Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Jurnalul: Privatizarea agriculturii - primele tentative
În aprilie 1990, Adunarea Generală a CAP-ului din Bilieşti (jud. Vrancea) a decis desfiinţarea cooperativei agricole din localitate şi înfiinţarea unei societăţi agrare pe acţiuni. Era prima tentativă de "transformare capitalistă" a economiei rurale.
La începutul anului 1990, soarta agriculturii socialiste era destul de neclară, ca şi alte sectoare ale vieţii economico-politice a României, în general. Zvonurile, alimentate de propuneri ale "partidelor istorice", susţineau că foştii proprietari vor primi înapoi terenurile intrate la "colectivă", în primele decenii ale puterii comuniste. Din partea puterii - CPUN - nu veneau semnale foarte concrete în acest sens, aştetându-se mai întâi rezultatele alegerilor, programate pentru 20 mai 1990. În aceste condiţii, unii cooperatişti au decis să găsească soluţii proprii de trecere la agricultura capitalistă.
SOCIETĂŢI AGRICOLE PE ACŢIUNI
Presa vremii a prezentat o astfel de iniţiativă, venită din partea cooperatorilor din Bilieşti (jud. Vrancea). Aici, o comisie special constituită pentru a stabili viitorul CAP-ului a stabilit valoarea "mijloacelor fixe şi circulante de bilanţ". Apoi s-au calculat normele de muncă efectuate de cooperatori, tractorişti şi salariaţi de la cooperativizare până în 1990. După aceste calcule, comisia a fixat valoarea bunurilor unităţii agricole, decizând care era cuantumul "averii obşteşti" ce revenea fiecărui cooperator, la o sută de norme. În funcţie de numărul normelor de muncă, CAP-iştii urmeau să primească acţiuni. Locuitorii comunei Bilieşti intrau astfel în capitalism pe baze "echitabile", primind acţiuni la noua unitate agricolă în funcţie de munca depusă în comunism!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Jurnalul.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News