Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Marii agricultori: Primul Siloz este eficient la dobânzi de până la 10%
Marii jucători din sectorul agricol - Adrian Porumboiu, Culiţă Tărâţă, Mihai Anghel - spun la unison: “Primul Siloz” poate ajuta agricultura numai dacă băncile vin cu dobânzi de 8-10% la împrumuturile acordate în lei în cadrul programului, nivelul propus de aceştia fiind la aproximativ jumătate faţă de ceea ce oferă băncile în acest moment.
Astfel, dobânzilor de 16-24% practicate de bănci li se adaugă, pe nota de plată a agicultorilor, şi taxele ce urmează a fi plătite depozitarilor, care, potrivit normelor actuale, ar ajunge la 50 de lei pe tonă depozitată. În plus, marii agicultori trag un semnal de alarmă şi cu privire la faptul că programul ar putea să rateze ciclul de producţie ce va începe în septembrie, dacă statul va întârzia cu aplicarea normelor “Primul Siloz”.
“Noi deja ne pregătim pentru noul ciclu de producţie. Dacă mai durează puţin aplicarea normelor, atunci anul acesta s-a dus. Programul este o iniţiativă bună, dar aştept concretizarea. Un aspect important ce trebuie avut în vedere de autorităţi ţine de partea financiară a programului, respectiv de dobânzile ce vor fi percepute de bănci. O dobândă acceptabilă şi pentru micii producători ar fi de până în 9%, cum este şi în străinătate, iar ceea ce depăşeşte această limită devine împovărător”, a declarat pentru Business Standard Adrian Porumboiu, preşedintele Racova Com Agro Pan Vaslui, administratorul a 50.000 hectare de teren. La rândul lui, Culiţă Tărâţă, patronul TCE 3 Brazi Piatra Neamţ, spune că este greu pentru producători să ia credite cu dobânzi de 20-24%, în condiţiile în care, cu “bruma de profit” pe care aceştia o au, abia pot înfiinţa culturile în toamnă.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
“Dobânzile sunt extraordinar de mari. În străinătate - spre exemplu, în Germania sau SUA - există credite pe termen lung cu dobânzi de 2%. Când abia ai obţinut o brumă de profit, care nu poate acoperi costurile noului ciclu de producţie, ce începe, în fiecare an, în luna septembrie, cum să accesezi un credit pentru care dobânda în lei este, în prezent, între 20% şi 24%?”, se întreabă, retoric, Culiţă Tărâţă.
Citeste mai mult in Business Standard
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura