Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Agriculturii, restant cu 400 mil. lei faţă de agricultori
Ministerul Agriculturii anunta ca a platit pana in prezent din bugetul acestui an subventii restante din sectorul vegetal si animalier aferente 2009 de peste 1,4 mld lei, iar pentru acoperirea integrala a sumelor restante este necesara suplimentarea bugetului cu inca aproximativ 400 de milioane lei. Mentiunea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) vine ca raspuns la solicitarile agricultorilor care au protestat marti timp de doua ore in fata Guvernului solicitand printre altele achitarea integrala a subventiilor aferente anului 2009.
De asemenea, ministerul de resort mentioneaza ca "MADR nu poate fi acuzat, in niciun caz, de discriminare in acordarea ajutoarelor de stat. Masurile financiare pentru reglementarea ajutoarelor de stat care se acorda in agricultura incepand cu anul 2010 sunt statuate prin OUG nr.14/2010, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.74/2010.
Articolul 3 al acestui act normativ prevede, clar, categoriile de beneficiari ai ajutoarelor de stat. Toate categoriile de beneficiari sunt stabilite fara discriminare, cerinta minimala fiind ca producatorii agricoli sa fie persoane fizice autorizate conform OUG nr.44/2008".
Referitor la diminuarea ponderii "pietei negre" si reglementarea pietei produselor agroalimentare prin prevederi legale noi, MADR precizeaza ca problematica evaziunii fiscale si a distorsiunilor in functionarea normala a pietei produselor agricole si alimentare este in atentia permanenta a conducerii ministerului, adaugand ca in perioada urmatoare, vor fi intensificate actiunile de control si verificare a operatorilor economici.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"In limita competentelor stabilite prin legislatia in vigoare, atat structurile centrale cat si cele teritoriale cu atributii in domeniu desfasoara actiuni permanente de control si verificare a operatorilor economici de pe intreaga filiera de produs (producator-depozitar-comerciant-procesator)".
Totodata, MADR mentioneaza ca au fost purtate discutii cu Ministerul Finantelor Publice pentru identificarea de solutii si masuri in scopul diminuarii evaziunii fiscale si functionarii in conditii optime a pietei.
"Astfel, au fost identificate o serie de masuri, insa asteptam si propuneri concrete de modificare a legislatiei din partea asociatiilor de producatori. Pe parcursul elaborarii legislatiei necesare, vor fi consultati toti partenerii sociali astfel incat, in final, sa fie adoptat un act normativ functional si eficient", mai arata MADR.
In ceea ce priveste schema de ajutor de stat privind reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura, solicitata in mod repetat de agricultori, ministerul de resort precizeaza ca a fost aprobata prin Hotararea Guvernului nr.408/2010 si ca actul normativ a fost transmis oficial la Comisia Europeana.
"Desi, in astfel de cazuri, procedura normala de avizare este de doua luni, speram ca vom obtine acordul Comisiei mult mai repede, ca urmare a dialogului permanent avut cu expertii CE, in procedura de elaborare a actului normativ", se mentioneaza in comunicatul Ministerului Agriculturii.
Referitor la sistemul national de irigatii, MADR arata ca a avut ca obiectiv identificarea de noi masuri de sprijin pentru acest sector, pentru care s-au purtat discutii cu CE in vederea acceptarii subventionarii apei de irigat, dar, potrivit reglementarilor europene, subventionarea mijloacelor de productie nu este admisa, singura posibilitate ramanand realizarea de investitii in vederea reducerii costurilor de energie si de apa.
"Astfel, MADR a lansat, in aprilie 2010, masura 125 din Programul National de Dezvoltare Rurala, prin care se pot face investitii pentru imbunatatirea infrastructurii de irigatii din proprietatea organizatiilor utilizatorilor de apa pentru irigatii (OUAI).
De asemenea, MADR impreuna cu Banca Mondiala vor elabora o strategie privind irigatiile, prin care vor fi propuse masuri concrete pentru eficientizarea sistemului. Pentru furnizarea de energie pentru irigatii la preturi mai reduse, Ministerul a avut discutii atat cu furnizorii de energie, cat si cu ANRE in vederea identificarii unor solutii.
Pentru penalitatile acumulate pentru facturilor pentru energia electrica folosita la irigat, a fost convenit cu furnizorii de energie un grafic de achitare", adauga MADR.
In plus, Ministerul Agriculturii mai arata ca la nivelul ministerului a organizat mai multe intalniri cu reprezentantii sistemului bancar in vederea deblocarii creditarii in agricultura.
Circa 1.000 de agricultori, membri ai Federatiei Agrostar si ai altor asociatii din domeniu, au protestat marti timp de doua ore in fata Guvernului, nemultumiti de situatia in care se afla in prezent agricultura din Romania.
Printre revendicarile agricultorilor au fost achitarea integrala a subventiilor restante din agricultura pentru anul 2009, diminuarea pretului la motorina utilizata in sectorul agricol, punerea in functiune a sistemului national de irigatii si gasirea solutiilor de sustinere a irigatiilor din Romania, precum si gasirea de solutii pentru diminuarea evaziunii fiscale din domeniu.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura