchi, in fata bancilor straine
Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, a spus ca Romania are nevoie de o banca a fermierilor pentru finantarea agriculturii si a mediului rural, in conditiile in care nu mai sunt banci comerciale romanesti care sa sprijine acest sector.
„Astazi fermierii romani si comunitatile locale sunt in genunchi in fata bancilor straine. Politicile bancilor straine in Romania sunt orientate spre un profit excesiv si mai putin spre implicarea activa a unui sector strategic precum agricultura si dezvoltarea rurala", a declarat Stelian Fuia.
"La ora actuala, Romania nu mai are o banca comerciala, exceptand CEC-ul, care este o banca mica, care sa fie implicata in agricultura. Nu mai avem banci romanesti care sa inteleaga interesul national si care sa se implice in a finanta agricultura si mediul rural", a spus ministrul agriculturii, invitat la The Money Channel.
Ministrul agriculturii a adus in discutie modelul american.
"Creditele sunt scumpe in Romania. in Bulgaria se iau credite cu 2%, iar la noi dobanzile sunt similare cu cele la creditele ipotecare. Daca un fermier ar avea dobanda de 2%, ar putea lua un credit de un milion de euro si si-ar putea dubla ferma, dar cu dobanda de 14% este foarte dificil", a spus Fuia. El a afirmat ca este necesara infiintarea unei banci dupa modelul Farmers Bank din SUA.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Ministrul a precizat ca in prezent bancile nu au interes sa finanteze agricultura.
"Standardele bancilor din Romania sunt foarte ridicate pentru fermierul roman. Se simte cu ardoare nevoia unei banci a fermierilor, o banca care sa se implice activ in a finanta atat agricultura, cat si mediul rural. Nu numai agricultorii au probleme, ci si primariile in a-si finanta proiectele de investitii", a mai spus Fuia.
Ministrul Agriculturii crede ca o astfel de banca va avea mare succes si ar putea sa se infiinteze in urma initiativei unor fermieri importanti, consilii judetene sau municipii.
Acesta a aratat ca sunt putine banci care investesc in agricultura, iar sistemul bancar ramane inaccesibil pentru fermier si priveste "aristocratic" la agricultori, cu suspiciunea ca sunt debitori riscanti.
"Competitivitatea si productivitatea sistemului agricol se masoara si prin interactiunea sa cu sistemul financiar-bancar, iar ideea foarte multa vreme a fost ca agricultura este ceva rural, pentru care pot fi dezvoltate cu greutate produse bancare", a mai spus ministrul Agriculturii.
Criza alimentara este inventata de speculanti
Stelian Fuia s-a referit la criza alimentara invocata din ce in ce mai des ca la "o sperietoare sau o pisica pe care multi o arata" cu scopul a specula piata de produse pe bursa, in anumite momente.
"Nu cred intr-o criza alimentara la nivel global, cu atat mai putin in Romania. Este mai mult o sperietoare, o pisica pe care multi o arata cu scopul de a specula piata de produse pe bursa, in anumite momente", a declarat Stelian Fuia, la The Money Channel.
Intrebat despre evolutia preturilor la produsele alimentare, Fuia a precizat ca Ministerul Agriculturii are parghiile de a incerca sa compenseze din costurile de productie ale fermierilor pentru a face preturile competitive.
"Daca fermierul cere prea mult, este posibil sa ramana cu productia nevanduta", a mentionat Fuzia, care a adaugat ca preturile se fixeaza in urma cererii si a ofertei.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi