Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Miile de cai sălbatici pun în pericol pădurea Letea


Intenţia Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) de a rezolva problema cailor semisălbatici din Pădurea Letea a reaprins controversele privind aceste animale care au împânzit Delta. Grigore Baboianu, guvernatorul ARBDD, a declarat că „avem un proiect care presupune scoaterea miilor de cai semisălbatici din zona strict protejată, amenajarea unei zone îngrădite în vecinătatea pădurii în care să trăiască aceste animale. Caii respectivi fac parte din peisajul zonei, iar existenţa lor într-un perimetru strict delimitat şi îngrădit ar putea să constituie o atracţie turistică ce poate fi valorificată".

Viorel Roşca, directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcin, biologul care a efectuat cercetări zeci de ani în Pădurea Letea, consideră proiectul ARBDD privind caii semisălbatici drept o aberaţie. „Este nerealistă intenţia ca aceşti cai, ce au aparţinut localnicilor, dar s-au sălbăticit, să fie ţinuţi, pe termen lung, în ţarc, chiar dacă ţarcul va fi pe o suprafaţă de zeci de hectare. Pădurea Letea a fost îngrădită, în 1994, cu sârmă ghimpată, dar împrejmuirea nu a rezistat decât scurt timp în faţa sălbăticiunilor înfometate. Cine le va asigura hrana pe grindul arid din preajma pădurii unde ar urma să fie amenajat ţarcul? Investigaţiile specialiştilor arată că animalele au devenit nefolositoare pentru populaţia îmbătrânită din zonă, s-au imulţit necontroloat şi s-au sălbăticit.

Lipsa hranei a determinat sălbăticiunile să devoreze vegetaţia protejată din cea mai veche rezervaţie din România. Singura soluţie pentru salvarea de la dezastru a Pădurii Letea din calea acestor animale este scoaterea tuturor cailor semi-sălbatici din zonă. Analizele efectuate în ultimii ani de medicii veterinari demonstrează că epidemia de anemie infecţioasă în rândul acestor animale, care este invocată de autorităţi, e o poveste. Din 1986 nu a mai fost depistat nici un cal din această zonă cu această boală. Deci animalele pot fi prinse şi vândute la export pentru că este o piaţă foarte bună, dar tranzacţiile nu se pot face pentru că a fost declarată epidemia şi nu a fost ridicată, deşi nu este susţinută cu analize de laborator".

1 milion de euro cheltuit degeaba

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


În ultimul deceniu au mai existat proiecte care vizau salvarea biodiversităţii protejate din Pădurea Letea din calea celor peste patru mii de cai sălbatici. În 2006, Prefectura Tulcea, Direcţia Sanitar-Veterinară Tulcea şi ARBDD au întocmit un proiect ce prevedea capturarea şi ducerea miilor de cai din Pădurea Letea în câteva oboare, evacuarea animalelor sănătoase spre abatoare şi uciderea de către vânători a cailor bolnavi.

Guvernul a alocat aproape un milion de euro pentru această acţiune. Banii s-au cheltuit, iar problema a rămas nerezolvată.Au fost construite doar două ţarcuri, în care nu a ajuns nici un cal sălbatic.Atunci reprezentanţii celor trei instituţii au motivat că au întrerupt proiectul pentru că nu exista soluţie de valorificare a cărnii de cal din cauza epidemiei de anemie infecţioasă.

Deşi starea de epidemie nu a fost ridicată oficial, în ultimii doi ani, câteva sute de cai sălbatici din Deltă au fost exportaţi în Italia şi Marea Britanie.Analizele efectuate de veterinari la animalele scoase din Deltă nu au identificat existenţa anemiei infecţioase.

Citeste mai mult in Romania Libera
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016