Exclusiv
Publicat in: Stiri
Recolta anului 2010 a adus la nivel mondial o crestere exponentiala a pretului cerealelor, pret ce a ajuns la nivelul anului 2008. Marii producatori dar si consumatori precum China, Rusia, India au importat cantitati semnificative de cereale determinand astfel un dezechilibru in aprovizionarea cu materii prime a altor tari. Lipsa alimentelor a generat atunci si acum miscari sociale si lupte de strada (Ex. Tunisia, Algeria).

Romania, in recolta anului 2010, a produs cu 10-15 % mai multe cereale decat in 2009. Prin intermediul marilor companii multinationale o parte insemnata din grane a fost exportata. Totusi, in contextul in care pentru producatorii si negutatorii (mai ales) de cereale anul agricol 2010 a fost un „an de aur”, in care preturile alimentelor s-a dublat in decurs de cateva luni (vezi exemplul cartofului, uleiului, al fainei) de asteptat ar fi ca si produsele de origine animala sa umeze aceeasi tendinta de crestere a preturilor.

Insa, zootehnia Romaniei se afla intr-o suferinta cumplita, agonizeaza. Folosind exemplul industriei de crestere a porcului vom putea intelege mai bine cauzele paradoxului. Fermierii romani au un cost de productie dublu fata de cel din vară din cauza pretului foarte mare al cerealelor si dificultatilor de aprovizionare cu acestea.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Din cauza scaderii consumului si a afluxului de carcasa importata din Germania la preturi de dumping, in ultima saptamana a avut loc o scadere cu 20% a pretului. Germania, din cauza infestarii cu dioxina a pierdut importatorii de volum – Rusia, China, Coreea de Sud, precum si unele state ale UE ce au decis interzicerea importurilor (Franta, Irlanda etc). In aceasta conjunctura, Germania a fost nevoita sa se indrepte catre piete „mai putin pretentioase” precum Bulgaria si Romania.

In acest moment ar fi foarte utila interventia autoritatilor statului pentru protejarea consumatorului impotriva contaminarii, dar si pentru protejarea producatorilor autohtoni intr-o lupta comerciala neloiala, impotriva unui pret conjunctural de dumping. Fara aceasta interventie, probabilitatea ca multi dintre fermieri sa intre in insolventa este foarte mare. Crescatorii de porci sunt nevoiti sa achizitioneze cereale extrem de scumpe si sa vanda animalele la un pret foarte mic, cu mult sub costul de productie, generand astfel pierderi uriase.

Din nefericire exista deja crescatori nevoiti sa isi sacrifice matca de reproductie, chiar animale gestante din lipsa hranei. Avem de-a face cu o situatie limita, intrucat stocurile de furaje ale crescatorilor sunt pe terminate, intr-un moment in care se discuta despre o criza nationala a cerealelor. Este suficient ca aceasta situatie sa persiste inca trei-patru luni pentru ca multe dintre ferme sa isi inchida activitatea.

Desi in Romania se produce numai 30 % din carnea de porc consumata, restul provenind din import, la nivel European productia este mai mare decat cererea provocand un canibalism al producatorilor de profil. O situatie similara s-a intalnit in SUA in timpul crizei din 1928, cand scaderea preturilor datorata supraproductiei a dus la falimentul agriculturii.

Prin planul de redresare economica „The New Deal” al presedintelui Roosevelt s-a acordat fermierilor o compensatie baneasca pentru ca acestia sa renunte la cultivarea unei parti a pamantului, statul incercand sa creasca pretul alimentelor prin reducerea productiei. Rezultatul a fost ca intre anii 1932-1935 venitul fermierilor americani a crescut cu 50 %. Acest exemplu poate constitui o sursa de inspiratie in gasirea unor solutii originale la problemele actuale ale industriei de crestere a porcului la nivel european.

Catalin Lapuste
Director general Belcrin Development

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Recordul mondial pentru legume uriase, stabilit in Germania
Recordul mondial pentru legume uriase, stabilit in Germania
Un gradinar din Turingia, un land din estul Germaniei, a stabilit un nou record mondial dupa ce a...
Germania anunta ca a gasit ciuperci radioactive
Germania anunta ca a gasit ciuperci radioactive
Mai multe soiuri de ciuperci salbatice au fost identificate ca fiind radioactive. Acestea contin...
Germania interzice glifosatul
Germania interzice glifosatul
Erbicidul in cauza, ce este suspectat de expertii in domeniu de a fi potential carcinogen pentru...
MADR contrazice producatorii in privinta cresterii pretului la carnea de porc si de pasare
MADR contrazice producatorii in privinta cresterii pretului la carnea de porc si de pasare
Intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii se arata ca informatiile referitoare la scumpirea...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton