Exclusiv
Publicat in: Stiri
Ardeiul este o leguma des intalnita in Romania, cultivat fiind atat in camp cat si in solarii. Ardeiul are cerinte deosebite privind caldura, umiditatea si lumina. Necesita caldura multa, incetinind si apoi incetand cresterea la temperaturi sub 15 grade Celsius. Umiditatea redusa si lipsa de lumina mai ales cand temperatura este ridicata determina ca florile sa nu mai fie roditoare. Fiind foarte pretentios fata de umiditate, in timpul vegetatiei se vor aplica 9-10 udari. La inceput, in primele 2 saptamani de la plantare, ardeiul nu se uda aproape deloc pentru a nu raci solul insa, pe masura ce vremea se incalzeste, numarul udarilor creste; de asemenea trebuie sa creasca si cantitatea de apa la o udare.
Avand radacini mai putin profunde, are nevoie de un sol bine afanat, desfundat din toamna si bine ingrasat. Odata cu desfundatul terenului se administreaza si ingrasamintele - ingrsamant natural. Productia de ardei poate fi esalonata pe cea mai mare parte a anului sub forma de productie extratimpurie, timpurie, de vara si de toamna. In perioada rece, ardeiul se cultiova in spatii protejate - rasadnita calda, solariu. Pentru productia de toamna, in vederea obtinerii rasadului, semanatul se face in perioada 15 martie- 15 aprilie, in rasadnita calda. Semantul se face in randuri la distanta de 5-6 cm si 5 cm pe rand. La plantare pe locul definitiv, rasadul se scoate cu pamant cat mai mult la radacina.

Pentru culturile de vara si toamna, ardeiul se planteaza la locul definitiv in cursul lunii mai si la inceputul lunii iunie, dupa recoltarea culturilor premergatoare semanate primavara devreme. In primaverile reci, daca acestea intarzie in vegetatie, se vor forta prin acoperire cu folii de polietilena. Distanta de plantare este de 40 cm intre randuri si 30 cm pe rand.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

Lucrarile de ingrijire sunt cele obisnuite pentru distrugerea crustei si buruienilor, precum si pentru afanarea si aerisirea solului. Se aplica cele 9-10 udari de-a lungul duratei de vegetatie ori de cate ori este nevoie. Nu se uda in primele 14 zile dupa plantare. Se aplica ingrasarea suplimentara. Recoltarea se face pe masura ce ardeii au ajuns la maturitatea de consum.

Cerinte: Temperatura minimă de germinare a seminţelor este de 14 – 15 grade Celsius, iar cea optimă de 25 – 280 grade Celsius. La temperatura minimă, germinarea are loc după 18 – 20 zile şi chiar mai mult, iar la cea optimă în 9 – 11 zile.

Producţia cea mai mare se obţine atunci când în sol se menţine o umiditate de 65% din capacitatea de câmp pentru apă a solului.

Temperatura apei de udare este foarte importantă, mai ales la cultura în sere, unde producţia cea mai mare s-a obţinut atunci când apa de udare a avut temperatura de 25 – 270 C.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Luna mai în legumicultură. Calendarul horticultorului, lucrări agricole în câmp şi solarii
În solarii, în luna mai, în condiţiile meteo din această perioadă, se palisează şi se...
Legumicultura: infiintarea rasadnitelor si combaterea buruienilor in rasadnite
În general în răsadniţe buruienile se plivesc manual cîtă vreme sunt mici, după udat ca să...
Tehnologia producerii semintelor de ardei
Tehnologia producerii seminţelor de ardei este asemănătoare cu cea a culturilor producătoare de...
Se apropie timpul pentru producerea răsadurilor în legumicultură
Deoarece producerea răsadurilor se face în general prin consum ridicat de căldură, în momentul...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton