Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Microregiunea Pogany Havas, exemplu de biodiversitate si cultura traditionala


Teritoriul Microregiunii Pogány-havas se întinde de la Bazinul Ciucului până la marginea de est a Transilvaniei, continuându-se în Judeţul Bacău. Până acum, puţini vizitatori din vest au descoperit această parte specială a Transilvaniei.


Acest teritoriu vast este alcătuit din două părţi foarte distincte: Ciuc şi Ghimeş. Zona Ciuc are un peisaj deschis şi lat, fiind înconjurat de munţi. Cealaltă, zona Ghimeş este un teritoriu muntos, cu văi adânci şi înguste. Ambele zone sunt bogate în comori naturale: multe plante şi animale rare, inclusiv gama sudică a mai multor specii din ultima epocă glaciară.
Bazinul Ciucului este unul dintre cele trei depresiuni tectonice din sud-estul Transilvaniei. Poate fi caracterizat prin activitatea agricolă plină de viaţă şi fundalul frumos de munţi albăstrui (de la distanță, pădurile de molid sunt de această culoare). O altă caracteristică a zonei o constituie apele minerale naturale, numite de localnici „borvíz” (apă de vin). Terenul din Ghimeş este muntos, şi satele sunt ascunse în văi înguste. Şi în Ghimeş putem găsi izvoare de apă pură. Ambele zone sunt unice, frumoase şi oferă o gamă largă de relicve culturale, minuni naturale şi trasee scenice.

Cele două zone sunt separate de unul dintre cele mai importante pasuri din Carpaţii Orientali: Pasul Ghimeş. Având privelişti minunate, acest pas conectează depresiunile Carpatice cu regiunile Transcarpatice. Vârful Pogány-havas (Muntele Păgân), de la care își trage numele organizaţia, poate fi atins printr-o scurtă plimbare de la pas.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - GHID PRACTIC - Cultivarea legumelor in sistem ecologic


Afacere pe timp de criza Castiga 27 500 euro an din cultivarea legumelor ecologice A produce legume in sistem de agricultura ecologica a practica agricultura ecologica inseamna inainte de toate a produce SANATATE Indiferent ce tip de om de afaceri sunteti exclusiv pragmatic sau preocupat si de caracterul benefic al produselor sale ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Agricultura în ambele zone este practicată prin metode tradiţionale, caracteristice unei alte epoci, adică pe o scară foarte mică, producând mai mult pentru nevoi proprii. Valoarea acestor metode constă în faptul că acestea creează şi conservă habitate pentru o gamă largă de animale şi plante, menţine o bogată valoare culturală, și nu în ultimul rând contribuie la alimentarea și ocuparea populației.

Fâneţele montane - puncte fierbinţi de biodiversitate şi cultură tradiţională


Proiectul http://mountainhaymeadows.eu - potrivit sitului organizatorilor - are ca scop sprijinirea utilizării sustenabile a fâneţelor. Prin asta dorim să contribuim la menţinerea biodiversităţii ridicate, a serviciilor importante ale ecosistemului şi a unei comunităţi sănătoase. Terenurile noastre sunt de o valoare naturală excepţională, cu multe arii protejate. În acelaşi timp, sunt multe, care încă nu au fost descoperite, şi din acest motiv nu sunt protejate. Acestea includ diferite tipuri de fâneţe, care sunt gestionate folosind practici tradiţionale.

Trebuie să precizăm că protecția acestor habitate înseamnă continuarea folosirii fânețelor de către localnici, altfel ele sunt invadate de pădure.

Dorim să accentuăm că practicile tradiţionale de gestionare a terenurilor sunt încă prezente şi viabile în comunităţile locale din regiune. Probabil cel mai important lucru este documentarea şi prezervarea cunoştinţelor tradiţionale legate de gestionarea terenurilor, deoarece acestea oferă o reziliență împotriva provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice sau crizele economice.

În regiunea noastră practicile tradiţionale de gestionare a terenurilor sunt ameninţate de forţele economiei de piaţă şi în special dificultățile de valorificare a laptelui. De exemplu, începând din ianuarie 2010 reglementările Uniunii Europene impun restricţii severe privind calitatea laptelui, care pun în primejdie sursele tradiţionale de venit pentru populaţia locală.

Credem că sistemele tradiţionale pentru producţia laptelui sunt de o importanţă crucială pentru menţinerea locală a agro-ecosistemelor cu o biodiversitate ridicată şi care furnizează o gamă largă de servicii ecosistemice, inclusiv stocarea carbonului, cu efect direct asupra schimbărilor climatice globale, precum şi generarea de venituri durabile prin ecoturism şi a produselor ecologice.

Durata proiectului: septembrie 2009 – februarie 2011

Obiective principale:
- Crearea unei baze de date despre biodiversitatea fâneţelor
- Crearea planurilor de management pentru două situri
- Crearea unor beneficii pentru proprietarii terenurilor prin biodiversitate şi folosirea terenurilor în mod sustenabil

Activităţi principale:

- Inventarierea biodiversităţii fâneţelor (plante, păsări, amfibieni, reptile, grupuri de nevertebrate selectate).
- Consultarea fermierilor locali despre modurile de gestionare a terenurilor.
- Promovarea Anului Internaţional al Biodiversităţii, şi îmbinarea cunoştinţelor despre biodiversitatea fâneţelor, sociologie rurală şi economie.
- Propunerea unor situri în reţeaua Natura 2000.
- Crearea şi propunerea unor politici locale despre folosirea terenurilor în mod sustenabil şi conservarea naturii.
- Elaborarea planului de management şi a ghidului de bune practici.
- Crearea unor trasee cu scop educaţional.
- Creşterea veniturilor provenite din producţia laptelui (prin organizarea unui curs de producere caşcaval maturat, achiziţionarea unor echipamente pentru măsurarea calităţii laptelui).
- Integrarea rezultatelor proiectului în curicula şcolară locală şi activităţile în aer liber.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Articole conexe:

Comentarii
Comentarii0 comentarii




Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

(Despre frunze) cu codita. ...

Sistem de cultivare permanenta pe un teren a unui singur soi de plante. ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Idei de afaceri pentru 2020. 7 exemple insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016