Exclusiv
Publicat in: Stiri
Resturile alimentare si de la toaletarea copacilor (vegetației, in general) constituie pana la 60% din deseurile menajere din zonele suburbane din orase si in localitațile rurale. in gospodarii, mai mult de 50% din deseuri sunt deseuri organice. Aceasta fracție a deseurilor menajere este cea mai mare si foarte des ea ajunge in depozitele de deseuri, gropi de gunoi sau este arsa, cauzand o poluare importanta. Ca alternativa la acestea, putem transforma aceasta materie organica in compost, un bun ingrasamant pentru sol si culturile vegetale.

Prin compostare in gospodarie veți gasi o soluție la problema deseurilor, in special la cea a materiei organice. Veți reduce cantitatea de deseuri la sursa si implicit veți reduce nevoia de colectare, transport si tratare a deseurilor, diminuand astfel costurile gestiunii sale. Veți reinvia o practica tradiționala si durabila, ca aceea de a folosi materia organica.

Compostarea poate avea loc in interiorul unei gramezi mari de deseuri organice, dar in general este mai practic sa folosiți o cutie de compost.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


Pentru a aface un compost avem nevoie de:

  • locație potrivita in gradina sau livada;
  • cutie de compost;
  • furca, sapaliga sau orice alta unealta pentru amestecare;
  • apa;
  • resturi de bucatarie (resturi de fructe, legume, resturi de la prepararea cafelei sau ceaiului, praf de la curatarea locuintei etc);
  • deseuri vegetale din gradina (resturi toaletare, ramuri, frunze uscate, iarba, resturi de flori etc).

Mai intai adunati gramada resturi, precum resturi vegetale de la toaletarea gradinii, crengi rupte sau alte resturi vegetale, pana cand obtineti o grosime a stratului de resturi de 10‐15 cm. Acesta este de fapt un strat de baza pentru restul deseurilor din procesului de compostare.

Pentru a activa procesul de compostare, astfel incat sa inceapa cat mai repede, puteti adauga compost finit, pamant, gunoi de grajd sau cate puțin din fiecare.

Odata ce „patul” format de resturi din gradina este terminat, puteti sa incepeti sa adaugati deseuri organice de bucatarie amestecate cu deseuri din gradina. Cel mai bine este sa adaugati o galeata si jumatate sau chiar doua galeti de resturi de gradina la fiecare galeata de deseuri de bucatarie pe care o goliti in cutia de compost.

Aveti in vedere faptul ca disponibilitatea lor va depinde de anotimp: vara vor predomina deseurile de fructe si legume, bogate in azot, iar toamna vor predomina frunzele uscate, crengile si iarba cosita. In timpul procesului de compostare, datorita activitatilor microorganismelor din amestec, temperatura deseurilor amestecate in cutie poate creste. Acest lucru este un aspect pozitiv.

Pentru a favoriza procesul si a mentine amestecul aerat, este convenabil sa amestecati compostul din cand in cand (o data sau de doua ori pe saptamana). Este suficient sa amestecati doar jumatatea superioara a amestecului de deseuri.

Este de asemenea necesar sa adaugați apa in amestec atunci cand oservati ca acesta este uscat (umiditatea ar trebui sa fie similara cu aceea a unui burete stors).

Odata ce ati umplut cutia de compost, puteti incepe sa colectati compost de pe fundul cutiei. Un compost foarte bun aveti dupa aproximativ 5 luni.

informatiile au fost extrase din lucrarea "Manual de obtinere a compostului in gospodarii"
Autori: Manuel Soto Castiñeira, profesor de inginerie chimica, Universitatea Coruña, (Adega) si Ramsés Pérez Rodríguez, responsabil cu educația ecologica al Adega.
Traducerea: Radu Rotaru, César Seoánez

Puteti descarca manualul de pe pagina twining-waste-bacau.ro

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Compostul, un îngrăşământ ecologic natural
Compostul se obţine prin fermentarea diferitelor resturi organice (paie, resturi de coceni,...
Mureş: Compostarea, de la teorie la acţiune
Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Mures în colaborare cu Asociatia pentru Protectia Mediului...
Compostul, pur si simplu. Principalele tipuri de compost ce pot fi produse in gospodarie
Care sunt principalele tipuri de compost? Care sunt cele mai cunoscute metode de compostare? Cum se...
Ingrasamant natural: Direcţia de Mediu din Primăria Timişoara a întocmit un proiect pentru cumpărarea unei staţii de selectare a deşeurilor vegetale şi compostarea lor
Direcţia de Mediu din Primăria Timişoara a întocmit un proiect pentru cumpărarea unei staţii...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton