Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Industria alimentară produce doar... faliţi
Suntem condamnaţi să mâncăm hrană din import, după cum arată statisticile privind industria alimentară. Zeci de firme din industria cărnii, laptelui sau panificaţiei din judeţul Iaşi au fost puse la pământ de criză, în ultimii doi ani. Creşterea costului creditării, devalorizarea monedei naţionale şi scumpirea materiilor prime şi a utilităţilor au fost factorii care au contribuit la falimentarea a zeci de producători, unii salvaţi doar de „rechinii” cei mari – multinaţionalele.
După cum arată cifrele de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Iaşi, în anii următori fie murim de foame, fie cumpărăm hrană numai din import. Numai în anul 2009, 271 de firme din industria prelucrătoare (care include şi industria cărnii, a laptelui etc.) şi alte 98 din domeniul agriculturii şi serviciilor conexe şi-au suspendat activitate. Spre comparaţie, în anul 2008, o singură societate din sectorul agricultură şi doar 14 din industria prelucrătoare au decis să închidă liniile de producţie. „Pe fondul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, creşterea costurilor cu materia primă, cu utilităţile şi majorarea TVA au însemnat faliment sigur pentru IMM. Producătorii au ţinut preţurile jos cât au putut, dar presiunea a devenit deja prea mare”, ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
El pune lungul şir de falimente şi pe seama disfuncţionalităţilor în lanţul de distribuţie. Politica supermarketurilor a fost nefastă pentru activitatea micilor producători, care s-au văzut fără partenerii tradiţionali – alimentarele de cartier, care să le distribuie marfa. „Peste 80 la sută din comerţul cu alimente se realizează în supermarketuri care au acaparat centrele oraşelor, închizând magazinele de cartier. În aceste condiţii, pentru firmele mici şi mijlocii a devenit tot mai dificil să-şi valorifice produsele. Sunt firme care nu au bani pentru taxele impuse de supermarketuri şi nici alte opţiuni pentru a-şi distribui bunurile”, ne-a declarat Dragoş Frumosu.
Mafia cerealelor îngenunchează brutarii
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Producătorii din industria de panificaţie şi morărit acuză statul că este complice la dezastrul alimentar. Pâinea prinde mucegai odată cu înflorirea evaziunii fiscale. Tot mai multe firme preferă să lucreze fără acte, făcând concurenţă neloială brutăriilor corecte. „De când a fost majorată TVA, evaziunea fiscală a crescut cu 10 la sută, adică la 70 la sută din valoarea totală a pieţei. Vina aparţine organelor statului, care nu-şi fac datoria, şi aici includ garda Financiară, ANAF, Protecţia Consumatorului sau ANSVSA”, ne-a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (Rompan).
Citeste mai mult in Evenimentul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News