Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Liderii PNL sustin comasarea terenurilor agricole

liderii-pnl-sustin-comasarea-terenurilor-agricole

Acestia au participat la sfarsitul saptamanii trecute la intalnirea nationala a lidereilor asociatiilor de producatori si ai fermierilor.


Prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a criticat, sambata la intalnirea nationala a liderilor asociatiilor profesionale si ai fermierilor, faptul ca producatorul roman este, de multe ori, in situatie de inferioritate fata de concurentul sau din tarile vecine din cauza TVA-ului foarte mare.
 
El a spus ca eroarea strategica din programele anterioare de guvernare a fost concentrarea lor pe mijloace - cota unica de 16%, macrostabilizarea, investitii in infrastructura - şi nu au tinut cont de faptul ca toate masurile economice sunt doar parghii pentru a ajunge la un obiectiv fundamental, anume o noua calitate a vietii.
 
Predoiu a mentionat ca, in agricultura, aproximativ jumatate din ceea ce se produce sunt exporturi de materii neprocesate, in valoare de 2 miliarde de euro, cee ce inseamna lipsa de competitivitate.
 El a mai spus ca ramura agriculturii angajeaza aproximativ 28% din forta de munca, in zona rurala locuind circa 46% din populatia Romaniei si a adaugat ca 71% din persoanele cu venituri scazute locuiesc in mediul rural.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
„Aici se afla una dintre cauzele incapacitaţii de a transforma agricultura intr-un motor economic”, a opinat Catalin Predoiu.
 
„Trebuie sa avem un program radical de valorificare a atuurilor noastre in agricultura: un sol fertil, traditie si un capital uman care a demonstrat ca Romania poate fi o putere agricola. Nu poti sa faci profit, nu poti sa ai competitivitate in agricultura daca de-abia 50% din titlurile de proprietate sunt inscrise in cadastru. Cum stimulezi circulatia terenurilor, comasarea terenurilor?, a aratat liberalul, adaugand ca aceasta este una dintre cauzele care explica absenta investitiilor in agricultura.
 
El s-a pronunţat, in acest sens, pentru stimularea comasarii si integrarea pe orizontala a serviciilor si a diverselor tipuri de productie agricola.
 
„Trebuie sa invatam Administraţia fiscala sa nu mai omoare afacerile, sa nu mai blocheze firmele inutil sa se duca sa omoare evaziunea fiscala acolo unde ea se afla. Sa investigheze mai bine ce se intampla cu legumele si fructele care intra in Romania, cum intra, si omoara producatorul roman. Ce se intampla cu pietele, care de multe ori sunt luate in administrare de mafie, si agricultorul roman, producatorul, nu mai ajunge pe piata decat trecand prin diverse filiere”, a spus Predoiu.
 
Acesta a afirmat ca acolo sunt zonele de investigat pentru administratia fiscala, nu blocarea unor firme pentru intarziere la plata fiindca, la randul lor, nu-si primesc platile de la furnizori, de la beneficiari sau, uneori, chiar de la stat.
 
Pentru ca fermierii prezenti in sala au spus, in timpul dezbaterilor, ca o mare nemultumire a lor este ca Romania nu are un ministru al agriculturii fermier, Catalin Predoiu a afirmat: ”Vrem cat mai multi ministri fermieri, asa ca va aşteptam in partid”.
 
„Suntem aici pentru ca, impreuna cu dvs., cu fermierii, vom face din agricultura, nu o Cenusareasa a economiei nationale, asa cum este astazi, ci, daca se poate, Regina Balului”, a continuat el.
 
Co-pesedintele PNL, Alina Gorghiu a spus, la randul ei, ca provocarea pe care PNL o are este aceea de a-si asuma cadastrul agricol.
 
„Problema structurala a agriculturii romanesti este aceea a valorii adaugate scazute din acest sector, ca nu reusim sa avem un sector de prelucrare puternic pentru produsele agricole si ramanem cu productia si exportul de materii prime”, a precizat Gorghiu, adaugand ca va fi un sustinator foarte puternic si vocal pentru investitii din fonduri europene, din fonduri ale bugetului de stat, fonduri primate pentru a putea creste capacitatea Romaniei de procesare a produselor agricole primare.
 
„Trebuie sa fie constituita o clasa de mijloc puternica in agricultura romaneasca, clasa care in acest moment este una slaba. Avem, pe de o parte, ferme mari, foarte mari, cu cateva mii de hectare, si pe partea cealalta, din nefericire, se afla gospodarii de subzistenţa, cu unul-doua hectare, dar nu avem o clasa de mijloc puternica. Viitoarea guvernare liberala va asuma si va sustine libera asociere in agricultura, in mediul de afaceri din agricultura, investitiile in start-up-urile din agricultura”, a declarat co-presedintele PNL, Alina Gorghiu.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016