Exclusiv
Publicat in: Stiri
Sprijinul financiar oferit pentru investitiile din agricultura ar trebui modificat, astfel incat sa fie acordata o sustinere si pentru proiectele mai mari de doua milioane de euro, a declarat luni directorul general al Organizatiei Nationale Interprofesionale pentru Legume si Fructe, Aurel Tanase, potrivit NewsIn.

"Fondurile europene pentru agricultura se acorda numai pentru proiectele de pana la doua milioane de euro, ceea ce inseamna doar pentru investitii in suprafete mici. Sectorul de legume-fructe, ca si alte sectoare din agricultura, ar avea nevoie de investitii importante, care sa fie cofinantate din bani europeni. Ar trebui lucrat la aceasta si sa fie finantate si proiectele mari", a spus Tanase.

Tanase a subliniat importanta investitiilor din sector, explicand ca trebuie crescut procentul de legume si de fructe pe care Romania si-l poate asigura din productia proprie, fiind reduse astfel importurile.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h



"Trebuie incurajate, prin sprijin financiar, aceste investitii pentru a ridica procentul in care Romania isi poate asigura necesarul de consum. In prezent, din productia interna putem asigura maximum 50-60% din necesarul de legume si 15-20% din cel de fructe", a subliniat directorul general al Organizatiei Nationale Interprofesionale pentru Legume si Fructe. In plus, Tanase a explicat ca marile magazine ar trebui sa renunte la produsele din import si sa isi indrepte atentia catre producatorii romani de legume si fructe.

"In prezent, producatorii romani raman cu stocuri mari de castraveti, rosii, capsuni si pepene galben pe zi, pe care trebuie sa le duca cu eforturi proprii in piete, sa le comercialize, si asta pentru ca marile magazine prefera de multe ori sa vanda produse din import. Trebuie ca retelele de magazine sa se orienteze catre producatorii romani", a mai adaugat Aurel Tanase.

El a mai spus ca este necesar sa fie marita suprafata cu sere din Romania, astfel incat sa ajunga la cel putin 700 de hectare de sere tehnologizate. "E loc de investitii in agricultura. Daca am ajunge de la 420 de hectare de sera, cate avem in prezent, la macar 700 de hectare incalzite si tehnologizate, cred ca in doi ani am putea sa asiguram o buna parte din necesarul Romaniei de legume si fructe", a mentionat Tanase.

Organizatia de producatori Hortifruct, membra a Organizatiei Nationale Interprofesionale pentru Legume si Fructe, a inaugurat luni, in prezenta ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Ilie Sarbu, centrul de productie in sere din Pipera, in care a investit 15 milioane de euro. Serele se intind pe o suprafata de 13,5 ha si au o capacitate de productie de peste 7.000 tone/an, asigurand necesarul de consum pentru Bucuresti si zonele limitrofe. Centrul de productie din Pipera vine in completarea celor 170 hectare de sere ce apartin organizatiei de producatori Hortifruct.

Ministrul agriculturii a declarat la inaugurare ca necesarul intern de legume al Romaniei ar putea fi acoperit daca s-ar ajunge la 2.000 de hectare de sera, putandu-se renunta astfel la importuri si fiind asigurate mai multe locuri de munca.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Luna mai în legumicultură. Calendarul horticultorului, lucrări agricole în câmp şi solarii
În solarii, în luna mai, în condiţiile meteo din această perioadă, se palisează şi se...
Legumicultura: infiintarea rasadnitelor si combaterea buruienilor in rasadnite
În general în răsadniţe buruienile se plivesc manual cîtă vreme sunt mici, după udat ca să...
Se apropie timpul pentru producerea răsadurilor în legumicultură
Deoarece producerea răsadurilor se face în general prin consum ridicat de căldură, în momentul...
Legumicultură: Maturitatea fiziologică şi maturitatea de consum la legume
Cutiile de conserva au fost inventate de Londoner Peter Durand in anu 1810. Cu doar un an inainte...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016