Tot mai multi ciobani au apelat la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) pentru a obtine documentul de inregistrare sanitar-veterinara, cu ajutorul caruia pot comercializa branza de Sibiu, conform normelor Uniunii Europene, anunta Agerpres. Potrivit unui comunicat transmis presei de DSVSA, in ultimele 6 zile, s-au inregistrat la Sibiu, 17 producatori care comercializeaza lapte de vaca si 12 producatori care vand branzeturi din lapte de oaie, iar solicitarile sunt in medie de 4 producatori pe zi.
Ciobanii se grabesc sa intre in legalitate, dupa ce, in urma ultimelor controale din pietele din Sibiu, doar cativa au mai fost lasati sa isi vanda branza, urda si casul. La Sibiu sunt inregistrati sanitar-veterinar pentru vanzare directa 332 de mici producatori (288 de producatori pentru comert cu miere de albine, 4 pentru oua si 40 de producatori cu lapte de vaca), iar pentru vanzare cu amanuntul - 1.549 de agenti economici cu produse de origine animala si 168 cu produse de origine nonanimala, la care se adauga inca 26 de producatori individuali care comercializeaza branzeturi (7 producatori din lapte de vaca si 19 din lapte de oaie).
Ordinul 111/ 2008 se refera la toti operatorii din domeniul alimentar, care produc, proceseaza, depoziteaza si comercializeaza alimente de origine animala si nonanimala, de a-si inregistra la DSVSA activitatea pe care doreste sa o desfasoare si obligativitatea de a respecta normele tehnologice si de igiena pe tot traseul produsului de la producere pana la consumator si de a asigura conditiile de trasabilitate (originea produsului) prin aplicarea unei etichete.
Inspectorii DSVSA precizeaza ca laptele crud se poate comercializa in ambalaje de sticla sau ambalajul clientului, iar branzeturile nu trebuie vidate, ci se comercializeaza traditional, depozitate in cutii de plastic sau putini, iar degustarea branzeturilor, la solicitarea consumatorilor, se poate realiza in conditii de protejare a produselor folosind o scobitoare, lingura sau furculita. Cu ocazia obtinerii acestor documente, producatorii primesc si un model de eticheta prin care sa se indentifice producatorul, sortimentul de produs, data producerii si valabilitatea, eticheta care se aplica obligatoriu pe ambalaj, respectiv pe sticla cu lapte sau pe cutia de plastic sau putina, in care sunt ambalate branzeturile si care este necesara pentru informarea corecta a consumatorului.
Ciobanii se grabesc sa intre in legalitate, dupa ce, in urma ultimelor controale din pietele din Sibiu, doar cativa au mai fost lasati sa isi vanda branza, urda si casul. La Sibiu sunt inregistrati sanitar-veterinar pentru vanzare directa 332 de mici producatori (288 de producatori pentru comert cu miere de albine, 4 pentru oua si 40 de producatori cu lapte de vaca), iar pentru vanzare cu amanuntul - 1.549 de agenti economici cu produse de origine animala si 168 cu produse de origine nonanimala, la care se adauga inca 26 de producatori individuali care comercializeaza branzeturi (7 producatori din lapte de vaca si 19 din lapte de oaie).
Ordinul 111/ 2008 se refera la toti operatorii din domeniul alimentar, care produc, proceseaza, depoziteaza si comercializeaza alimente de origine animala si nonanimala, de a-si inregistra la DSVSA activitatea pe care doreste sa o desfasoare si obligativitatea de a respecta normele tehnologice si de igiena pe tot traseul produsului de la producere pana la consumator si de a asigura conditiile de trasabilitate (originea produsului) prin aplicarea unei etichete.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Inspectorii DSVSA precizeaza ca laptele crud se poate comercializa in ambalaje de sticla sau ambalajul clientului, iar branzeturile nu trebuie vidate, ci se comercializeaza traditional, depozitate in cutii de plastic sau putini, iar degustarea branzeturilor, la solicitarea consumatorilor, se poate realiza in conditii de protejare a produselor folosind o scobitoare, lingura sau furculita. Cu ocazia obtinerii acestor documente, producatorii primesc si un model de eticheta prin care sa se indentifice producatorul, sortimentul de produs, data producerii si valabilitatea, eticheta care se aplica obligatoriu pe ambalaj, respectiv pe sticla cu lapte sau pe cutia de plastic sau putina, in care sunt ambalate branzeturile si care este necesara pentru informarea corecta a consumatorului.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News