Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Măsurile propuse de CE pentru piaţa lactatelor


Comisia Europeană va continua să facă tot posibilul pentru sprijinirea fermierilor producători de lapte şi pentru stabilizarea pieţei produselor lactate, informeaza Amos News (informatia.ro). În raportul publicat astăzi cu privire la situaţia de pe piaţa lactatelor, Comisia prezintă o listă a măsurilor disponibile pentru atenuarea gravelor dificultăţi cu care se confruntă această piaţă.

Comisia va continua să utilizeze instrumente ca intervenţia, depozitarea privată şi restituirile la export.Va permite efectuarea în avans a plăţilor directe către fermieri şi tocmai a lansat o nouă rundă de programe de promovare a lactatelor.

Printre alte posibile măsuri se numără finanţarea retragerilor voluntare din producţia de lapte cu ajutorul banilor obţinuţi prin taxarea depăşirilor de cotă şi, de asemenea, includerea fermierilor în cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat. În plus, statele membre au posibilitatea de a redistribui ajutoare către sectorul lactatelor în temeiul acordului privind bilanţul de sănătate din 2008 şi există o serie de căi de a veni în ajutorul producătorilor de lapte în cadrul politicii de dezvoltare rurală.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Comisia continuă să analizeze eventualele practici anticoncurenţiale din lanţul aprovizionării cu alimente, în special în sectorul produselor lactate. În conformitate cu concluziile Consiliului European din iunie, Comisia nu va reveni asupra deciziilor adoptate cu privire la sistemul cotelor.

„Trebuie să facem tot posibilul ca să-i ajutăm pe producătorii noştri de lapte care sunt confruntaţi cu prăbuşirea preţurilor”, a declarat Mariann Fischer Boel, comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală. „Vom continua să folosim toate măsurile de care dispunem pentru stabilizarea pieţei,dar, aşa cum a indicat Consiliul European, nu vom reveni asupra politicii noastre de eliminare lină şi treptată a cotelor. A pune în discuţie acest proces nu ar face decât să creeze nesiguranţă şi, oricum, nu ar ajuta cu nimic la remedierea situaţiei actuale.”

Măsurile disponibile:

- Comisia a dat drumul la ajutorul pentru depozitarea privată a untului la începutul lui ianuarie şi, anul acesta, s-au depozitat până acum 113 500 de tone.Perioada de acordare a ajutoarelor pentru depozitarea privată va fi prelungită până la sfârşitul lui februarie 2010.

- Cumpărarea la intervenţie de unt şi lapte praf degresat a debutat la 1 martie, iar Comisia a propus recent prelungirea achiziţiilor până la 28 februarie 2010, adică până la începutul următorului sezon de intervenţie.Comisia a propus, de asemenea, să fie abilitată să procedeze la fel şi în 2010, dacă situaţia de pe piaţă o impune.Până acum, s-au cumpărat 81 900 de tone de unt şi 231 000 de tone de lapte praf degresat.

- În ianuarie, s-au reactivat restituirile la export pentru produsele lactate.Nivelul lor a fost menţinut în limite prudente pentru a permite exportatorilor europeni să concureze fără a submina preţurile de pe piaţa mondială.Comisia va continua să acorde restituiri atâta timp cât va fi nevoie.

- Sistemul de distribuire a laptelui în şcolile UE a fost recent îmbunătăţit şi sunt în curs discuţii pentru a-l face şi mai atrăgător.

- În mod excepţional, Comisia va autoriza statele membre să efectueze până la 70% din plăţile directe către fermieri cu începere din 16 octombrie, în loc de 1 decembrie.

- Statele membre pot acorda şi ajutoare de stat de minimis sau împrumuturi în condiţiile pieţei pentru sprijinirea producătorilor care au probleme cu lichidităţile.

- Se poate lua în considerare o modificare a cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat.

- În acest fel, s-ar putea plăti până la 15 000 EUR per fermier până la sfârşitul lui 2010, scăzând eventualele ajutoare de minimis primite de fermierii în cauză.

- În cursul acestei luni, Comisia a propus o nouă rundă de programe de promovare a produselor lactate.

- Bilanţul de sănătate a dat statelor membre posibilitatea de a redistribui o parte din plăţile directe între fermieri şi între sectoare la nivel intern.Fiecare stat membru poate, de exemplu, să stabilească ajutoare specifice pentru anumite tipuri de producţie vulnerabile din sectorul lactatelor.

- Politica de dezvoltare rurală prevede o serie de măsuri de sprijinire a restructurării în acest sector.Bilanţul de sănătate a stabilit că „restructurarea sectorului produselor lactate” este una din noile probleme cu care ne confruntăm şi pentru care se pot cheltui o parte din sumele adăugate fondului pentru dezvoltare rurală.

- S-ar putea astfel subvenţiona pensionarea anticipată, investiţiile, producţia de lapte din zonele defavorizate sau cea care respectă mediul înconjurător, precum şi practicile de ameliorare a bunăstării animalelor.

- Comisia implementează în prezent foaia de parcurs propusă în comunicarea sa, „Preţurile la alimente în Europa”, şi studiază posibilitatea stabilirii unui nou sistem de monitorizare a preţurilor.

- Comisia analizează, de asemenea, eventualele practici anticoncurenţiale din lanţul aprovizionării cu alimente, în special în sectorul produselor lactate.

- Dacă va constata disfuncţii ale concurenţei, Comisia nu va ezita să facă uz de toate puterile sale conform tratatului.Un rol important le revine şi autorităţilor naţionale din domeniul concurenţei

- Fermierii producători de lactate trebuie să fie încurajaţi să coopereze mai eficient în cadrul organizaţiilor de producători, ca să-şi mărească forţa de negociere.

Sistemul cotelor

Consiliul European a solicitat prezentarea unor „posibile opţiuni pentru stabilizarea pieţei produselor lactate, cu respectarea rezultatelor bilanţului de sănătate”.

Ar însemna să nu se respecte rezultatele bilanţului de sănătate dacă s-ar modifica sistemul cotelor.Aşadar, este exclusă ideea reducerii cotelor sau a suspendării măririlor de cote deja convenite.

Producţia actuală este oricum cu 4,2% sub nivelul cotei.

Comisia sugerează statelor membre să impună taxe suplimentare asupra producătorilor care îşi depăşesc cotele individuale şi să folosească aceşti bani pentru finanţarea retragerilor voluntare din producţia de lapte sau să-i redistribuie unor grupuri prioritare.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016