Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Masurile intreprinse de ANSVSA pentru solutionarea alertelor alimentare din ultima perioada
Agentia Nationala Sanitara Veterinara si Pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a comunicat, astazi, rezultatul anchetelor si analizelor efectuate in ultima perioada.
Astfel, in cadrul actiunii de verificare a laptelui desfasurata la nivel national in perioada 7-15 martie pentru determinarea continutului in aflatoxina M1 din lapte, au fost verificate de catre medicii veterinari oficiali urmatoarele categorii de unitati din sectorul laptelui:
- 785 ferme de vaci de lapte;
- 177 centre de colectare lapte;
- 134 automate pentru vanzarea directa a laptelui crud catre consumatorul final;
- 239 unitati de procesare a laptelui autorizate/inregistrate sanitar veterinar.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cu ocazia acestor controale suplimentare au fost prelevate 1335 probe de lapte, dupa cum urmeaza:
- 785 probe din ferme de vaci de lapte;
- 177 probe din centre de colectare lapte;
- 134 automate pentru vanzarea directa a laptelui crud;
- 239 unitati de procesare a laptelui.
Toate cele 1335 probe de lapte prelevate au fost analizate in laboratoarele ANSVSA autorizate sanitar veterinar si acreditate RENAR pentru determinarea continutului in aflatoxina M1.
Numarul total de probe neconforme la parametrul aflatoxina M1 a fost de 67, ceea ce reprezinta 5% din totalul probelor analizate.
Numarul probelor conforme din punct de vedere al continutului in aflatoxina M1 este de 1268, reprezentand 95% din totalul probelor analizate.
In urma controalelor efectuate, au fost identificate 67 probe neconforme pentru aflatoxina M1 in lapte, astfel:
- 34 probe neconforme pentru aflatoxina M1 in ferme de vaci de lapte;
- 5 probe neconforme pentru aflatoxina M1 de la centre de colectare lapte;
- 8 probe neconforme pentru aflatoxina M1 de la automate de lapte;
- 20 probe neconforme pentru aflatoxina M1 de la unitati de procesare lapte.
Au fost oprite de la procesarea sau vanzarea directa catr consumatorul final, prin intermediul automatelor de lapte o cantitate de 193 de tone de lapte, ceea ce reprezinta 0,03% din productia lunara a Romaniei.
Masuri intreprinse:
- Au fost retrase de la procesare/vanzarea directa catre consumatorul final, prin intermediul automatelor de lapte 193 tone lapte, ceea ce reprezinta 0,03% din productia lunara a Romaniei.
- Au fost suspendate temporar 47 automate pentru vanzarea directa a laptelui catre consumatorul final, pana la remedierea situatiei la nivelul fermelor furnizoare de lapte (in situatiile in care s-au obtinut rezultate neconforme pentru aflatoxina M1 la probele de lapte recoltate din ferme), ANSVSA a dispus suspendarea temporara a activitatii tuturor automatelor de lapte detinute de fermele respective, in scopul asigurarii protectiei sanatatii consumatorilor).
- A fost interzisa activitatea de livrare a laptelui la unitatile de procesare/vanzarea directa prin intermediul automatelor in toate cele 34 ferme la care s-au obtinut rezultate neconforme, pana la remedierea situatiei.
- A fost oprita temporar activitatea de colectare in toate cele 5 centre de colectare a laptelui la care s-au obtinut rezultate neconforme (au fost intensificate controalele in scopul identificarii si eliminarii producatorilor care au livrat lapte contaminat cu aflatoxina M1 la centrele de colectare).
Fermele sau producatorii mici de lapte vor putea sa reia livrarea laptelui la unitatile de procesare sau la centrele de colectare, precum si vanzarea directa a laptelui, prin intermediul automatelor, numai dupa ce vor face dovada (vor prezenta Buletine de analiza, eliberate de laboratoare autorizate si acreditate) ca laptele pe care il produc este conform.
Au fost distruse conform legislatiei in vigoare 193 de tone lapte crud si 104 tone de produse lactate.
Limita maxima admisa de legislatia europeana pentru continutul de aflatoxina in lapte este de 0, 05 µg/kg, iar valorile medii inregistrate in urma acestei actiuni au fost de 0, 15 µg/kg.
2. Suspiciune carne de curcan din Romania cu reziduuri de antibiotice
In data de 12.03.2013, Comisia Europeana notifica prin SRAAF o alerta privind nivel maxim admis depasit, pentru un antibiotic de uz veterinar, in piept de curcan prajit cu origine Romania.
Dupa primirea acestei notificari,SRAAF Romania a informat structurile implicate, initiindu-se astfel notificarea de alerta, etapele parcurse fiind urmatoarele:
- produsul suspicionat in notificarea europeana provenea de la o societate din judetul Brasov
- au fost suspicionate 2 loturi
- produsul a fost distribuit, incepand cu data de 26.06.2012, atat in Romania cat si in 3 state membre, insotit de documentele uzuale de transport, precum si de buletinele de analiza efectuate in urma controlului oficial pentru determinarea respectivului antibiotic, neevidentiandu-se nici o neconformitate
- in urma notificarii de alerta la nivelul Romaniei au fost demarate procedurile de retinere oficiala, precum si de retragere a produselor din comert, in conformitate cu legislatia in vigoare, sub supravegherea si monitorizarea inspectorilor DSVSA de la nivelul judetelor implicate in notificare, pana la confirmarea sau infirmarea suspiciunii in urma analizei contraprobei in Laboratorul National de Referinta
Avand in vedere buletinul de analiza emis de Laboratorul Sanitar Veterinar acreditat, din care reiese ca produsul este conform, masura de sechestru sanitar veterinar aplicata in etapele anterioare alertei a fost ridicata, alerta fiind finalizata.
3. Suspiciune substituire de specie, carne de vita cu carne de cal in carne tocata de mici
In urma unui control oficial de piata efectuat de catre inspectorii DSVSA Bucuresti la un operator economic, au fost prelevate probe din produsul "Mici extra", probe trimise spre analiza la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara in vederea identificarii speciei de provenienta a carnii. Probele au avut rezultat pozitiv pentru ADN specific cal.
Ca urmare, Punctul de contact al DSVSA Bucuresti notifica SRAAF in data de 14 martie 2013, initiindu-se astfel o notificare de alerta.
Urmare a trasabilitatii initiale efectuate de catre inspectorii DSVSA si transmisa prin SRAAF, s-au constatat urmatoarele:
- conform listei de distributie, sunt implicate 36 judete
- este incriminat un singur lot
- produsul provine de la societatea SC NICOLIN SRL, Ploiesti, Prahova
- la nivel national au fost initiate proceduri de retinere oficiala, precum si de retragere a produselor din comert, in conformitate cu legislatia in vigoare, sub supravegherea si monitorizarea inspectorilor DSVSA de la nivelul judetelor implicate in notificare.
In data de 18 martie, alerta a fost finalizata cu urmatoarele date: din 1.920 caserole a 800g, au fost vandute catre consumatorul final un numar de 1.358 bucati, restul (562) fiind sechestrate si distruse.
Suspiciune substituire de specie , carne de vita cu carne de cal in produse din carne (conserve)
In urma unui sistem de autocontrol al companiei, in data de 08.03.2013, au fost prelevate probe si transmise la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, care au confirmat prezenta de ADN specific de cal in procent de 1%, in produsul "Conserve carne vita 300g".
Conform prevederilor legislatiei europene aceasta inseamna ca a avut loc o contaminare pe parcursul lantului de distributie a carnii care a intrat in procesare si se infirma suspiciunea de frauda.
Autor:
Cornel Oprea
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News