Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Locuinte taranesti din tinutul Halmagiului


Locuintele strabunilor nostri, din aceasta zona, au fost simple si au constat, in cea mai mare parte, dintr-o casa construita din trunchiuri de stejari sau de fagi, ciopliti in doua sau patru fete. Lemnele cioplite erau incheiate prin madulari de lemn in mai multe locuri, iar la extremitati prin crestaturi sub forma coadei de randunica.
Peretii erau lipiti pe dinauntru si pe dinafara cu pamant, iar acoperisul era inalt si avea forma unui trapez. Aceasta casa era compusa dintr-o incapere mare, avand la intrare o tinda (prispa) si alaturi camara. Alta categorie de casa este cea numita "tip vagon" sau "linie", cu vechime intre 30 - 120 ani, avand doua sau mai multe camere insiruite una langă alta, cu frontul spre strada, sau numai una la strada si celelalte in continuare in interiorul curtii. Aceste case sunt construite pe fundaţii de piatra si au peretii din lemn, piatra sau caramida si sunt acoperite cu tigla (unele au fost acoperite cu sindrila). In fata au un tarnat (coridor) larg de circa 1 m, din care se intra in fiecare camera. Peretele despartitor dintre camere are o usa prin care se face intrarea dintr-o incapere in alta. De asemenea, fiecare camera are cate o fereastra in peretele dinspre tarnat si alte ferestre spre stradă sau in curte. Plafonul acestui tip de casa este construit din scanduri geluite de brad si se sprijina pe grinzi de stejar sau brad. Camera dinspre strada serveste pentru primirea oaspeţilor, in ea pastrandu-se lucrurile mai de valoare si hainele de sarbatori (numite si „haine de lada” sau „din lada”, tocmai pentru ca erau tinute in lada-dulap din camera mare. A doua camera este destinata uzului familiei, iar a treia serveste pentru bucatarie. Fumul rezultat din arderea combustibilului (in general lemne) cu care se incalzesc camerele este condus printr-un burlan in horn sau in „babura” din pod. Aceasta modalitate de captare si de conducere a aerului cald dintr-o camera intr-alta este clar de sorginte romana, fiind folosita de stramosii nostri romani in toate constructiile militare sau civile descoperite pana acum in Dacia sau in provinciile vecine. Mobilierul cu care sunt inzestrate cele trei tipuri de case difera după tipul fiecareia. Asa, de exemplu, in putinele case stramosesti, acoperite cu paie, se intalneste mobilierul specific acestora - azi pe punctul de disparitie - in timp ce in casele construite in forma de vagon - linie gasim mobilier fabricat după moda dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial (anul 1939) si, in fine, in ca­sele construite in ultimele trei decenii gasim mobilier modern. Deoarece intreaga viata a familiei se petrecea intr-o singura incapere, destul de mare, aceasta indeplinea functia de camera de zi, dormitor si bucatarie. Din acest motiv mobilierul trebuia sa indeplineasca toate aceste cerinte la un loc si sa fie asezat astfel incat sa asigure folosirea spatiului cu maximum de folos.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Galerie foto in Ziua Online
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016