Exclusiv
Publicat in: Stiri
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a organizat ieri o campanie de informare a micilor producători, fermieri, crescători de animale cu privire la comercializarea produselor de origine animală.
Începând cu 1 ianuarie 2009 a intrat în vigoare Ordinul 111, care reglementează vânzarea produselor de origine animală. Acesta prevede înregistrarea la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea "Documentului de înregistrare sanitar-veterinară". Micii producători trebuie să depună la DSVSA o cerere-tip şi să achite o taxă în valoare de 10 RON pentru produsele primare (lapte crud, ouă, miere, peşte) şi 300 RON pentru produsele procesate (brânzeturi, smântână, produse din carne).
Inspectorii sanitar-veterinari prezenţi duminică în Piaţa Obor la campania de informare le-au adus la cunoştinţă comercianţilor care sunt documentele pe care trebuie să le prezinte la DSVSA pentru a obţine certificatul. Cu toate că ordinul a intrat în vigoare deja, majoritatea vânzătorilor nu ştiau exact ce au de făcut. Obligaţia de informare a revenit direcţiilor sanitar-veterinare judeţene, dar şi consiliilor judeţene şi prefecturilor către care au fost trimise de la ANSVSA note de serviciu în acest sens.

Pentru a putea vinde în continuare, micii producători trebuie să aibă asupra lor documentul de înregistrare sanitar-veterinară eliberat de DSVSA din judeţul de ori­gine, actele de identitate ale producătorilor sau ale membrilor familiilor acestora (în cazul în care ei sunt cei care vând), documente din care să rezulte starea de sănătate a celor care comercializează produsele, dar şi documente privind sănătatea animalelor, completate şi vizate de medicul veterinar de liberă practică, şi certificatul de producător, eliberat de Primărie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h


Producătorii de alimente de origine animală care vor să mai vândă în pieţe trebuie să aibă grijă la calitatea mărfurilor. Acestea trebuie să provină de la animale sănătoase, să nu fie falsificate şi să prezinte caracteristicile organoleptice specifice, să fie transportate, păstrate şi împachetate în ambalaje curate, neruginite, uşor de spălat şi dezinfectat şi să le ofere consumatorilor informaţii clare privind numele producătorului, denumirea produsului şi data obţinerii. De asemenea, este interzisă vânzarea în spaţii care nu sunt înregistrate sanitar-veterinar. Punctele de vânzare trebuie să aibă dotări pentru asigurarea condiţiilor minime de igienă, iar comercianţii trebuie să poarte halate, şorţuri şi bonete curate.

Noile norme reglementează şi condiţiile pe care trebuie să le respecte şi spaţiile de producţie. Igiena este cel mai important aspect. De asemenea, persoanele care vin în contact cu produsele pe întregul lanţ alimentar să nu fie purtătoare de boli transmisibile prin alimente. Orice suspiciune privind calitatea şi salubritatea produselor destinate vânzării să fie anunţată medicului veterinar oficial sau celui de liberă practică.

Citeste mai mult in Jurnalul National

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
ANSVSA: 10 tone de produse alimentare au fost retrase de pe piata
In perioada 27 noiembrie - 31 decembrie 2024 au fost efectuate controale in unitatile din...
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Seful ANSVSA: Tragurile de animale nu se pot deschide
Redeschiderea targurilor de animale nu se poate face atat timp cat pe teritoriul tarii si al...
Se redeschid targurile de animale? Raspunsul ANSVSA
Se redeschid targurile de animale? Raspunsul ANSVSA
Traditia fermierilor de a merge la targurile de animale mai are sperante. Reprezentantii...
Peste 4,2 tone de alimente, confiscate de ANSVSA din statiuni
Peste 4,2 tone de alimente, confiscate de ANSVSA din statiuni
Avand in vedere ca zonele de agrement din judetele Brasov si Prahova sunt frecventate in aceasta...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton