Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Lucrari agricole de sezon. Combaterea integrată a dăunătorilor din spaţiile de depozitare
Combaterea dăunătorilor din depozite şi magazii se realizează printr-o protecţie raţională a produselor depozitate intr-o perfectă stare de curăţenie, la fel depozitele şi magaziile trebuie să fie curate şi dezinfectate înaintea introduceri în spaţiile de depozitare a noi producţii, din noua recoltă, cea ce presupune, repararea, curăţirea şi dezinfectarea tuturor spaţiilor de depozitare, toate resturile care se adună din aceste spaţii de depozitare se distrug prin ardere.
Combaterea dăunătorilor care atacă produsele depozitate din magazii, silozuri, constituie o problemă de mare importanţă, întrucât pierderile provocate de acestea, ca şi deprecierea provocată de dăunători, cât şi deprecierea provocată de ei produselor depozitate, se ridică anual la valori materiale foarte mari. Astfel într-un raport internaţional de agricultură al Uniuni Europene se arată că ,,pierderile înregistrate la cerealele depozitate reprezintă peste 10% din producţia anuală. La aceste pierderi se adaugă şi pierderea de produse agricole depozitate în gospodăriile ţărăneşti.
Pierderile cauzate de dăunători cum ar fi, Gărgăriţa grâului - Sitophilus Granarius, Molia cerealelor - Sintotroga cerealella, Şoaricele de casă - Mus musculus, Cleştarul făinei - Tyroglipus farina, etc. se ridică la peste 10% din producţia totală.
În Statele Unite ale Americi aceste pierderi la produsele depozitate se ridică cu mult peste 500 de milioane de dolari. Sunt unele regiuni pe glob care înregistrează pierderi şi mai mari de pe urma infestări cerealelor şi altor produse agricole depozitate, pierderile în aceste cazuri sunt de peste 35%. Cifrele care au fost prezentate sunt concludente pentru a spune că studiul dăunătorilor produselor depozitate şi măsurile de combatere a lor constituie un factor important de cunoaştere a lor şi nu în ultimul rând unul de cunoaştere a combateri integrată a acestor dăunători problemă din spaţiile de depozitare a acestor produse agricole, trebuie să se depună eforturi deosebit de mari pentru a se preveni acest fenomen, de depreciere a calităţi produselor depozitate obţinute cu mari eforturi economice, cu multă muncă umană şi nu in ultimul rând materială.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
În spaţiile de depozitare din curţile ţărăneşti care nu sunt întreţinute corespunzător se înregistrează pierderi foarte mari de pe urma infestării producţiei de cereale, pierderile produse de aceşti dăunători se pot ridica la peste 35% din producţia totală. Dezinfectarea spaţiilor de depozitare se face cu diferite substanţe fito – farmaceutice recomandate de literatura de specialitate, conform CODEXULUI.
Pentru a se evita astfel de pierderi din producţiile depozitate se recomandă a se lua următoarele măsuri:
- se recomandă evitarea introducerii de seminţe infestate în spaţiile de depozitare unde se găsesc seminţe curate;
- temperatura în masa de seminţe depozitate trebuie menţinută sub 10 0C iar umiditatea seminţelor să nu fie mai mare de 12 – 14 %, pentru acest lucru se recomandă lopătarea manuală a seminţelor depozitate sau aerarea lor.
Alte măsuri de combatere a dăunătorilor din spaţiile de depozitare:
- măsuri mecanice - această metodă de combatere presupune astuparea cu diferite materiale a galeriilor de şoareci şi şobolani;
- punerea la geamurile de la magazii a unor plase de sârmă, precum şi utilizarea unor dispozitive de prindere a rozătoarelor;
- măsuri fizice - este cunoscut faptul că dăunători de orice fel au un prag superior de rezistenţă la temperaturi înalte şi unul inferior la temperaturi scăzute, majoritatea dăunătorilor sunt distruşi la temperaturi de peste 55 0C;
- măsuri chimice - cum ar fi gazarea masei de seminţe din magazii cu diferite substanţe toxice recomandate de literatura de specialitate.
Gărgăriţa grâului – Sitophilus Granarius L.
Această gărgăriţă are o răspândire limitată la regiunile temperate şi reci, este mai întâlnită în Europa, în America de Nord şi în nordul Africi. La noi în tară o putem întâlni peste tot, fiind un dăunător important al produselor depozitate.
Iernează în stadiul de insectă adultă, larvă sau pupă, în magazii, de regulă în boabele infestate. Primăvara devreme, adulţii îşi reiau activitatea când temperatura aerului ajunge la valori cuprinse între 10-12 0C. La început ele se hrănesc cu boabe de grâu, iar după două săptămâni are loc copulaţia şi ponta.
Ouăle sunt depuse separat, câte unul în fiecare bob de grâu, în fiecare zi o femelă depune unul sau două ouă, o femelă poate trăi aproximativ doi ani de zile, în această perioadă de timp ea poate depune până la 300 de ouă, dezvoltarea larvelor durează aproximativ o lună de zile, timp în care aceste năpârlesc de două ori, la completa dezvoltare. Larvele se transformă în pupe in interiorul bobului de grâu, stadiul de pupă durează 20 de zile, după care apar adulţi din generaţia următoare.
Dezvoltarea acestor dăunător este mult influenţată de temperatura şi umiditate, la temperaturi ridicate şi umiditate scăzută acest dăunător piere, deoarece condiţiile de dezvoltare nu îi sunt favorabile, în schimb temperaturile joase le prieşte şi se pot dezvolta bine. Frecvent se remarcă o parazitare în masă a stadiilor imature ale gărgăriţei de către Anisopteomalus calandrae HOW. Procentul de larve parazitate este de 10-20%.
Molia cerealelor – Sintotroga cerealla
Este răspândită în toate regiunile, în spaţiile de depozitare, iar în câmp deschis în sudul ţării şi în vest, iernează în stadiul de larvă matură, în boabele de cereale, primăvara devreme se transformă în pupe, iar la sfârşitul lunii aprilie în insectă adultă. Fluturi sunt activi în timpul seri şi noaptea. Adulţi trăiesc 10-15 zile, timp în care au loc copulaţia şi ponta. Ouăle sunt depuse pe boabele de cereale, fiind preferate cele de porumb, orz şi grâu, o femelă depun de regulă 60-80 de ouă, mai rar până la 400, incubaţia durează două săptămâni, după eclozare larvele pătrund în bobul de cereale şi se hrănesc cu conţinutul lui până la completa lor dezvoltare, după care se transformă în pupă, stadiu care durează 8-10 zile, zborul adulţilor durează în cursul luni iunie, când mare parte din ei se deplasează in câmp unde îşi continuă zborul, începând un nou ciclu, evolutiv.
În ţara noastră molia se înmulţeşte în două generaţii în condiţiile din magazii şi o generaţie în condiţiile de câmp (Săvescu, 1967).
Durata dezvoltări stadiilor de larvă şi de pupă este influenţată de temperatură, de umiditate şi de calitatea hranei. Pe bobul de grâu dezvoltare durează 37 de zile, când se hrănesc cu embrionul boabelor şi până la 72 de zile, când se hrănesc cu endospermul acestora.
În condiţii optime de hrană şi umiditate relativă, spaţiiul biologic variază în funcţie de variaţia temperaturii (Săvescu, 1967). Parazitul Habrocytus cereallae distruge până la 34% larvele de molie.
Şoarecele de casă – Mus musculus
Şoarecele de casă este întâlnit peste tot, fiind unul din principali dăunători ai produselor depozitate. El este activ atât vara cât şi iarna, în timpul ierni se retrage în jurul locuinţelor, prin cămări, magazii, sere, coşare, preferând locurile uscate şi se hrăneşte intens consumând în principal boabe de cereale. Primăvara şoarecele migrează pe câmp unde rămâne până în septembrie - octombrie. El se poate înmulţi atât pe câmp cât şi în magazii, de 5-6 ori, de fiecare dată o femelă poate da naştere la 6-7 pui, nu în ultimul rând produsele depozitate sunt atacate şi distruse şi de şobolanul comun (Rattus norvegicus), precum şi de şobolanul cenuşiu (Rattus ratus).
Combaterea integrată a dăunătorilor produselor depozitate presupune o protecţie raţională a produselor depozitate se poate realiza cu succes prin aplicarea tuturor măsurilor de prevenire a apariţiei a acestor dăunători. Aceste acţiuni trebuie continuate tot timpul anului până la distrugerea tuturor dăunătorilor din spaţiile de depozitare.
Autor: ing. Gavril Crasnean
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura