Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ioan Benea, federatia Cartoful: Din Romania nu mai poti sa cumperi material semincer, au distrus sistemul
Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale „Cartoful” din România, a explicat creşterea recentă a preţurilor la cartofi prin producţia slabă de anul trecut. Astfel, potrivit datelor operative MADR consultate de RECOLTA, România a raportat în 2010 o producţie totală de 3,33 mil. tone, în scădere faţă de anul 2009 când am produs 4 mil. tone de cartofi. De asemenea, suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut în 2010 la 244.000 ha, de la 255.000 ha cultivate în 2009.
„Nu sunt cartofi. A fost un an foarte greu în România şi producţia a fost destul de mică. De la export se aduc cartofi la preţurile de acolo. De exemplu, la Viena preţul cartofului este de un euro pe kilogram. Credeţi că o să îl aducă cineva de acolo la un preţ mai mic?”, a declarat Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale „Cartoful” din România, citat de bzb.ro.
Ioan Benea a explicat scăderea interesului faţă de această cultură:
„Din România nu se mai poate cumpăra sămânţă de cartofi pentru că au distrus sistemul, iar ca să o aduci de dincolo te costă 1.250 de euro pe tonă plus transportul. Un transport te costă cu totul cam 180 de milioane de lei vechi. Cine mai este nebun să îi îngroape în pământ, în condiţiile în care anul trecut a fost unul cu probleme? Noi nu suntem în stare să facem un sistem de irigaţii sau să le dăm voie fermierilor să ia apa gratuit din lacuri şi râuri pentru a iriga suprafeţele cultivate, pentru că le este frică celor din Guvern că se îmbogăţesc ţăranii dacă iau apa aia gratuit”.
Cu toate acestea, România are un potenţial ridicat, în ultimii ani ţara noastră situându-se pe locul doi în rândul producătorilor regionali de cartofi.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura